Jestem tutaj nowy . Podzielę się z wami moimi kłopotami z mazdą które mnie niedawno dopadły ,
Wracając z pracy moja mazda straciła moc max 80 i kłęby czarnego dymu .
Odwiedziłem 3 mechaników jeden chciał regenerować wtryski łącznie ze zdjęciem głowicy bo nie mógł sobie poradzić z zapieczonym wtryskiem . Drugi poradził sobie z zapieczonym , zawiózł wtryski do sprawdzenia i były ok . samochód dostałem z wymienionymi podkładkami lecz nadal kopcił . Po wydaniu 700 zł i braku efektu zabrałem sie sam za sprawdzanie , i w końcu trafiłem odkręciła się klapka od przepustnicy , samochód ożył i śmiga jak demon .
Dodatkowo moje pytanie czy mogę jeździc bez tej klapki czy wymieniać ?
Kopcenie na czarno i brak mocy
Strona 1 z 1
Skoro samochód poprawnie jeździ z tą klapką, to logiczne że powinien z nią jeździć. Chyba, że jest rozwalona to powinno się ją zmienić na nową
Samochód jeździ bez klapki również i to chyba nawet lepiej .
Obawiam się że znowu się odkręci i tym razem narobi szkód w silniku .
Więc ponawiam pytanie czy można jeździć bez i czy ta klapka ma jakieś znaczenie i wpływ na coś ?
Obawiam się że znowu się odkręci i tym razem narobi szkód w silniku .
Więc ponawiam pytanie czy można jeździć bez i czy ta klapka ma jakieś znaczenie i wpływ na coś ?
-
mazriusz12348
Jeżeli piszesz o ruchomej klapce w przepustnicy, która dawkuje powietrze to ona musi być na swoim miejscu. W przeciwnym wypadku do silnika jest zasysane cały czas powietrze i to w bardzo dużej ilości, co może spowodować wypalenie chociażby pierścieni na tłokach lub samych tłoków. Najlepiej kup używana przepustnicę, dobrze ją wyczyść, zamontuj i zrób poprawna adaptację, powinno wszystko wrócić do normy.
W Golfie III "czorny" dym i brak mocy zwiastował po prostu zapchany filtr powietrza

Ostatnio edytowano 20 wrz 2016, 19:13 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta - nie ma takiej potrzeby
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta - nie ma takiej potrzeby
Klapka wypadła podczas próby jej wyjęcia i gdzieś sobie poleciała . Już zamówiony jest kolektor i będzie wszystko na swoim miejscu . Spalanie rzeczywiście wzrosło ale minimalnie . Czy adaptację można zrobić Forscanem ?
-
mazriusz12348
Strona 1 z 1