Bardzo długo mnie tutaj nie było. Wracam jednak z informacją, że nieoczekiwanie trzeba rozstać się z M3.
Planujesz, że na wiosnę sprzedasz obecne auto i czas pokaże, czy byłaby to druga lub trzecia generacja Mazdy 3... W życiu są jednak też wielkie niespodzianki. Takową jest otrzymanie służbowego samochodu – Skoda Octavia '15, 1.4 TSI , 150 KM. Zatem moc zostaje ta sama, ale miejsca więcej ...
OFERTA -->
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-3-piekny-kolor-true-red-kintaro-150-km-2-0-zadbana-1wlasciciel-w-pl-ID6zyxZW.html Jako uzupełnienie do wystawionej oferty, tutaj chcę opisać, co się działo w trakcie użytkowania.
Lipiec 2015. Tydzień od zakupu auta zaczęły się upały. Przy zakupie auta chłodno i deszczowo. Klima działała. W upały ciepłe powietrze z nawiewów. Do serwisu klimatyzacji – nieszczelność w osuszaczu. Zrobili w serwisie (patrz lipiec 2017)
Marzec 2016. Siedząc w samochodzie na parkingu, obok zaparkowanego Tourana. Kobieta pakując dziecko do samochodu, pchnęła swoje drzwi, które kantem uderzają w M3. W efekcie tworząc małe zarysowanie na tylnych drzwiach za kierowcą. Zgłoszone w ubezpieczalni.
Grudzień 2016. Ponownie parking, ponownie w aucie. Kobieta cofając, uderza z mała prędkością w przód Mazdy. Zderzak do malowania. Zgłoszone w ubezpieczalni.
Wczesna wiosna 2017. Oddajesz auto do jednego z sieciowych firm autodeteilingowych, aby wyprali tapicerkę. Deszczowa pogoda, rozmawiasz z odbierającym, czy wysuszą do odbioru. Bez problemu, auto będzie w garażu i farelka będzie podłączona. Wracam z pracy, odbieram auto. Fotele delikatnie wilgotne. Wstawiam auto do swojego garażu. Szyby otwarte i bagażnik... Z rana wyjeżdżasz do pracy. Skucha... w pośpiechu nie zamykasz bagażnika, w efekcie wgniotka na środku klapy bagażnika. Bolało długi czas, ale znajomi pocieszali, że przy tym kolorze to nawet aż tak nie widać. Na klapie przy zamku korozja.
Lipiec 2017. Powrót z Chorwacji. Kilka kilometrów za granią w Austrii... z klimy dmucha ciepłe powietrze. Na zewnątrz 30+... Próbuję pocieszać, że może czynnika ubyło, itp... Wyszukiwanie najbliższego ASO Mazda. Na szczęście od trasy ok 10 min. Dojeżdżamy na miejsce. Obsługa, jakbyśmy mieli kupować nowe auto. Rozpoznanie – kompresor odmówił posłuszeństwa. Naprawa na miejscu niemożliwa. Powrót do Polski. Regeneracja kompresora + wymiana chłodnicy ze skraplaczem na nowy. Chłodnica mnie denerwowała przez ilość uszczerbków, więc chciałem za jedną robotą wymienić całość. Starą kompletną chłodnicę trzymam w garażu. Właśnie towarzyszyła wtedy myśl – żeby przy ewentualnej sprzedaży pokazać klientowi, że powodem wymiany nie był żaden wypadek.
Grudzień 2017. Pomimo, że powyżej w/w przygód, na parkingach staram się parkować, aby było dużo miejsca dookoła. Wracając z zakupów i tak przywitała niespodzianka, w otoczce zimy. Prawy tylny zderzak delikatnie zarysowany. Z myślą, że zima jeszcze może wrócić, myśl była, aby zrobić to na wiosnę. Od kilku dni użytkuję Skodę, więc Mazda trafia na rynek z taką rysą.
Przeprowadzone modernizacje:
– wypiaskowane i pomalowane zaciski
– nowe tarcze oraz klocki ceramiczne
– przyciemnione szyby tylne
– dołożony tempomat
– zwykłe tylne lampy zastąpione lampami LED
– LEDowe żarówki w oświetleniu rejestracji
– LEDowe żarówki w przednim oświetleniu podsufitki
Do wymiany: płyny eksploatacyjne – wymiana przypadała na luty/marzec. Dodatkowo pióra przednich wycieraczek. Do wiosny jeszcze mogą posłużyć, ale wpisuję na listę, aby zainteresowane osoby wiedziały. Pierwsze auta dla siebie (M3) szukałem dwa miesiące. Odwiedzałem różnych sprzedawców, więc chcę wszystko dokładnie opisać. Uważam, że tak to powinno wyglądać. Bez bajek i owijania w bawełnę. Tylko szczerze.
Mazda ma historię w ASO do 2012 roku. 5.10.2012 przebieg 107881. Dla chętnych mogę wysłać plik z historią po VIN. W lipcu 2015 zakupiłem z przebiegiem na liczniku 143xxx. Możliwe, że w systemie będzie widoczny również wpis, gdy auto było sprawdzane w serwisie ASO Mazdy w Austrii. Nie sprawdzałem tego, ale nawet za przegląd klimatyzacji, nie wzięli nawet 1€.
Dywaniki gumowe i welurowe w zestawie. Do tego mata do bagażnika. Od około 1,5 roku na fotelu kierowcy był wyprofilowany pokrowiec, który zapewniał większy komfort w trasie.
Mazda do zdjęć była myta na myjni bezdotykowej wodą i reszta to szampon ADBL + Poorboy's Quick Detailer Plus. Takimi kosmetykami zawsze była myta i utrzymanie wosków.
Od wiosny 2017 była powłoka CarPro Essence + Reload (miniaturka z ogłoszenia, zaraz po nałożeniu tej powłoki)
Dodatkowo używane kosmetyki:
Szyby – Auto Glym (Glass Polish)
Czyszczenie plastików w środku – ADBL APC
Dressing plastików – Poorboy's World Natural Look
Do usuwania smoły i kleju – Prick Bort
Mycie auta – ADBL Shampoo Cola
Pranie mikrofibr – ADBL Micro Wash
Czyszczenie opon – ADBL Tire&Rubber
Dressing opon – ADBL Black Water
Chyba na tyle. Gdyby coś mi się przypomniało, to pewnie uzupełnię. Jeśli dotrwałeś do końca, to szacun ;–) Pomimo, że auto nie jest obecnie w ciągłej eksploatacji, jest cały czas garażowane!
Poniżej kilka zdjęć, że Mazda dobrze przyjmowała świeże powietrze przy Morzu Bałtyckim, jak i promienie słoneczne przy Adriatyku ;–)