Mazda 3 BK 2.0 2004 – zmiana silnika
Strona 1 z 1
Witam, potrzebuję informacji na temat silników w w/w modelu mazdy. Mam do wymiany silnik o symbolu LF281255. Po przeglądaniu ofert z silnikami, sporo jest z mazdy 6 z symbolem również LF.... Czy do mojej madzi będzie pasował, każdy silnik z tym symbolem? Czy mam szukać tylko z takim samym oznaczeniem?
- Od: 2 lip 2013, 19:28
- Auto: Mazda 3 2.0 150km 2004
Dlaczego chcesz wymienić? Mazda 6 ma inną instalacje i osprzęt silnika. Ja np widziałem taką gdzie ma moduł i przewody WN a u nas są cewki. Więc ogólnie są jakieś różnice, nie wiem jak blok itp.
korbowód na trzecim tłoku się urwał i zrobił 2 dziury w bloku. Wymiana samych części się nie opłaca. Dlatego szukam całego silnika. Z tego, co się orientowałem same słupki silników LF powinny być takie same. Będę sprawdzał to po weekendzie, czy tak jest w rzeczywistości. Koło miejsca gdzie mieszkam pojawiły się 3 silniki od mazdy 6.
Ogólnie chodziła bez zarzutów. Chociaż, tak mi się wydawało, zaczęła pobierać więcej oleju... Byłem u mechanika, lecz stwierdził, że to normalny objaw. 2 tyg przed zdarzeniem jeszcze zalałem 0,5l oleju, bo na bagnecie mało było. Jeździłem na Mobil 2000 10w30 synt.
Do tego silnika powinno być 5W. A to że bierze nie jest normalny objaw. Mam osobę która ma silnik 3 chcesz to mogę zapytać.
Wow......... spory ten otwór, nie leciał olej? Bo silnik czysty. Jeżeli wał jest cały i głowica też, to tak naprawdę mógłbyś szukać samego bloku i korbowodu i zrobiłbyś samochód tanio i dobrze jeżeli nic więcej się nie stało.
Trzeba by było zmienić 3 tłok, to się wiąże z planowaniem głowicy itp. Wał jest cały, ale poobijany.
Oleju za dużo nie wyleciało. Miska jest niżej. Jutro będę sprawdzał 3 silniki, które są niedaleko mnie. Ceny w granicy 1500 zł. Za samą robotę 700 zł. Pewnie w podobnej cenie bym się zamkną próbując naprawić ten. A raczej bezpiecznie wymienić...
Oleju za dużo nie wyleciało. Miska jest niżej. Jutro będę sprawdzał 3 silniki, które są niedaleko mnie. Ceny w granicy 1500 zł. Za samą robotę 700 zł. Pewnie w podobnej cenie bym się zamkną próbując naprawić ten. A raczej bezpiecznie wymienić...
Strona 1 z 1