Witam.
Od dluzszego czasu moja mazda 2.0 diesel 136 jest bardzo slaba.
Jak jade I trzymam gaz w jednej pozycji to raz ma takiego kopa ze idzie jak burza ale to tylko przez sekunde I znow jest slaba.
Dodam jeszcze ze dymi mi z tumika na czarno.
Ktos moze wie co to za przyczyna slabego silnika lub ktos tak mial ?
Słaby silnik
Strona 1 z 1
A jak wyczyscic dokladnie ten egr ?
Raz juz go czyscilem ale nie wiem czy dobrze bo nic sie nie zmienilo.
Wczoraj jeszcze czytalem cos o IC ,ze jak jest pekniety to nie ma dobrej kompresji czy cos I silnik jest slabszy. Wczoraj zajrzalem do niego I jest szczelina na nim (na dole) pozatym jest caly w blocie.
Z tego cp wczoraj tez czytalem to czesta usterka tych mazd to podkladki pod wtryskami, moja mazda ma juz przejechane 330 tys. Km I chyba nie byly jeszcze wymieniane.
Raz juz go czyscilem ale nie wiem czy dobrze bo nic sie nie zmienilo.
Wczoraj jeszcze czytalem cos o IC ,ze jak jest pekniety to nie ma dobrej kompresji czy cos I silnik jest slabszy. Wczoraj zajrzalem do niego I jest szczelina na nim (na dole) pozatym jest caly w blocie.
Z tego cp wczoraj tez czytalem to czesta usterka tych mazd to podkladki pod wtryskami, moja mazda ma juz przejechane 330 tys. Km I chyba nie byly jeszcze wymieniane.
- Od: 6 paź 2015, 17:41
- Auto: Mazda 6 2.0 TD
Jak Ic jest pęknięty od dołu czy gdzieś to napewno nie służy mu to i przez to moc tracisz. Podkładki? Łatwo sprawdzić, zagrzej silnik i odkręć na odpalonym silniku korek wlewu oleju. Zobacz czy wali dymem i nie rzyga olejem, najlepiej białą kartkę nadstaw.
Najpierw zrób IC jeśli jest pęknięty(wymiana/spawanie/klejenie) Tak jak piszą podłącz pod kompa i zobacz czy nie rzuca błędami. Egr też możesz przeczyscic bo to maks godzina roboty
Najpierw zrób IC jeśli jest pęknięty(wymiana/spawanie/klejenie) Tak jak piszą podłącz pod kompa i zobacz czy nie rzuca błędami. Egr też możesz przeczyscic bo to maks godzina roboty
Proponuje jak najszybciej podnieść auto, ściągnąć miskę olejową i zobaczyć jak wygląda smok (tzn. sitko) bo może być nieźle zaklejone przez nagar jak nikt tam nie zaglądał X czasu. Skutki to może mieć tragiczne dla silnika.
Tu masz film o czyszczeniu egr
https://www.youtube.com/watch?v=baxWK6WpaJw
Najważniejsze to nie zamoczyć góry gdzie masz gruche. Resztę moczysz i ściągasz nagar. Najlepiej też śrubokrętem otworzyć grzybka i te gniazdo też wyczyścić
Tu masz film o czyszczeniu egr
https://www.youtube.com/watch?v=baxWK6WpaJw
Najważniejsze to nie zamoczyć góry gdzie masz gruche. Resztę moczysz i ściągasz nagar. Najlepiej też śrubokrętem otworzyć grzybka i te gniazdo też wyczyścić
Strona 1 z 1