Akcyza w górę od 2017 roku – koniec z importem samochodów?
Ja dziś posłuchałem sobie Zachara (kanał na YT: Zachar OFF) i w końcu wydedukowałem błędną ścieżkę jaką szedłem cały czas. Zerknijcie sobie na jego spostrzeżenia co do tego tematu. Nie wiem czy ma rację chłop do końca, ale pośród wszystkich materiałów jakie wrzucane są na internet stawia to troszkę w innym świetle, zakup nowych aut.
Pozdrawiam
Adrian
Adrian
- Od: 6 wrz 2012, 13:17
- Auto: Mazda 6 GH L5 '09
Była: Mazda 3 BK LF '04
Mazda 323F 1.8 BG SOHC '90
Chyba uderzył w sedno z tym niedokończonym malowidłem.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Zapowiadali uproszczenie? No to w swoim stylu uprościli, robiąc tabelke do której bez excela nie da sie podejść.
Mieli uprościć podatki? No to uprościli, 1 kwotę wolną od podatku, podzielili na 3 częsci.
Za tych rządów pewne jest tylko jedno. Mały karakan zostanie małym karakanem i będzie nas doić na każdym kroku.
Mieli uprościć podatki? No to uprościli, 1 kwotę wolną od podatku, podzielili na 3 częsci.
Za tych rządów pewne jest tylko jedno. Mały karakan zostanie małym karakanem i będzie nas doić na każdym kroku.
- Od: 23 lut 2016, 13:50
- Auto: Volvo S80 2.0 PB+LPG
Niestety cały czas jest to kolanopisanie.
Rzeczoznawca będzie określał czy auto jest starsze niż pokazuje rocznik? Jakieś jaja. Po zmniejszeniu akcyzy na silniki ponad 2.0, zmniejszyłyby sie wpływy do kasy? A podobno to wszystko ma na celu zmniejszenie ilosci starych aut i smrodzących aut a nie wpływów do kasy...
Czyli co.. teraz będzie przekręcenie licznika na 700k km, do rzeczoznawcy a potem na 170k km.
Brawo pisiory.
Rzeczoznawca będzie określał czy auto jest starsze niż pokazuje rocznik? Jakieś jaja. Po zmniejszeniu akcyzy na silniki ponad 2.0, zmniejszyłyby sie wpływy do kasy? A podobno to wszystko ma na celu zmniejszenie ilosci starych aut i smrodzących aut a nie wpływów do kasy...
Czyli co.. teraz będzie przekręcenie licznika na 700k km, do rzeczoznawcy a potem na 170k km.
Brawo pisiory.
Waldemar Florkowski chyba przybliżył tutaj w najbardziej możliwym, prostym języku. Niby coś pozmieniali, ale jednak nie wygląda to do końca tak jak każdy by chciał. Zerknijcie na materiał.
Co najlepsze nie został mu nawet udzielony głos. Sam Waldek opowiada jak to wszystko jest robione "na szybko", więc jak to później ma funkcjonować? Nikt nikogo nie wysłucha "z zewnątrz", a potem finalnie handlarz i tak będzie kombinować.
Co najlepsze nie został mu nawet udzielony głos. Sam Waldek opowiada jak to wszystko jest robione "na szybko", więc jak to później ma funkcjonować? Nikt nikogo nie wysłucha "z zewnątrz", a potem finalnie handlarz i tak będzie kombinować.
Pozdrawiam
Adrian
Adrian
- Od: 6 wrz 2012, 13:17
- Auto: Mazda 6 GH L5 '09
Była: Mazda 3 BK LF '04
Mazda 323F 1.8 BG SOHC '90
Dwa cytaty idealnie podsumowujące tą ustawę. Mnie już przekonali, żeby zamienić stare, nieekologiczne, trujące i wykonane z azbestu 2.0 na 5 letniego Yarisa 1.0.
Podczas posiedzenia głos zabrał senator Marek Borowski, który zauważył, że projekt nie ma uzasadnienia, co jest wymagane regulaminem senatu. – Chętnie bym widział w tym uzasadnieniu zestawienie, które pokaże, jakie są skutki tego rozwiązania dla obywateli – powiedział Borowski.
W odpowiedzi usłyszeliśmy, że uzasadnienie… będzie.
Zakładamy, że dzięki zmianom samochody starsze będę kupowane znaczniej rzadziej niż obecnie, czego efektem będzie poprawa stanu technicznego samochodów użytkowanych na terytorium RP oraz przede wszystkim poprawa bezpieczeństwa na polskich drogach –
ja powiem tak, niech sie najpierw zabiorą na siebie, jak stawiają na ekologie to niech przestaną jeżdzić autami z silnikami 4.0 tlko wsiądą do fiata pandy i niech k**wa jeżdzą po polsce. po prostu nie rozumiem, głosowałem na pisiorów ale po tym czasie widze że jest coraz gorzej i raczej sensu do polski nie widze wracać

Gdyby (nie)rząd stawiał na ekologię, mielibyśmy dopłaty do samochodów hybrydowych bądź elektrycznych, darmowe parkingi dla tychże i wiele, wiele innych rozwiązań popularnych na zachodzie.
Ale to wymagałoby wydania pieniędzy a PiS raczej chce je zbierać, więc dopłat nie ma. A skoro nie ma, i są tylko przepisy pseudo-ekologiczne i pseudo-poprawiające bezpieczeństwo na drogach, to wiadomo że chodzi o kasę. Tą, która ma wpłynąć do budżetu, naturalnie, a nie z niego wypłynąć
Ale to wymagałoby wydania pieniędzy a PiS raczej chce je zbierać, więc dopłat nie ma. A skoro nie ma, i są tylko przepisy pseudo-ekologiczne i pseudo-poprawiające bezpieczeństwo na drogach, to wiadomo że chodzi o kasę. Tą, która ma wpłynąć do budżetu, naturalnie, a nie z niego wypłynąć
Masz fure to bul, tylko bogatych stać na samochody i ich trzeba kroić.
Żeby Polacy kupowali nowsze auta , trzeba im znieść obciążenia podatkowe a nie dopitalać.
Coś czuje że będzie dobry biznes przy granicach, rejestracja i ubezpieczanie aut w Czechach, Słowacja, Niemcy,Litwa
Żeby Polacy kupowali nowsze auta , trzeba im znieść obciążenia podatkowe a nie dopitalać.
Coś czuje że będzie dobry biznes przy granicach, rejestracja i ubezpieczanie aut w Czechach, Słowacja, Niemcy,Litwa
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Bo .. Pan Prezes nie ma konta bankowego- karty – nie wie po co banki
bo .. Pan Prezes nie ma prawa jazdy i samochodu -to maja tylko bogaci
bo ..Pan Prezes kończył 8 klas to inni niech też tak maja
bo.. Pan Prezes itd. itp
bo .. Pan Prezes nie ma prawa jazdy i samochodu -to maja tylko bogaci
bo ..Pan Prezes kończył 8 klas to inni niech też tak maja
bo.. Pan Prezes itd. itp
Ci których stać na samochody za 6 cyfrowa kwotę, już dawno rejestruja firmy i auta w Czechach.
Brak akcyzy 18,6%, możliwość odliczenia VATu 23%. Czego chcieć więcej? Jakoś Czesi żyją i rząd nie grabi ich z prawie 20% wartości samochodu, tylko u nas kradzież odbywa się w biały dzień.
Rejestracji samochodu w Czechach mogą dokonać osoby, które posiadają tzw. pobyt tymczasowy lub stały na terenie Republiki Czeskiej, bądź osoby lub podmioty prowadzące działalność gospodarczą w Czechach.
Także zwykły Kowalski będzie miec problem aby to zrobić.
Przez pińcet+ i obnizenie wieku emerytalnego, nasz kraj pierdalnie z hukiem o glebe i nie pomoże tu żadna akcyza.
Przy takiej niestabilności ekonomiczno gospodarczej, to nawet kupienie waluty jest ryzykiem a co dopiero inwestowanie grubej kasy. Dzisiaj nie wiadomo czy jak człowiek pójdzie spać to o 22 nie wnapiszą na kolanie projektu uchawały i w nocy czegoś nie przegłosują a rano człowiek sie budzi włacza TV i zastanawia sie to tu się odwaliło przez noc.
Ja jestem cały czas zdania, żeby państwo nic ludziom nie dawało, a jednocześnie nie zabierało i nei planowało zabierać. Ja nic nie chce. Niech ludzi zostawią w spokoju, pozwolą żyć, jeździć i kupowac co chcą a ludzie sobie poradzą. Zaplanują wydatki, koszty i przezyją bez problemów.
Brak akcyzy 18,6%, możliwość odliczenia VATu 23%. Czego chcieć więcej? Jakoś Czesi żyją i rząd nie grabi ich z prawie 20% wartości samochodu, tylko u nas kradzież odbywa się w biały dzień.
Rejestracji samochodu w Czechach mogą dokonać osoby, które posiadają tzw. pobyt tymczasowy lub stały na terenie Republiki Czeskiej, bądź osoby lub podmioty prowadzące działalność gospodarczą w Czechach.
Także zwykły Kowalski będzie miec problem aby to zrobić.
Przez pińcet+ i obnizenie wieku emerytalnego, nasz kraj pierdalnie z hukiem o glebe i nie pomoże tu żadna akcyza.
Przy takiej niestabilności ekonomiczno gospodarczej, to nawet kupienie waluty jest ryzykiem a co dopiero inwestowanie grubej kasy. Dzisiaj nie wiadomo czy jak człowiek pójdzie spać to o 22 nie wnapiszą na kolanie projektu uchawały i w nocy czegoś nie przegłosują a rano człowiek sie budzi włacza TV i zastanawia sie to tu się odwaliło przez noc.
Ja jestem cały czas zdania, żeby państwo nic ludziom nie dawało, a jednocześnie nie zabierało i nei planowało zabierać. Ja nic nie chce. Niech ludzi zostawią w spokoju, pozwolą żyć, jeździć i kupowac co chcą a ludzie sobie poradzą. Zaplanują wydatki, koszty i przezyją bez problemów.
Szkoda tylko, że Unia przyczepia się, bo wybrali nie tak jak trzeba sędziów do Trybunału Konstytucyjnego, a jak nadal w Polsce przy sprowadzaniu samochodu z innego kraju Unii obowiązuje podatek od luksusu to już nikogo to nie boli w Brukseli.
Ciekawie może rozwinąć się furtka obniżania wartości samochodu na podstawie oceny rzeczoznawcy, znając życie przepisy pozwolą na potężne manipulację w tym zakresie, a co jak co ale handlarze potrafią je wykorzystać w 101%.
Ciekawie może rozwinąć się furtka obniżania wartości samochodu na podstawie oceny rzeczoznawcy, znając życie przepisy pozwolą na potężne manipulację w tym zakresie, a co jak co ale handlarze potrafią je wykorzystać w 101%.
Bartg napisał(a):a jak nadal w Polsce przy sprowadzaniu samochodu z innego kraju Unii obowiązuje podatek od luksusu to już nikogo to nie boli w Brukseli
Tak jest dlatego, że niektórzy politycy chcą "unii narodów" a nie federacji. To daje im prawo do wprowadzania wielu osobnych regulacji bez możliwości negacji ich przez UE. Niestety wielu ludzi łyka patriotyczny bełkot i nie rozumie negatywnych konsekwencji "niepodległości", która w tym przypadku oznacza, że kraj to prywatny folwark partii rządzącej.
Gamboa napisał(a):po prostu nie rozumiem, głosowałem na pisiorów ale po tym czasie widze że jest coraz gorzej i raczej sensu do polski nie widze wracać
Bez urazy ale to jest powód dla którego ludzie którzy nie mieszkają w PL nie powinni mieć prawa decydowania o PL – znam trochę ludzi którzy od 20 lat w PL nie byli a cały czas wspierają PiS i okolice. Liczę na to, że naprawisz swój błąd i zagłosujesz inaczej a nie olejesz sprawę i zostawisz nas tutaj na miejscu z naszym piekiełkiem...
Ostatnio edytowano 2 gru 2016, 12:39 przez brii, łącznie edytowano 1 raz
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Jeszcze ta nadzieja polityków, że przez mniejszą akcyzę na nowsze auta nagle wszystko stanieje i stanie się ogólniej dostępne. Oczywiście, bo prywatny importer nie skorzysta z okazji zarobienia więcej i tak sprzedając rok w rok kilka procent więcej aut.
Nowe samochody do 2.0 nie stanieją bo akcyza była nie nie mała, raczej zdrożeją bo złotówka poleciała w dół. Samochody powyżej 2.0 stanieją i po ofertach niektórych marek widać, że nawet o ~10% – 15%.
Jak widać zdecydowana większość ludzie na tym nie skorzysta...
Jak widać zdecydowana większość ludzie na tym nie skorzysta...
brii napisał(a):Bartg napisał(a):a jak nadal w Polsce przy sprowadzaniu samochodu z innego kraju Unii obowiązuje podatek od luksusu to już nikogo to nie boli w Brukseli
Tak jest dlatego, że niektórzy politycy chcą "unii narodów" a nie federacji. To daje im prawo do wprowadzania wielu osobnych regulacji bez możliwości negacji ich przez UE. Niestety wielu ludzi łyka patriotyczny bełkot i nie rozumie negatywnych konsekwencji "niepodległości", która w tym przypadku oznacza, że kraj to prywatny folwark partii rządzącej.
100% prawdy.
brii napisał(a):Gamboa napisał(a):po prostu nie rozumiem, głosowałem na pisiorów ale po tym czasie widze że jest coraz gorzej i raczej sensu do polski nie widze wracać
Bez urazy ale to jest powód dla którego ludzie którzy nie mieszkają w PL nie powinni mieć prawa decydowania o PL
troszke przeginasz... jest ktos Polakiem ma obywatelstwo Polskie moze decydowac a gdzie mieszka i pracuje to jego sprawa prywatna. (moralna decyzja kazdego obywatela) ja jak bym mieszkal 20 lat poza polska i nie przyjezdzal regularnie to bym pewnie nie glosowal z moralnego punktu.
ma chlopak jaja bo sie przynajmniej przyznal ze glosowal na nich nie jak 90% "cwaniakow" co teraz milcza.
- Od: 10 sty 2013, 13:17
- Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3
Ja go za to cenię, bo żeby przyznać się do błędu trzeba mieć odwagę. Uważam jednak, że głosować powinni Ci którzy tutaj mieszkają i tutaj płacą podatki. Tak jak pisałem – krew mnie zalewa jak słyszę, że do obowiązku wtrącania swoich 3 groszy poczuwają się ludzie którzy ostatni raz tu byli w latach 80-tych albo tacy którzy nie zamierzają wracać. Jeśli ktoś wyjeżdża na rok, dwa, trzy rozumiem, że będzie związany z tym krajem to jak najbardziej – niech głosuje, ale w innym przypadku to nie jego sprawa.
ale chlopak napisal ze chcial wrocic i chce wrocic... ale nie widzi teraz mozliwosci.
w sprawie osob ktore wyemigrowaly na stale to jest inny temat, ktory mozna by bylo rozwiazac brakiem mozliwosci posiadania podwojnego obywatelstwa... ale to na skale swiatowa jest juz raczej.
w sprawie osob ktore wyemigrowaly na stale to jest inny temat, ktory mozna by bylo rozwiazac brakiem mozliwosci posiadania podwojnego obywatelstwa... ale to na skale swiatowa jest juz raczej.
- Od: 10 sty 2013, 13:17
- Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3
Norreca napisał(a):ale chlopak napisal ze chcial wrocic i chce wrocic... ale nie widzi teraz mozliwosci.
Oprócz przyznania się do błędu trzeba wziąć na klatę konsekwencje swoich decyzji – wybrał takich którzy stworzyli dla niego niekorzystną sytuację to musi z tym żyć – my tu na miejscu jakoś możemy i przez pewien czas musimy...