Akcyza w górę od 2017 roku – koniec z importem samochodów?
Kolega pozostawił niesmak dlatego, że w skrócie napisał: "głosowałem tak bo tak chciałem i z tego powodu teraz nie wracam – sami się bawcie bo mi się nie podoba mój wybór".
Ergo – zachowując się tak głosował jak stały emigrant bo brał pod uwagę to, że nie wróci czyli nawet w Twoim rozumowaniu nie powinien głosować.
Ergo – zachowując się tak głosował jak stały emigrant bo brał pod uwagę to, że nie wróci czyli nawet w Twoim rozumowaniu nie powinien głosować.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
brii napisał(a):Kolega pozostawił niesmak dlatego, że w skrócie napisał: "głosowałem tak bo tak chciałem i z tego powodu teraz nie wracam – sami się bawcie bo mi się nie podoba mój wybór".
ja zrozumialem jego wypowiedz inaczej... ze mial zamiar wrocic... byl naiwny i szedl z fala anty rzadzacy nie wazne fakty byle oni odeszli myslal ze nowi cos polepsza ale jednak nic z tego jest gorzej to juz nie wracam.
tak ten co na stale wyemigrowal powinien z wlasnego sumienia przestac glsowac bo prawo niestety ma, i nie widze mozliwosci mu go zabania inaczej niz zmiana konstytucji a to juz nie bedzie demokracj.
- Od: 10 sty 2013, 13:17
- Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3
Przebąkują o 2017.01.01 ale w tym momencie nic nie wiadomo, teoretycznie w 14 od ogłoszenia ale w "uzasadnionych okolicznościach" można ten termin skrócić.
Jest uzasadnienie nowej akcyzy, można się pośmiać.
Projektowana ustawa wywoła pozytywne skutki gospodarcze i społeczne. Spowoduje zwiększenie dostępu obywateli do pojazdów oferowanych na rynkach europejskich oraz ograniczy nieuczciwe praktyki związane z zaniżaniem wartości sprowadzanych samochodów czy też manipulowaniem kategorią pojazdu. Szczegóły omówione zostały w ocenie skutków regulacji dołączonej do uzasadnienia
Minister Finansów negatywnie zaopiniował (pierwotną) propozycję obniżenia stawki podatku akcyzowego dla samochodów o pojemności silnika powyżej 2000 cm3, gdyż spowodowałaby ona ubytek dochodów publicznych o około 600 mln zł rocznie
Dominator napisał(a):Jasne że nie wejdzie.
Wchodziły już rzeczy uchwalane 31 grudnia o 16:40, więc spokojnie – mogą klepnąć, naczelny notariusz kraju stoi w boksie gotowy do startu i ma cały czas rozgrzany długopis
Chociaż w tym przypadku nawet jego podpis nie jest potrzebny – wystarczy rozporządzenie wykonawcze.
Norreca napisał(a):wejdzie bez problemu... bedzie znowu dla malej czesci lepiej a dla wiekszosci gorzej.
a dla nas najgorzej.
No ba, przecież obiecywali "dobrą zmianę". Czy ktoś doprecyzował, dla kogo będzie dobra?

Akar.Zaephyr napisał(a):No ba, przecież obiecywali "dobrą zmianę". Czy ktoś doprecyzował, dla kogo będzie dobra?
Pamiętaj, że jeżeli w rządzie coś ma być dobrą zmianą to tylko i wyłącznie ta dobra zmiana będzie dla nich dobra. A zwykły Kowalski jak zwykle cierpi
no bo powiedzccie mi czy to ku**a normalne żebym ja za moją mazde 2.0 2005r płacił 3 tys akcyzy?
to teraz niech mi powie ktoś czy dobrze chce to rozegrać.
mieszkam w niemcach i bede chciał przemeldować auto na pl blachy. auto zostawie tutaj w niemczech, wyrejestruje (wezmą tablice) i pojade na święta zarejestruje w polsce. z racji tego że ciągle jestem właścicielem i mam ważny przegląd, nie musze chyba robić przegladu w polsce tylko tłumacze dokumenty i jade rejestrować samochód? czy jednak nie?
to teraz niech mi powie ktoś czy dobrze chce to rozegrać.
mieszkam w niemcach i bede chciał przemeldować auto na pl blachy. auto zostawie tutaj w niemczech, wyrejestruje (wezmą tablice) i pojade na święta zarejestruje w polsce. z racji tego że ciągle jestem właścicielem i mam ważny przegląd, nie musze chyba robić przegladu w polsce tylko tłumacze dokumenty i jade rejestrować samochód? czy jednak nie?
Śpiesz się nim wprowadzą nowe stawki, przygotuj się na starcie z urzędnikiem z tytułu niemieckiego przeglądu. Jeżeli był wykonany więcej niż 365 dni od daty planowanego przerejestrowania to od razu zrób polskie badanie.
Gamboa, jak Ty to liczysz?
Akcyza 2017:
LF-DE ma 1999ccm pojemności. Licząc od 01/01/2017, rok produkcyjny 2005 wypada między 132, a 144 miesiącem.
Wzór 2017: Ostateczna kwota = Stawka z tabelki * (1-współczynnik deprecjacji)
Stawka z tabeli: 3320zł
Współczynnik deprecjacji: 0,82 lub 0,84 (132 łapie się w 0,82, reszta miesięcy w 0,84)
Także akcyza według nowych stawek:
3320 * (1-0,82) = 597,60zł
lub
3320 * (1-0,84) = 531,20zł
Akcyza 2016:
Cena w Eurotaxie dla modelu Mazda3 2.0 2005 oscyluje pomiędzy 2990€-3230€. Po dzisiejszym kursie Euro akcyza według obowiązujących stawek wynosi 411.55zł do 444.59zł.
Różnica maksymalna wynosi 186,05zł na Twoją niekorzyść. Niewiele.
Akcyza 2017:
LF-DE ma 1999ccm pojemności. Licząc od 01/01/2017, rok produkcyjny 2005 wypada między 132, a 144 miesiącem.
Wzór 2017: Ostateczna kwota = Stawka z tabelki * (1-współczynnik deprecjacji)
Stawka z tabeli: 3320zł
Współczynnik deprecjacji: 0,82 lub 0,84 (132 łapie się w 0,82, reszta miesięcy w 0,84)
Także akcyza według nowych stawek:
3320 * (1-0,82) = 597,60zł
lub
3320 * (1-0,84) = 531,20zł
Akcyza 2016:
Cena w Eurotaxie dla modelu Mazda3 2.0 2005 oscyluje pomiędzy 2990€-3230€. Po dzisiejszym kursie Euro akcyza według obowiązujących stawek wynosi 411.55zł do 444.59zł.
Różnica maksymalna wynosi 186,05zł na Twoją niekorzyść. Niewiele.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Gambo zastanów się czy tego chcesz ? Jeszcze trochę za OC będziesz płacił tyle samo co w DE, jak Niemcy się Ciebie dopatrzą to jeszcze będziesz płacił podatek tam. Powoli kończą się korzyści z Polskich tablic.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Marianek napisał(a):Gambo zastanów się czy tego chcesz ? Jeszcze trochę za OC będziesz płacił tyle samo co w DE, jak Niemcy się Ciebie dopatrzą to jeszcze będziesz płacił podatek tam. Powoli kończą się korzyści z Polskich tablic.
Auto moze poroszac sie po drogach w DE na tablicach PL jak wlascicilem jest osoba mieszkajaca w Polsce.
Jezeli osoba nie mieszka w Polsce tylko w DE nie masz prawa na poruszanie sie na tablicach PL dluzej niz 6 miesiecy.
Jezeli auto ma 2 wlascicieli i jeden mieszka na stale w Polsce drugi ma adres zamieszkania w DE mozesz tak zrobic.
nie wiem jakie sa mozliwosci dodania drugiego wlasciciela w PL czy nie bedzie to sie wiazalo z dodatkowym podatkiem od wzbogacenia... ale to trzeba sprawdzic.
- Od: 10 sty 2013, 13:17
- Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3
juz wiem jak obejść polskie tablice, rejestrujesz auto na brata, jesli go masz
siebie jako współwłaściciela i siema mozna jeździć, podatek sie opłaca i nie mają się do czego przyczepić, a co do ubezpieczenia to i tak wyjdzie taniej.
ale skoro Mr_Bartek mówi racje i jest tylko 180 zł wiecej to moge spokojniej podejść do tematu. teraz jest tak a za miesiąc będzie inaczej..
ale skoro Mr_Bartek mówi racje i jest tylko 180 zł wiecej to moge spokojniej podejść do tematu. teraz jest tak a za miesiąc będzie inaczej..
Celem ustawy jest, przy zachowaniu obecnych przychodów budżetowych z podatku akcyzowego na samochody, próba wyeliminowania opisanych wyżej zjawisk i takie ukształtowanie zachowań obywateli, aby nabywali samochody, w miarę możliwości nowsze,bezpieczniejsze, lepiej wyposażone oraz bardziej ekologiczne.
Kształtowanie zachowań obywateli przez zabieranie im możliwości kupna takiego pojazdu, na jaki ich stać i chcieliby mieć jest znakomitym pomysłem rządzących!
Bartg napisał(a):(...) Kształtowanie zachowań obywateli przez zabieranie im możliwości kupna takiego pojazdu, na jaki ich stać i chcieliby mieć jest znakomitym pomysłem rządzących!
Dokładnie. Nie od dziś wiadomo, że na ludzką psychikę najlepiej działa "positive feedback". Dobre postępowanie należy nagradzać, wtedy człowiek jest bardziej skory do powtarzania pożądanego zachowania.
Niestety, nasze "elyty polytyczne" nie potrafią nawet czytać, by wiedzieć o tak prostym mechaniźmie. Nie trzeba nawet studiować psychologii, by prędzej czy później napotkać teorię pozytywnego wzmacniania zachowań.