Mazda6 2.2 ON, 2009, (olx: 262629471), 35.500 zł, Częstochowa.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez Lethos » 20 sty 2017, 18:27

Witam serdecznie,

Jestem zainteresowany kupnem Mazdy 6 z silnikiem 2.2,
Przeglądając ogłoszenia na olx wtrafiłem a poniższe:

Link: https://www.olx.pl/i2/oferta/mazda-6-sp ... 9dabddaef0

W rozmowie ze sprzedająca ustaliłem że auto posiada od 2015r sprowadzone z niemiec oraz:
1. Auto miało naprawiany silnik ok 15 tyś temu z powodu zawarcia.
2. Miało wymieniona sondę lambdę brak mocy
3.Wymienione tarczę i klocki przód klocki tył
4. Wcześniejszą cena auta ok 39500 ale nikt nie chciał kupić za tą cenę.
5. Do wymiany olej za ok 3 tys. Mazda jeździ na Mobile 5w30

I teraz pytanie do was forumowicze, użytkownicy co myślicie o tym aucie, sprzedająca nie posiada faktur na naprawy ponieważ robił to znajomy mechanik.
Auto niby bezwypadkowy nie malowane..
Załączniki
Screenshot_20170120-160030.png
Screenshot_20170120-160035.png
Screenshot_20170120-160044.png
IMG_3689.jpg
IMG_3696.jpg
IMG_3693.jpg
Początkujący

Od: 20 sty 2017, 16:51
Auto: Chce kupić M6 2.2

Postprzez toomaas » 20 sty 2017, 22:18

Jak ten mechanik to znajomy to tym bardziej powinien mieć jakieś papiery. Tak na zdrowy rozsądek. Gość Ci mówi, że silnik był naprawiany i to chyba dość poważnie. 15 000 km temu więc pewnie w ciągu ostatniego roku. Powinna być jakaś gwarancja na to. Powiedzmy, że go kupisz i będziesz miał jakiś kłopot z tym silnikiem. Jak sądzisz ten znajomy mechanik coś Ci pomoże w ramach gwarancji?
Forumowicz

Od: 25 cze 2009, 17:50
Auto: Mazda CX-5 2016 2.0 SKYACTIV-G 165KM 4x2 6MT

Postprzez Lethos » 20 sty 2017, 22:54

I właśnie w tym jest problem. Zastanawiam się czy jeżeli była przeprowadzona odpowiednio naprawa wszytsko jest ok.. jeżeli nie to może być to skarbonka.
Z drugiej strony sprzedający mógł nie mówić nic o naprawie silnika, tymbardziej że to poważna usterka.
Nie ma papierów ze względu kosztów faktury tak tłumaczył... i ceny naprawy.
Początkujący

Postprzez Koci@k » 20 sty 2017, 23:12

Lethos napisał(a):Z drugiej strony sprzedający mógł nie mówić nic o naprawie silnika, tymbardziej że to poważna usterka.

Jasne, że mógł nie powiedzieć...ale powiedział i albo będzie wszystko ok ale w razie gdyby jednak nie to zawsze może Tobie powiedzieć, że byłeś świadomy co kupujesz. Lepiej byłoby mieć jednak jakąś gwarancję tym bardziej, że to nie auto za 5 tys. :)
Aśka
Koordynator ds. Klubowiczów

Od: 15 wrz 2011, 11:04
Auto: Grey Fūjin

Postprzez e-tomek » 20 sty 2017, 23:35

Może nic by nie mówił, gdyby wszystko cacy chodziło, a tak – wiedziałeś co kupujesz.

Poza tym ... obejrzyj sobie parę odcinków Turbo Kamery – to będzie taki kubeł zimnej wody:
http://player.pl/programy-online/turbo- ... ?atpl#play

I nie wiem czy się orientujesz, ale od silnika powyżej 2.0 jest 18,6% akcyzy, także ta Mazda zawiera w cenie coś tak pustego, jak podatek, w wysokości ok. 4000zł, czyli zobacz za ile musiała być kupiona w Niemczech, za 5500-6000EUR? – to może z uszkodzonym silnikiem (bo nie wiem czy tańszą 6-tkę GH z tego rocznika w DE można dostać) i naprawiana u znajomego mechanika ... a Ty się zastanawiasz czy naprawa była przeprowadzona prawidłowo?

A najlepsze jest to:
"Dane techniczne można ściągnąć z netu natomiast jeśli ktoś szuka autka bezwypadkowego i niezawodnego to polecam mój egzemplarz."
– taki niezawodny, że silnik się zatarł i sonda nawaliła? :D

Poza tym kto sprowadza z Niemiec i po roku sprzedaje? Wiesz ile zadbane, dobre auto kosztuje? Na taką Mazdę musiałbyś mieć min. 45000zł, żeby sobie z Niemiec móc sprowadzić (od prywatnej osoby, bezwypadkowy, zadbany, z oryginalnym przebiegiem).

Sorry ... miałem się nie udzielać w takich tematach, ale nie mogę się powstrzymać ;) ... tak samo wczoraj, na mobile.de ceny Focusa ST z 2006 startują od 6000EUR ... a ktoś sobie na allegro upatrzył sprowadzonego w cenie 20999zł i się dziwi, że spasowanie przodu coś nie jest równe.
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez dadan » 20 sty 2017, 23:59

Silnik 2,2 diesel raczej nie należał do super niezawodnych, co zresztą widać po mobile – sporo egzemplarzy z uszkodzonym silnikiem. Można takiego wyrwać z uszkodzonym silnikiem w cenie około 5 tyś euro i pewnie taki został sprowadzony. Akcyza przy uszkodzonym silniku była mniejsza, bo liczona od mniejszej wartości, potem wstawienie drugiego. Pojeździł trochę i sprzedaje dalej z mniejszym lub większym zyskiem, lub na zero – różnie to bywa. Czy został naprawiony u znajomego bez faktury, czy w renomowanym warsztacie z gwarancją to nigdy niestety nie daje pewności, że będzie bezawaryjnie przez x kolejnych lat. Nie raz narzekano na ASO i ich marną jakość usług, nie raz chwalono mechaników "z szopy" – taki urok polskich "fachowców". Silnik na pewno nie był wstawiony nowy, bo to byłoby nieopłacalne.

Masz 3 wyjścia, sprawdzasz dokładnie kondycje silnika i decydujesz się na zakup. Sprowadzasz z uszkodzonym silnikiem i sam organizujesz wstawienie drugiego. 3 opcja dokładasz kilkanaście tyś do zadbanego super bezwypadkowego i modlisz się, żeby silnik nie padł :)
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 13:23
Auto: TA KL

Postprzez Lethos » 21 sty 2017, 00:38

Ze wszystkimi się zgadzam ;) Nie jest to auto za 5 tyś.. Zresztą przy aucie za 5 tyś chyba się wymaga żeby jeździło do przodu do tyłu i hamowało.. Chociaż znajdą się tacy co by chcieli nowe auto z salonu..

e-tomek napisał(a):Może nic by nie mówił, gdyby wszystko cacy chodziło, a tak – wiedziałeś co kupujesz.

Poza tym ... obejrzyj sobie parę odcinków Turbo Kamery – to będzie taki kubeł zimnej wody:
http://player.pl/programy-online/turbo- ... ?atpl#play

Masz rację że istnieje taka możliwość że decydowałeś się na zakup ( drugą wymianę silnika i reszty..) :P Przy aucie nowym i używanym jest taka możliwość że coś będzie nie grało ;)
Powyższą Turbo kamerę oglądałem nie raz, widziałem nawet jak z 2 aut robili jedno że nikt nie wierzył jak pokazali zdjecia i filmiki z uszkodzeń..

Oczywiście że wiem iż akcyza wynosi 18,6% zresztą rynek niemiecki był pierwszy na który patrzałem jako miejsce zakupów, znalezienie auta u prawdziwego Niemca graniczy już z cudem... Wszystko jest wymiecione skręcone i trzy razy wyprostowane przez obywateli Turcji, Rumuni.
A tak jak napisałeś za porządne auto u Niemca czy też w AutoHausie sie cenią.. zresztą żaden Niemiec nie sprzeda tanio auta z małym przebiegiem.

e-tomek napisał(a):Poza tym kto sprowadza z Niemiec i po roku sprzedaje? Wiesz ile zadbane, dobre auto kosztuje? Na taką Mazdę musiałbyś mieć min. 45000zł, żeby sobie z Niemiec móc sprowadzić (od prywatnej osoby, bezwypadkowy, zadbany, z oryginalnym przebiegiem).

To prawda dlatego lepiej poszukać na naszym rynku krajowym i za około + -45 tyś można kupić już po lifta od 1 właściciela z salonu w PL.

Doskonale Cie rozumiem dużo jest bubli.. jak ktoś się nie zna pojedzie do pierwszego lepszego komisu i powie ten ładny i biorę.. obecną Toyotę Avensis T25 którą jeżdzę na codzień szukałem pół roku.. i auto służy mi już dobre 5 lat przelatałem ponad 150 tyś i dalej jeździ i będzie jeździła " jak dbasz tak masz"..

Odnośnie silników 2.2 jedni je chwalą drudzy potępiają? byłbym skłonny poszukać nawet wersji 2.0 ale odradzano mi że już kupować to 2.2...
I bądź tu mądry..

Podjąłęm decyzję że szukam dalej ;) zawsze można dołożyć parę tyś i kupić coś innego. A pluć sobie w brodę że żalowało się 4-5 tyś po to żeby wsadzić później 10... bez sensu.
Początkujący

Postprzez e-tomek » 21 sty 2017, 02:27

Może popatrz jeszcze na Accorda, bardzo dobry silnik diesla 2.2

2.0 diesel to może Citroen C5, Peugeot 508 (2.0 HDi to udany silnik) – sporo można na akcyzie zaoszczędzić i te pieniądze przeznaczyć na młodszy rocznik / niższy przebieg.

Gdybym ja miał kupić diesla ... to pierwsze co, to bym szukał bardzo udanych diesli, bo to są silniki naprawdę podwyższonego ryzyka (jeśli nie są udane). A jedna porządna naprawa (wtryski, turbina, dpf, dwumasa) to już są konkretne wydatki.
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez Lethos » 21 sty 2017, 11:16

Accorda mam w rodzinie ale tą wersję z 07r bez liftingu, niby wszystko cacy ale wychodzi tam więcej mankamentów niż w Avensisie..

Co do Citroena/Peugeota miałem 306 z silnikiem 1.6 benz gdy sprzedawałem ten 2000rok miała już 302 tyś nalatane.. i jeździła, ojciec kupił sobie 407 z 1.6hdi i za dużo elektroniki tam... co chwile coś mu wyskakuje a nowe auto było ..

Ciężko jest coś znaleźć co będzie cieszyło oko, twój budżet i przyjemność z jazdy ;)
Z tym się liczę zresztą auta benzynowe też już potrafią być awaryjne i nawet bardziej niż diesle te nowe fsi, tfsi i inne badziewia..
Początkujący

Postprzez Gnat80 » 21 sty 2017, 11:58

Jeśli szukasz koniecznie diesla to nie powinieneś mieć dużego problemu,jest w czym wybierać,ludzie wyzbywają się ich.Mówię ogólnie o dieslach.
Może pogadaj z Andrzejem z Carpasji,dasz ciut więcej ale pewne auto kupisz.
Ja bym tak zrobił.
Gdybyś szukał PB to kawałek odemnie w Chojnicach gościu ma dwie szt,też pewny sprzedawca,co nie zmienia faktu że trzeba mieć oczy do okola głowy i jedno w du....,czujność wskazana :)
Forumowicz

Od: 2 paź 2007, 18:19
Auto: Mazda 323F
Mazda 6
Zafira
Peugeot 407
Focus 2005
Mazda 3 BL 2.0