RF7J – brak mocy

Postprzez zagore » 16 sty 2017, 21:25

Witam
Przeszukałem forum, ale nie znalazłem wątku, który mógłby odpowiadać niedomaganiu mojej Magdaleny :)
Otóż może ktoś spotkał się z takimi objawami.
Przy dłuższej jeździe na tempomacie na 6-m biegu nagle pedał gazu przestaje reagować. czyli np: mam na liczniku 130 km/h ok. 2,1 tys obrotów, próbuję przyśpieszyć i wskazówka przyśpieszania ani drgnie...

Również jak mam na autostradzie zadaną tempomatem prędkość powiedzmy 140 km/h – to przy lekkim wzniesieniu spada do 135, potem znów rośnie do 140... wydaje się, że jakby brakowało mocy.
Rozwiązaniem tego problemu, które wyczaiłem jest redukcja biegu do 5-tki, wtedy moge docisnąć powiedzmy tylko do 3 tys. obrotów, lub 4-ki – do 3,1 tys. obrotów. I tu ciekawostka – czasami przygazowanie na niższym biegu – powiedzmy 4-ce pomaga, tzn, znów mogę się rozpędzać na 6-ce do 180-190 km/h

Turbina sprawdzana, otwiera się, układ doładowania szczelny (też sprawdzany) czy to jest tak, że turbo może się zawieszać w jednym położeniu? Tak pytam, bo objaw narasta kiedy długo jadę na tempomacie z taką samą prędkością.
Poza tym wszystko z autkiem ok – spalanie, kultura pracy silnika – tylko czasem na autobahnie wbijam na lewy pas, chce go szybko zwolnić, naciskam gaz i nic się nie dzieje tzn, nie dam rady przyśpieszyć na 6-m biegu powyżej 130 km/h

Macie please jakieś pomysły co jeszcze można sprawdzić. Filtr paliwa wymieniany co druga wymianę oleju, paliwo tylko na markowych stacjach, żadne tam vervy, tylko czysta ropa...

Pozdrawiam
Krzysztof
Początkujący

Od: 19 paź 2014, 18:04
Auto: Mazda 6 2.0 Diesel 2007 MZR-CD RF7J 143 KM DPF, Active +

Postprzez zagore » 18 sty 2017, 21:34

Nie wierzę, że nikt na forum nie może mi pomóc – 50 wyświetleń... i brak wiedzy/chęci?

Pozdrawiam
Krzysztof
Początkujący

Postprzez tadziol » 18 sty 2017, 22:11

A może po prostu zbyt nietypowy problem ? A te 50 wyświetleń to pewnie bot-y....
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

Postprzez korniszon » 23 sty 2017, 16:10

To mi wygląda na tryb awaryjny z funkcją oczekiwania na potwierdzenie błędu. Podobne objawy miałem w Mazdzie gdy zaczęła padać sonda lambda. Niby wszystko OK błędów nie ma ale silnik zamulał a jedyne co się na kompie wyświetlało to właśnie oczekiwanie na potwierdzenie błędu.
Forumowicz

Od: 3 kwi 2014, 10:56
Auto: Nigdy więcej Mazdy...
Nawet za darmo!

Postprzez zagore » 23 sty 2017, 20:57

Poprzednio wywalał mi błąd "niskie ciśnienie doładowania" (migał DPF). W serwisie zidentyfikowali przetarty wężyk koło filtra powietrza, wymienili na nowy (nie łatali) i problem zniknął, tzn. ładnie przyśpieszał od 160 do 200 km/h. I nadal czasami nie mam w ogóle problemu, a czasem jakby się zawieszał... hmmm i problem występuje TYLKO przy dłuższej jeździe na tempomacie (powiedzmy 20-30 minut).
Czy biorąc pod uwagę "oczekiwanie na błąd" i tryb awaryjny, może powinienem na chwile odłączyć akumulator? Może po wymianie wężyka i skasowaniu błędu tej turbiny coś tam jeszcze ma w pamięci?

Turbo sprawne, nawet pochwalone przez fachowców, że "jest duże doładowanie (podpięli pod jakieś zegarki), bo nie czuć dziury turbo jak np: w VW :) i ładnie wkręca się na obroty.
Gdyby nie te niespodzianki z brakiem mocy... wszystko byłoby nad wyraz gut. I dlatego mnie to dziwi...

Pozdrawiam
Krzysztof
Początkujący

Postprzez korniszon » 24 sty 2017, 12:26

zagore napisał(a):Może po wymianie wężyka i skasowaniu błędu tej turbiny coś tam jeszcze ma w pamięci?
Jest to możliwe więc odłącz aku. Jeśli jest dalej jakiś problem to jakiś błąd wyskoczy.
Forumowicz

Od: 3 kwi 2014, 10:56
Auto: Nigdy więcej Mazdy...
Nawet za darmo!