motomike6 napisał(a):Jestem ciekawy ja ta nowa skrzynia po lifcie się zachowuje
Ja tam na razie jestem bardzo zadowolony.
Standardowo to taki eko-low RPM. Ale jak się dociśnie to robi kickdown jak trzeba.
Za to w trybie sport to jest bajka (nie wyobrażam sobie jego braku). Reakcja na gaz jest natychmiastowa. Biegi zmieniają się tak jakbym je zmieniał ja – czyli nieekonomicznie.

Diesel pod tym względem ma inną charakterystykę, dzięki turbo ciągnie od dołu, więc może tryb sport nie jest mu potrzebny.
Czasem ten kickdown wg mnie robi się za bardzo, bo zrzuca do biegu na którym jest 5000 RPM, a potem zaraz musi wrzucić następny – nie wiem czy ma to sens z punktu widzenia osiągów, ale to się rzadko zdarza.
Co ciekawe – jak się chce zrobić sprint do 100 (gdzie jest but w podłodze) to różnicy między SPORT a normalnym trybem nie ma (nie testowałem, ale można znaleźć na YT).
Sama skrzynia jest bardzo szybka. Ostatnio trafiłem na opinie, że to najszybszy klasyczny automat i do DSG mu wiele nie brakuje (jeśli w ogóle). Przy czym nie ma wad DSG (zuużywanie się sprzęgła w korkach, skomplikowana i awaryjna konstrukcja). Nie jeździłem z DSG nigdy, ale jestem skłonny w to uwierzyć.
Ja w każdym razie w nigdy nie zmieniłbym biegu szybciej w manualu.