Dzień dobry, mam mazdę od roku jak w opisie. Lekkie falowanie obrotów i przenoszenie na karoserie pokazały się następnego dnia jak temperatura była powyżej zera a silnik się trochę rozgrzał. Wymieniłem rozrząd, olej i filtry. Problem nie zniknął. Tydzień temu zaślepiłem EGR i samochód odżył a efekt falowania jakby troszkę zmalał. Lecz gdy temperatura na zewnątrz wynosiła +2 stopnie znowu silnik zaczął lekko falować i przenosić drgania na budę po spokojniej jeździe. Gdy ją się trochę przegoni to efekt jest minimalny. A dziś jest -8 stopni i silnik w ogóle pracował równiutko po przyjeździe do roboty. Efekt nie występuje w mróz i gdy silnik jest zimny (nawet w lato). Gdy zaczyna falować zauważalny jest większy apetyt na paliwo. Poduchy mam na pewno do wymiany ale przez nie nie falowałyby obroty. Gdy podkręcę obroty do chociażby 1000 obr/min i tak trzymam to wskazówka nadal lekko faluje.
Prosiłbym o jakieś podpowiedzi co sprawdzić.
2 sprawa to oznaczenie głowicy, RF-2A, nie powinno być RF-4F w zmiennej geometrii?
Lekkie falowanie obrotów i oznaczenie na głowicy
Strona 1 z 1
Dzięki za odpowiedzi, samochód był podpinany pod komputer, wyskoczyły błędy i po skasowaniu został błąd z pompą abs'u. Reszta zniknęła, mam zdjęcia ich, ewentualnie wrzucę jak znajdę. Wskazówka przy falowaniu wychyla po milimetrze w górę albo w dół.
iparts napisał(a):Podpisałeś może samochód pod komputer diagnostyczny? Bardzo podobne objawy jak przy uszkodzonej sondzie lambda.
zarówno RF2A jak i RF4F nie ma sondy lambda.
Nie ma co patrzeć na oznaczenie głowicy bo takie oznaczenia mają być. RF4F i RF2A mają te same głowice.
Neonixos666 napisał(a):iparts napisał(a):Podpisałeś może samochód pod komputer diagnostyczny? Bardzo podobne objawy jak przy uszkodzonej sondzie lambda.
zarówno RF2A jak i RF4F nie ma sondy lambda.
Nie ma co patrzeć na oznaczenie głowicy bo takie oznaczenia mają być. RF4F i RF2A mają te same głowice.
Mógłby Pan coś podpowiedzieć na co zwrócić uwagę w sprawie falowania?
Jakieś błędy?
Strona 1 z 1