Czateria...cd

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez bieski » 10 paź 2016, 20:31

loockas napisał(a):rofil zaufany do ePUAP załatwić,

Ja mam, i tam gdzie najbardziej potrzebuje ePUAP nie działa :P Na szczęście chociaż w ZUSie idzie coś załatwić.
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez Neonixos666 » 10 paź 2016, 20:50

loockas napisał(a):Wymienione smartfony nadal się zapalają..

Przynajmniej można się ogrzać w chłodne dni.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez brii » 10 paź 2016, 20:55

loockas napisał(a): Ja od dwóch lat się zbieram, żeby sobie w końcu profil zaufany do ePUAP załatwić, ale ciągle mi nie po drodze.

Ostro zaspałeś – teraz trzeba najpierw założyć PZ a dopiero potem ePUAP. Ale nie śpiesz się – ta porażka jeszcze nie działa jak należy i jest ciągle w fazie testów ale dla niektórych niestety to są testy na "produkcji" :(

Co do Note – dobrze, że zrobili fuckupa, teraz będą musieli trochę zejść z cen jak wszystko poprawią i może na rynku telefonów znowu przez chwilę będzie jakaś walka cenowa :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez loockas » 10 paź 2016, 21:38

brii napisał(a):Ostro zaspałeś – teraz trzeba najpierw założyć PZ a dopiero potem ePUAP.

A wcześniej było inaczej? Chyba od początku konieczne było zrobienie PZ osobiście w jakiejś placówce?

brii napisał(a):Ale nie śpiesz się – ta porażka jeszcze nie działa jak należy i jest ciągle w fazie testów ale dla niektórych niestety to są testy na "produkcji"

Wiem, wiem. Znam zakres. Po prostu wypada mieć i chociaż w ten sposób wspierać te ich mozolne próby informatyzacji biurokracji :)

np z e-deklaracji jestem bardzo zadowolony. Miło się zaskoczyłem jak dwa lata temu nawet z PCC-3 nie było problemów tą metodą.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 10 paź 2016, 21:43

loockas napisał(a):A wcześniej było inaczej? Chyba od początku konieczne było zrobienie PZ osobiście w jakiejś placówce?

Zrobić możesz zdalnie.....musisz tylko potwierdzić w Skarbówce, bądź Zusie :P.
Mi się przydało przy zakładaniu DG. Teraz także używa jeśli muszę cokolwiek zmienić we wpisie.....i to by było na tyle :P.
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 10 paź 2016, 21:44

JohnnyB napisał(a):Zrobić możesz zdalnie.....musisz tylko potwierdzić w Skarbówce, bądź Zusie .

Fakt, ale o to mi chodziło, że raz trzeba być osobiście i pokazać mordę :) Dlatego tyle z tym zwlekam :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 10 paź 2016, 21:46

loockas napisał(a):A wcześniej było inaczej? Chyba od początku konieczne było zrobienie PZ osobiście w jakiejś placówce?

Tak, ale kiedyś PZ był częścią ePUAP a teraz to kompletnie inna instytucja. Niby nie robi to różnicy ale w szczegółach spowodowało wiele problemów przez pewien czas. Sprowadza się to do tego, że robisz najpierw PZ a potem zakładasz ePUAP, kiedyś Zakładając ePUAP wyrabiało się PZ. Wkurzające jest po prostu to, że prawie wszędzie trzeba zakładać konto i autoryzować je PZ a nie od razu posługiwać się PZ.

loockas napisał(a):z e-deklaracji jestem bardzo zadowolony. Miło się zaskoczyłem jak dwa lata temu nawet z PCC-3 nie było problemów tą metodą.

Tak, e-deklaracje działają ogólnie nieźle, nie to co 5 lat temu :)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Dominator » 10 paź 2016, 21:51

Płacił ktoś z Was lub waszych znajomych akcyzę przez internet i wysyłał deklaracje AKC-u? Pasuje mi odwiedzić skarbowke a nie mam czasu na to a obawiam się, że przez neta potraktują mnie bardziej surowo, mniej osobowo..
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez loockas » 10 paź 2016, 21:53

z e-deklaracjami mam kontakt od pierwszego roku w którym zostały wypuszczone. Ogólnie większych problemów chyba nie było. Pierwszy raz chyba był problem z wysłaniem, bo serwery klękały i czekało się bardzo długo na UPO. Mogli to tylko napisać w czymś normalnym, czego nie trzeba odpalać w Adobe Air :)

Dopisano 10 paź 2016 21:56:

Dominator napisał(a): Pasuje mi odwiedzić skarbowke a nie mam czasu na to a obawiam się, że przez neta potraktują mnie bardziej surowo, mniej osobowo..

Zgłoś się do agencji celnej jak się nie chcesz sam bujać. Ja raz korzystałem i na pewno następnym razem zrobię tak samo. Tablice nawet mi do domu przywieźli.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 10 paź 2016, 22:00

loockas napisał(a):z e-deklaracjami mam kontakt od pierwszego roku w którym zostały wypuszczone. Ogólnie większych problemów chyba nie było.

Były, były – korzystam z tego systemu od 2008 roku kilkadziesiąt razy dziennie, a bywają dni, że i kilkaset razy – schody zdarzają się nawet i teraz ale szczęśliwie rzadko.

Forumowicz

Postprzez loockas » 10 paź 2016, 22:06

No ja raz do roku, max 2 jak już muszę to PCC-3 wysłać :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez jacobs » 11 paź 2016, 08:01

loockas napisał(a):Samsung nieźle uwalił z tym Galaxy Note 7. Wymienione smartfony nadal się zapalają...

Ja się cieszę że już tam nie pracuje, wyniki finansowe będą lecieć w dół i pewnie znowu odbiją sobie na całej firmie. Ale ciekawe skąd ten ponowny fuckup.
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez loockas » 11 paź 2016, 09:18

Pewnie to nie była wina akumutorow a samego telefonu. I teraz pytanie czy wiedzieli o tym podczas wymiany i liczyli na szczęście czy faktycznie nie panują nad sytuacją i nie wiedzą co jest grane.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Gib » 11 paź 2016, 09:21

nie ma to jak przepustnica na lince,
Stała pod ścianą prężąc kakao
Forumowicz

Od: 28 sie 2007, 18:09
Auto: rower składak 1.8t

Postprzez JohnnyB » 11 paź 2016, 09:26

loockas napisał(a):Pewnie to nie była wina akumutorow a samego telefonu. I teraz pytanie czy wiedzieli o tym podczas wymiany i liczyli na szczęście czy faktycznie nie panują nad sytuacją i nie wiedzą co jest grane.

A firma produkująca baterię, nieźle dostała pewnie po uszach.....
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez brii » 11 paź 2016, 09:53

JohnnyB napisał(a):A firma produkująca baterię, nieźle dostała pewnie po uszach.....

Pewnie producentem był Samsung ;)

Gib napisał(a):nie ma to jak przepustnica na lince,

U mnie nawet nie pozwala przekroczyć 3krpm z gazem wciśniętym do podłogi na P/N a lag masakryczny.
Trochę inaczej to jednak działa po wrzuceniu "D" <diabełek>
Zaryzykuję stwierdzenie, że zwłoka jest "ujemna" w porównaniu z linką ;)

Forumowicz

Postprzez Gib » 11 paź 2016, 10:06

Ja wiem że elektryczna pozwala dużo lepiej realizować tempomat czy kontrolę trakcji czy wreszcie kastrować moc samochodu jak potrzeba ;) ale po raz kolejny z niezniszczalnego elementu stał się elementem mocno wadliwym (podobnie jak w przypadku koła dwumasowego). Ja mam jednomasę w 1.8t w 2.0t i aero są dwumasy i poza tym że się zużywają to różnicy w kulturze pracy nie ma.
Forumowicz

Postprzez brii » 11 paź 2016, 10:14

W Thalii mojej matki jest elektryczna przepustnica i działa poprawnie od 15lat, spotykałem linki które przecierały się szybciej. Nie dramatyzowałbym w tym temacie, tym bardziej bo równie dobrze można uznać, że wtrysk to też jest bez sensu bo wprowadza opóźnienia w porównaniu z gaźnikiem i może paść elektronika ;)
GM w tamtym czasie eksperymentowało z dwumasem i wrzucało go do wszystkiego jak idzie nawet tam gdzie nie był niezbędny, w Subaru też tak było. W pewnym momencie zmienili zwykłe sprzęgło na takie z dwumasą mimo tego, że nie zmieniła się ani skrzynia, ani silnik ani nawet program w silniku. Jednak w przypadku jednostek które latają na bardzo niskich obrotach dwumasa dużo zmienia dla skrzyni biegów i dołu silnika ale nie wpływa to odczuwalnie na komfort.

Forumowicz

Postprzez Gib » 11 paź 2016, 10:25

brii napisał(a):W Thalii mojej matki jest elektryczna przepustnica i działa poprawnie od 15lat, spotykałem linki które przecierały się szybciej. Nie dramatyzowałbym w tym temacie, tym bardziej bo równie dobrze można uznać, że wtrysk to też jest bez sensu bo wprowadza opóźnienia w porównaniu z gaźnikiem i może paść elektronika ;)
GM w tamtym czasie eksperymentowało z dwumasem i wrzucało go do wszystkiego jak idzie nawet tam gdzie nie był niezbędny, w Subaru też tak było. W pewnym momencie zmienili zwykłe sprzęgło na takie z dwumasą mimo tego, że nie zmieniła się ani skrzynia, ani silnik ani nawet program w silniku. Jednak w przypadku jednostek które latają na bardzo niskich obrotach dwumasa dużo zmienia dla skrzyni biegów i dołu silnika ale nie wpływa to odczuwalnie na komfort.

Wtrysk ok, gaźnik nie jest taki znowu bezobsługowy i sam w sobie dość niedoskonały szczególnie w kwestii norm czystości spalin, a o padających wtryskiwaczach w benzynach raczej nie słyszałem, a miałem już różne wiekowe samochody, akurat dla mnie to była "dobra zmiana" ;) Co do ETB to we wczesnych S60/V70/S80 do 2004 roku to prawdziwa zmora, tysiąc niewyjęty dla mnie to dużo. W innych autach się nie interesowałem zbytnio. Generalnie spójrz na to z mojej pozycji niezamożnego użytkownika samochodu, różnicy w działaniu nie odczuwam, a muszę wyłożyć co jakiś czas paręset złotych na rzeczy które dotąd się nie psuły, a działały dobrze.
Czekam na dwumasy w chopperach ;)
Forumowicz

Postprzez brii » 11 paź 2016, 10:46

Gib napisał(a):Czekam na dwumasy w chopperach

Tam mało niuta jest w porównaniu z samochodem i sprzęgło jednak trochę inne bo mokre i wielotarczowe ;)

Volvo akurat się nie interesowałem a w przypadku samochodów z którymi miałem styczność nie spotkałem się z tym by klękła przepustnica. Mimo wszystko, przepustnic całkowicie mechanicznych to już nie ma od połowy lat 90-tych, jak się pojawił wtrysk to doszedł krokowiec do sterowania przepustnicą przy utrzymywaniu obrotów biegu jałowego. Jakoś nie słychać by superczęsto się to sypało. Volvo to chyba w takim razie specyficzny przypadek.

Forumowicz