2.3 problem po remoncie

Postprzez rymko » 23 wrz 2015, 15:07

Romekk82 napisał(a):Witam,

Naprawdę trafiłem na kiepski egzemplarz bo nie chce mi się wierzyć, że Mazda może być aż tak awaryjna.

Jest jeszcze inna opcja, trafiłeś na kiepski serwis – przeżyłem to kiedyś na własnej skórze z 626 – naprawa jednej usterki w serwisie, generowała w krótkim czasie inną. Wszystko ustało, gdy wróciłem do poprzedniego mechanika.
Forumowicz

Od: 25 maja 2009, 14:23
Auto: Mazda 6I 2.3 2007 A-spec/AT

Postprzez DindriMajster » 6 cze 2016, 18:15

Witam
Robilem jakis czas temu remont silnika i mam podobne objawy jak autor tematu. Przed remontem mazda brala duzo oleju i miala blad braku synchronizacji walkow. Zrobilem maly remont – pierscienie olejowe, glowica, uszczelka i sruby oraz kompletny rozrzad bez wariatora. Przy odbiorze samochodu slyszalem dziwne tykanie, ktore wczesniej nie bylo albo przynajmniej nie zauwazylem. Powiedziano mi, ze wariator sie konczy, bo ma juz spory przebieg i jak auto pochodzi troche na wolnych obrotach, to go slychac, a jak sie przygazuje, to przestaje. Tak rzeczywiscie bylo. Po remoncie check engine dalej sie palil, ale wywalalo teraz blad zmiennych faz rozrzadu. 2 miesiace po remoncie zaczela mi czasami migac kontrolka smarowania, mimo, ze olej jest. Padlo na pompe oleju, ale przekopalem tez forum i trafilem na ten temat.
Podejrzewam zla usczelke pod glowice, moze ktos to potwierdzic. Jedyne czym dysponuje, to zdjecie takiej o to kartki:
https://www.dropbox.com/s/9xj8h64ks90fw ... 1.jpg?dl=0

Co o tym sadzicie? Czy uszczelka jest niewlasciwa? Czy moze ona powodowac, ze miga kontrolka smarowania na wolnych obrotach gdy silnik sie dobrze rozgrzeje, czy to juz wina niedomagajacej pompy?
Początkujący

Od: 6 sie 2015, 13:48
Auto: Mazda 6, 2.3, 2004r.

Postprzez tadziol » 7 cze 2016, 16:17

DindriMajster napisał(a):miala blad braku synchronizacji walkow

Jaki ? P0016 czy P0012 ?
A może P0340 ?

DindriMajster napisał(a):Przy odbiorze samochodu slyszalem dziwne tykanie, ktore wczesniej nie bylo albo przynajmniej nie zauwazylem. Powiedziano mi, ze wariator sie konczy, bo ma juz spory przebieg i jak auto pochodzi troche na wolnych obrotach, to go slychac, a jak sie przygazuje, to przestaje. Tak rzeczywiscie bylo.

Najprościej zwalić na wariator i git.
A ja pytanie mam : jak tam wałki balansowe się mają ? zamontowane chociaż ?

DindriMajster napisał(a):Po remoncie check engine dalej sie palil, ale wywalalo teraz blad zmiennych faz rozrzadu.

Do <dupa> z taką zabawą....
Daj numer tego błędu.

DindriMajster napisał(a):2 miesiace po remoncie zaczela mi czasami migac kontrolka smarowania, mimo, ze olej jest. Padlo na pompe oleju,

Wątpię....jeżeli to nie wina czujnika lub instalacji,to jeszcze chwila i panewki się odezwą.Wtedy przy powtórnym remoncie dowiemy się co było zje...ne na początku.
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F

Postprzez andryjan » 8 cze 2016, 10:59

Radzę wziąć pod uwagę sugestie Tadziola. On naprawdę wie co mówi :).
Forumowicz

Od: 12 mar 2013, 18:59
Auto: Mazda 6 SportWagon benzyna + LPG 2.3l 166 KM 2006r.

Postprzez DindriMajster » 8 cze 2016, 12:32

Numerów błędów nie pamiętam i nie jestem w stanie podać.

Po remoncie pokazywało błąd zmiennej fazy rozrządu – za późny. wałki balansowe były bez wiekszych oznak zużycia i zostały zamontowane.

Najbardziej mnie trapi ta uszczelka pod głowice i głównie po to zacząłem tu pisać. Czy jesteś w stanie ocenić po załączonym zdjęciu czy pasuje do mojego silnika, Tadziol?

Co do migającej kontrolki oleju to zapodam później krótki filmik co i jak, na razie chce wyeliminować sprawę uszczelki..
Początkujący

Od: 6 sie 2015, 13:48
Auto: Mazda 6, 2.3, 2004r.

PostTen post został usunięty przez wrociu 24 cze 2016, 18:16.