Czateria...cd
A Specific dexos2?
JohnnyB napisał(a):No właśnie....w przyszłym tygodniu mam taki otrzymać. No risk no fun....
Pierdziel list intencyjny. Masz podpisana nowa umowe z odpowiednim terminem rozpoczecia roboty, wtedy skladasz wypowiedzenie. No chyba, ze chcesz u obecnego pracodawcy negocjowac machajac przed nosem takim listem intecyjnym...
Z Valvo mam pewne wątpliwości
W teorii tylko SynPower FE jest PAO tak na prawdę – zwykły Synpower to mieszanina 3(hc) i 4(pao) klasy.
Natomiast z motula to serie 300v mają bazę estrową (klasa5) oraz 8100 mają PAO. Reszta niższych serii to HC, lub jak to oni nazywają Technosynthese
Z Liqui moly tylko synthoil jest PAO – HC są oznaczone jako "technologia syntetyczna". Na temat Millersa już pisałem.
Wartym rozważenia jest jeszcze Royal Purple ale cena nie należy do niskich.
+1
Natomiast z motula to serie 300v mają bazę estrową (klasa5) oraz 8100 mają PAO. Reszta niższych serii to HC, lub jak to oni nazywają Technosynthese
Z Liqui moly tylko synthoil jest PAO – HC są oznaczone jako "technologia syntetyczna". Na temat Millersa już pisałem.
Wartym rozważenia jest jeszcze Royal Purple ale cena nie należy do niskich.
sq2jul napisał(a):JohnnyB napisał(a):No właśnie....w przyszłym tygodniu mam taki otrzymać. No risk no fun....
Pierdziel list intencyjny. Masz podpisana nowa umowe z odpowiednim terminem rozpoczecia roboty, wtedy skladasz wypowiedzenie. No chyba, ze chcesz u obecnego pracodawcy negocjowac machajac przed nosem takim listem intecyjnym...
+1
ja też ratuje się klimą
.
Rano wstałem w mieszkaniu 16 stopni......
Mam w przyszłym tygodniu spotkanie, muszę wyrobić się do ostatniego dnia tego miesiąca. Oficjalnie mam 1 miesiąc wypowiedzenia. Dzięki.
Jak podpiszę, to zapraszam chętnych po Miniaka
.
Rano wstałem w mieszkaniu 16 stopni......
sq2jul napisał(a):Pierdziel list intencyjny. Masz podpisana nowa umowe z odpowiednim terminem rozpoczecia roboty, wtedy skladasz wypowiedzenie. No chyba, ze chcesz u obecnego pracodawcy negocjowac machajac przed nosem takim listem intecyjnym...
Mam w przyszłym tygodniu spotkanie, muszę wyrobić się do ostatniego dnia tego miesiąca. Oficjalnie mam 1 miesiąc wypowiedzenia. Dzięki.
Jak podpiszę, to zapraszam chętnych po Miniaka
..::Born To Rise Hell::..
loockas napisał(a):Ale zimno... Tydzień temu jeszcze klimy w mieszkaniu używałem, a od wczoraj muszę dogrzewać
Dla odmiany wczoraj zacząłem używać klimy ale do podgrzewania
onyx napisał(a):W EU panuje bardzo dzika polityka apropos tego co jest definiowane syntetykiem a co nie.
No właśnie co najmniej dziwne to jest – praktycznie wszędzie u nas doskonale wiadomo co się kupuje (niedopuszczalne jest sprzedawania podrobów jako "szynki"czy nie pisanie o tym, że dany produkt zawiera 30% "corn" jak to jest za oceanem) a w przypadku olejów wystarczy, że używa się technologii syntetycznej by olej był syntetykiem... Producenci pewnie znaleźli jakiś kruczek prawny i na nim jadą wciskając ciemnotę. Inna sprawa, że HC do 95% pojazdów jest więcej niż wystarczający.
sq2jul napisał(a):A co w tym aucie jest takiego, ze ma tak masakrycznie niskie przebiegi miedzy wymianami oliwy?
Dosyć duża moc i trudne warunki pracy dla oleju – często niedogrzany silnik i bardzo, bardzo częste starty. Przez to, że zazwyczaj temperatura oleju jest niska nie odparowuje z niego tak dobrze paliwo i woda stąd częściej go trzeba zmieniać. Olej musi być bardzo płynny żeby szybko się pompował i dobrze smarować przy częstych startach. Z drugiej strony jak się pogoni to też olej nie ma lekko.
Te 3000 to cytat z instrukcji na rynek US, gdzie nie używa się zazwyczaj tak wysokiej jakości olejów, w serwisówce europejskiej jest te 6000km pod warunkiem użycia SN A5 przy moim trybie eksploatacji.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
JohnnyB napisał(a):Jak podpiszę, to zapraszam chętnych po Miniaka
A są jacyś tutaj?
Złomnik napisał kiedyś o systemach S&S, "eeee musicie gasić na światłach żeby na ratę leasingu było"
Da się to wyłączyć w infi?
Stała pod ścianą prężąc kakao
Gib napisał(a):Da się to wyłączyć w infi?
Po co?
Mi tam bardzo pasuje spalanie w mieście 8.2l/100km
Turbo nie ma, więc silnik nie ucierpi jak olej będzie właściwy.
No mi przestało pasować od 11 wzwyż i muszę się zdałnasjzigować, ale nie sądzę żeby akurat bez S&S palił 15+.
BTW jestem ciekaw czy te wszystkie Turbo BMW z tym systemem mają wymuszony obieg oleju na czas gaszenia czy niech się martwi klient.
BTW jestem ciekaw czy te wszystkie Turbo BMW z tym systemem mają wymuszony obieg oleju na czas gaszenia czy niech się martwi klient.
Stała pod ścianą prężąc kakao
Z tego co wiem, to turbo jest w tych nowych silnikach chłodzone cieczą. W jeździe miejskiej nie ma zupełnie potrzeby chłodzenia turbo, więc nic się nie stanie, ale gdybym posiadał taki samochód, to pewnie bym wyłączał ten system przed trasą, żeby auto nie zgasło z rozgrzanym turbo przed skrzyżowaniem czy na jakichś światłach.
Gib, jak na razie nie ma
, ale może ktoś, kogoś, widział, zna.......itp.
Co do SS, mam u siebie, nie przeszkadza w użytkowaniu, odpalasz auto i wyłączasz. Do czasu zgaszenia auta, SS nie działa. Turbo chłodzone cieczą.
Co do SS, mam u siebie, nie przeszkadza w użytkowaniu, odpalasz auto i wyłączasz. Do czasu zgaszenia auta, SS nie działa. Turbo chłodzone cieczą.
Spotkałem się ze start/stop które nie gasiły silnika jeśli turbo było gorące albo jeśli przed chwilą się bardzo ostro przyśpieszało – producenci pewnie wyciągnęli już wnioski a "technologia" wyszła z wieku dziecięcego.
brii napisał(a):loockas napisał(a):Ale zimno... Tydzień temu jeszcze klimy w mieszkaniu używałem, a od wczoraj muszę dogrzewać
Dla odmiany wczoraj zacząłem używać klimy ale do podgrzewaniaonyx napisał(a):W EU panuje bardzo dzika polityka apropos tego co jest definiowane syntetykiem a co nie.
No właśnie co najmniej dziwne to jest – praktycznie wszędzie u nas doskonale wiadomo co się kupuje (niedopuszczalne jest sprzedawania podrobów jako "szynki"czy nie pisanie o tym, że dany produkt zawiera 30% "corn" jak to jest za oceanem) a w przypadku olejów wystarczy, że używa się technologii syntetycznej by olej był syntetykiem... Producenci pewnie znaleźli jakiś kruczek prawny i na nim jadą wciskając ciemnotę. Inna sprawa, że HC do 95% pojazdów jest więcej niż wystarczający.sq2jul napisał(a):A co w tym aucie jest takiego, ze ma tak masakrycznie niskie przebiegi miedzy wymianami oliwy?
Dosyć duża moc i trudne warunki pracy dla oleju – często niedogrzany silnik i bardzo, bardzo częste starty. Przez to, że zazwyczaj temperatura oleju jest niska nie odparowuje z niego tak dobrze paliwo i woda stąd częściej go trzeba zmieniać. Olej musi być bardzo płynny żeby szybko się pompował i dobrze smarować przy częstych startach. Z drugiej strony jak się pogoni to też olej nie ma lekko.
Te 3000 to cytat z instrukcji na rynek US, gdzie nie używa się zazwyczaj tak wysokiej jakości olejów, w serwisówce europejskiej jest te 6000km pod warunkiem użycia SN A5 przy moim trybie eksploatacji.
Cały myk polega właśnie na nazewnictwie
Ja bym lał do Ciebie coś na bazie PAO lub estrów
http://motoroils.pl/dlaczego.html
Ogólnie to że coś jest syntetyczne, nie zależy od bazy, ale od klasy API i zawartości siarki......w bardzo dużym uproszczeniu. Stąd Castrol wygrał proces i może pozwolić sobie na pisanie "Full Synthetic" na swoim oleju, jak każdy inny dostawca oleju z grupy 3.......
Ale nie zaśmiecajmy już tego wątku tematami olejowymi
.
Ale nie zaśmiecajmy już tego wątku tematami olejowymi