Mazda3 1.6 Pb, 2007, (otomoto: 6006886253), 18.400 zł, Lublin.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez Pioootrek » 22 sie 2016, 16:47

Co sądzicie o tym autku?

http://otomoto.pl/oferta/mazda-3-1-6i-1 ... yvhv9.html

Ja zauważyłem, że poszycie kierownicy nie jest takie jak w każdej Mazdzie. Czy mi się źle wydaje czy może spotkaliście takie?
Początkujący

Od: 26 lip 2016, 18:24

Postprzez Mr_Bartek » 22 sie 2016, 16:58

Po zakupie można wracać do domu na kołach.

Z tym to uważaj. Punkt 7 na tej stronie: http://www.auta-z-niemiec.com/niemiecki ... larze.html

7. Osobną kategorią oszukiwania polskich klientów jest wmawianie im, że z komisu można autem wyjechać "na kołach". Nie można, nie ma takiej możliwości. Po Polsce można się poruszać jedynie na polskich tablicach rejestracyjnych (stałych lub próbnych), niemieckich krótkoterminowych (tablice z czerwonym lub żółtym paskiem) i niemieckich stałych tablicach. Te ostatnie są jednak wielką rzadkością, bo tylko naprawdę niewielki odsetek Niemców zgadza się oddać swoje tablice Polakowi, które kupuje od niego auto. Handlarze najczęściej wmawiają ludziom, że to właśnie takie tablice (od Niemca). Łatwo to sprawdzić: takie tablice muszą mieć nalepki legalizacyjne, które najczęściej są zdrapane. Jeśli takie tablice są ważne, na pewno w niemieckim dowodzie rejestracyjnym nie znajdzie się adnotacja o wyrejestrowaniu auta. Jeśli taka adnotacja jest wpisana, to uwaga: tablice są nieważne.Takie nieważne tablice łatwo w Niemczech zdobyć. Niemcy, gdy wyrejestrowują swoje auta w wydziałach komunikacji, najczęściej sami zdrapują legalizacyjne nalepki (są do tego specjalne, samoobsługowe stoiska), a unieważnione tablice wyrzucają do koszy obok. I właśnie w tych koszach zaopatrują się nasi polscy handlarze.

Oprócz już nieważnych tablic handlarze wciskają nieświadomym ludziom tzw. wyklejanki, czyli plastikowe podróbki niemieckich tablic. Do tego namawiają do wykupienia ubezpieczenia za 50 zł, twierdząc, że tak można jechać do domu. Nic bardziej mylnego i nic bardziej groźnego. Ubezpieczyciel oczywiście sprzedaje takie ubezpieczenia, bo ma w tym interes, ale żadnej odpowiedzialności za to nie bierze. Bo ubezpieczenie działa tylko w momencie, gdy auto jest zarejestrowane (a przecież nie jest) i gdy jest prawnie dopuszczone do ruchu, czyli ma ważny przegląd techniczny (a najczęściej nie ma). Jazda takim autem jest bardzo niebezpieczna. Najmniejszą nieprzyjemnością, jaka może nas czekać, to mandat od policji, zakaz dalszego ruchu i konieczność organizowania lawety do przewiezienia auta. Naprawdę duże kłopoty pojawiają się przy kolizji czy wypadku, gdzie jako nieubezpieczony sprawca zostaniemy obciążeni kosztami napraw z własnej kieszeni, a przy – nie daj Boże – ofiarach wypadku zostaniemy pociągnięci do odpowiedzialności karnej, niestety z odsiadką włącznie.
Koordynator Forum
Koordynator Witryny

Od: 7 kwi 2014, 13:44
Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07

Postprzez talk_about85 » 22 sie 2016, 17:23

Juz odpowiadam. Kierownica jest z najnizszej wersji wyposazenia czyli nie z tej ktorej wyposazenie ma to auto ale... no wlasnie jest jedno ale. Tutaj sa przyciski do sterowania radiem umiejscowione na niej. W najnizszej wersji nie ma tych przyciskow a sa w tej tutaj czyli tak jak byc powinno. To wyglada tak jakby osoba ktora kupowala auto w salonie nie chciala skorzanej kierownicy tylko plastikowa. Pytanie tylko czy mozna bylo tak skonfigurowac. Tego sie nie dowiesz wiec trzeba sprawdzic czy nie ma tam jakiejs samoroby.
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007

Postprzez ŚwierQ » 23 sie 2016, 15:17

DSR nie mówi o niej nic poza datą wyjazdu z salonu. Sprzedawca twierdzi, że w książce też nie ma żadnego wpisu oprócz pierwszej pieczątki. Nie jest też w stanie jednoznacznie stwierdzić czy jakieś elementy były malowane.
Forumowicz

Od: 11 lis 2007, 01:43
Auto: Była Mazda 323C BA 1.5
Jest Mazda 3 1.6

Postprzez Pioootrek » 23 sie 2016, 16:56

to juz podejrzane jak nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzic. to chyba sie nie wybiore obejrzec bo mam kawalek drogi. rozumiem ze dzwoniles i tez jestes zainteresowany?
Początkujący

Od: 26 lip 2016, 18:24

Postprzez ŚwierQ » 23 sie 2016, 22:16

Tak, dzwoniłem i rozmawiałem ze sprzedającym.
Marianek też sprawdził VIN, więc już nie jestem zainteresowany :)
Poza tym i tak nie masz się po co wybierać do samochód zarezerwowany do jutra 12.00.
Forumowicz

Od: 11 lis 2007, 01:43
Auto: Była Mazda 323C BA 1.5
Jest Mazda 3 1.6