Witajcie. Nadszedł czas odgrzać kotleta.
Tak nawiasem to admina proszę od poprawienie tematu, bo wątek zawiera info o podświetleniu wkładki zamka drzwi.
Za grosze kupiłem sobie taką klamkę z podświetleniem. Plan był taki żeby przełożyć krańcówkę i żarówkę do mojej klamki bez zbędnego rozbierania. Zanim jednak do tego przystąpiłem to sprawdziłem czy żarówka i krańcówka działa. Żarówka spalona, krańcówka nie łączy. Wymiana żarówki bez większych problemów natomiast z krańcówką był problem, bo w środku styki były pośniedziałe, a blaszka zwierająca jest tak wątła, że mi się złamała. Włożyłem więc w obudowę nową krańcówkę. Działa elegancko. Zwiera po pociągnięciu za klamkę.
Włożyłem ten bajer do mojej klamki, podłączyłem kostkę no i żaróweczka ładnie świeci. Po zamknięciu drzwi po około 20s gaśnie razem z żarówką przy stacyjce. No i jest problem bo przy zaryglowanych drzwiach po pociągnięciu za klamkę żaróweczka nie odpala. Sprawdzałem na kostce od instalacji czy po pociągnięciu za klamkę zamyka obwód no i zamyka. Co może być zatem nie tak? Urządzenie sterujące zwane na poniższym temacie z niemieckiego jako Steuergerat? Od czego zacząć sprawdzanie? Od przewodów najpierw?
Dopisano So, 14 stycznia 2017, 19:16:Po dzisiejszych pomiarach jestem w stanie powiedzieć, że jest to wina tego sterownika. Pomiar na kostce przy sterowniku wykazał że wszystko działa ok bo po pociągnięciu za klamkę miernik piszczał. Kiedyś przy tej wtyczce w drzwiach grzebałem ale to już było dawno dawno temu i tam zrobiłem małą spinkę i zaiskrzyło. Prawdopodobnie już wtedy coś się poddało w tym sterowniku.
Na dzień dzisiejszy odkładam sprawę na później. W planie jest rozebranie sterownika i dojście do przyczyny. Nie wiem czy to może jakiś rezystor, tranzystor czy coś ale jeśli coś tego typu to się naprawi ale jeżeli tam będzie jakiś mikroprocesorek no to wtedy kupię nowy sterownik.