Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy
Kolego Maciekma możesz jeszcze za pomocą programu Mazda Toolbox spróbować po zalogowaniu kliknąć "Anuluj" po prawej na dole, potem kliknąć "Ustawienia" a potem "diagnostyka SD", może coś wyjdzie? Ja bym jednak sformatował kartę , najpierw przenosząc wszystko na kompa (kopiuj-wklej) a potem na sformatowaną z powrotem. No i oczywiście sposób podany przez kolegę Darrecki też spróbuj, może coś zaskoczy 
Hej,
Po przeczytaniu tego watku, przy zakupie auta zdecydowalem sie pominac karte nawigacji w salonie i zakupic ja osobno, 3razy taniej:) wszystko wydaje sie byc jasne, niemniej jedak chcialbym sie dopytac o jedna rzecz.
Niektorzy z Was robia kopie karty SD i ja uzywaja w samochodzie. Rozumiem, ze chodzi o "bezpieczenstwo" oryginalnej SD "w razie W". I teraz nasuwa mi sie male pytanie:
1) Czy zrobic kopie przed pierszym jej uzyciem (100km), czy juz po rejestracji karty w aucie ?
Z gory dzieki
Po przeczytaniu tego watku, przy zakupie auta zdecydowalem sie pominac karte nawigacji w salonie i zakupic ja osobno, 3razy taniej:) wszystko wydaje sie byc jasne, niemniej jedak chcialbym sie dopytac o jedna rzecz.
Niektorzy z Was robia kopie karty SD i ja uzywaja w samochodzie. Rozumiem, ze chodzi o "bezpieczenstwo" oryginalnej SD "w razie W". I teraz nasuwa mi sie male pytanie:
1) Czy zrobic kopie przed pierszym jej uzyciem (100km), czy juz po rejestracji karty w aucie ?
Z gory dzieki
Podobno się nie da przed sparowaniem z samochodem. Jakieś zabezpieczenie DRM jest użyte. Później wystarczy przekopiować na żywca i działa.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Kopiuje się na żywca Ctrl+c i potem na sformatowaną Ctrl+V . Karta musi być już aktywowana/sparowana w samochodzie. Po tej operacji Tolbox widzi obie karty, aktualizuje każda bez problemu.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
A jeszcze jedno najważniejsze , jak nie macie kopi nie sformatujcie oryginału bo będzie po ptokach 
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Witam
Dodam że ja zrobiłem sobie na "wszelki wypadek" kopię tzw. gołej oryginalnej nie rejestrowanej i nie używanej wcześniej w autku
, ciekawe czy by ruszyła w innej Maździe? ,pewnie tak tylko ze starymi mapami, ale po podłączeniu do netu mogła by zostać zablokowana.
Pozdrawiam
Dodam że ja zrobiłem sobie na "wszelki wypadek" kopię tzw. gołej oryginalnej nie rejestrowanej i nie używanej wcześniej w autku

Pozdrawiam
Nie zadziała 
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
jako swiezak mam kilka pytan
1. Jaka jest najnowsza wersja mapy i jak sprawdzic w aucie jaka mam mape (kupilem karte z mapa i 3 letnimi aktualizacjami, mapa miala byc najnowsza ale np nie ma obwodnicy raszyna co dziwne bo w bmw od dwoch aktualizacji takową mam
2. czy mazda toolbox do pobierania map jest na macOS czy tylko windows?
1. Jaka jest najnowsza wersja mapy i jak sprawdzic w aucie jaka mam mape (kupilem karte z mapa i 3 letnimi aktualizacjami, mapa miala byc najnowsza ale np nie ma obwodnicy raszyna co dziwne bo w bmw od dwoch aktualizacji takową mam
2. czy mazda toolbox do pobierania map jest na macOS czy tylko windows?
-
popi2009
popi2009
Wystarczy wpisać w goole mazda toolbox
https://mazda-eu.naviextras.com/shop/portal/downloads
I tak jest wersja na Maca
Jak już będziesz miał toolboxa to po włożeniu karty dowiesz się czy masz najnowszą wersje map.
Wystarczy wpisać w goole mazda toolbox
https://mazda-eu.naviextras.com/shop/portal/downloads
I tak jest wersja na Maca
Jak już będziesz miał toolboxa to po włożeniu karty dowiesz się czy masz najnowszą wersje map.
W mojej nawigacji miły kobiecy głos nie wymawia nazw ulic, co brzmi trochę dziwnie (np. „skręć w ulica…” i cisza). Wersja systemu operacyjnego to: 56.00.230 EU N. Czy aktualizacja do najnowszego softu eliminuje ten feler? Jaka jest najnowsza wersja?
ja mam soft 49 i mi wymawia ogolnie na tym sofcie wszystko pracuje super wiec chetnie bym go nie aktualizował – pytanie czy da sie sama mape bez aktualizacji softu ?
-
popi2009
popi2009 – soft oprogramowania MZD aktualizujesz w ASO, a mapy osobiście poprzez Toolbx. Jedno z drugim niewiele ma wspólnego, jeśli chodzi o kwestię przez Ciebie poruszaną.
To jest wątek dot. nawigacji i map, więc nie tutaj powinieneś pytać...
ale co tam – jeśli auto na gwarancji, to za free, ale trzeba mówić, że ma problemy (zawiesza się, nie startuje czasem itp.) bo inaczej nie za bardzo mogą chcieć zaktualizować
Trwa ona dość długo ok. 1 godz.
ale co tam – jeśli auto na gwarancji, to za free, ale trzeba mówić, że ma problemy (zawiesza się, nie startuje czasem itp.) bo inaczej nie za bardzo mogą chcieć zaktualizować
Mnie w ASO powiedzieli, że już nie aktualizują i każdy robi to sam .
Odnośnie moich problemów z nawigacją po aktualizacji; na razie skasowałem w nawigacji w samochodzie "podejrzany adres w historii" – podejrzany dlatego, że na nim fiksowała mi nawigacja (a skąd on się tam wziął to nie mam pojęcia) oraz w ulubionych adres domowy i wpisałem go jeszcze raz. Do końca nie przetestowałem ale wygląda, że pomogło.
Odnośnie moich problemów z nawigacją po aktualizacji; na razie skasowałem w nawigacji w samochodzie "podejrzany adres w historii" – podejrzany dlatego, że na nim fiksowała mi nawigacja (a skąd on się tam wziął to nie mam pojęcia) oraz w ulubionych adres domowy i wpisałem go jeszcze raz. Do końca nie przetestowałem ale wygląda, że pomogło.
- Od: 11 lut 2016, 13:49
- Auto: Mazda 3 BM Sedan 120 MT SkyPassion 15
ASO nie aktualizuje nawigacji-karty sd i dobrze Ci powiedzieli
Witam, mam mega problem, a mianowicie gdy robiłem aktualizację map nawigacji w mazdzie 3 poprzez Mazda Tool Box to by instalacji wyskoczył błąd i niesety już nie działa coś ta karta (uszkodzone pliki) i i po włożeniu wywala komunikat "sformatuj kartę" a w Mazda Tool Box nie jest widoczna już, wiem że zrobiłem wcześniej backup, ale program mi jej nie wykrywa, może trzeba jakoś aktywować w samochodzie ją? albo format i oddtworzyc z kopii, tylko jak skoro jej nie wykrywa program? lecz komputer tak i samochód... HELP
Mógłby ktoś podesłać pliki które były na karcie?
Mógłby ktoś podesłać pliki które były na karcie?