opóźnienie w dostawie samochodu do salonu

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez dee90jay » 27 maja 2016, 19:07

Witam,

Zamówiłem 2 miesiące temu Mazde 3 w jednym z salonów w Polsce. Przy podpisywaniu umowy poinformowano mnie, że samochód będzie do odbioru 17.05. W umowie została wpisana data max do 24.05 gdyby były jakieś obsuwy. Po dwóch tygodniach poinformowano mnie, że samochód będzie 21.05 do odbioru.

Do tej pory tj.27.05 nie są w stanie powiedzieć gdzie jest samochód i kiedy będzie.
Handlowiec unika telefonów ode mnie. Z informacji jakie otrzymywałem: samochód jest już w Belgi na przeglądzie, później że samochód jest w Poznaniu...
Zaczynam się niepokoić, że coś się wydarzyło ( spadł z lawety itp.) i teraz przeciągają, żeby go "podrobić".
Oczywiście już jestem umówiony z fachowcem, który podczas odbioru ma wszystko sprawdzić.

Jednak na chwile obecną nie wiem co mam z tym zrobić... Proszę o porady.

Czy ktoś z Was miał taką sytuację?

Zdecydowałem się na zakup nowego samochodu aby nie mieć obaw o to że jest kradziony, bity itd. – chciałem aby wszystko przebiegło bez problemu bo nie mam na to czasu. Niestety nie udało się...
Forumowicz

Od: 9 kwi 2016, 17:52
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyMotion, soul red 2016
Felgi: 18" wzór 152 silver

Postprzez Enso » 27 maja 2016, 22:13

Ja bym cierpliwie czekał. Oczywiscie żądał od salonu zadośćuczynienia w postaci darmowego przeglądu itp. Sam czekam i czekam :)
Forumowicz

Od: 17 kwi 2016, 00:31
Auto: Mazda 3 Enso 2016 2.0 120km

Postprzez dee90jay » 28 maja 2016, 09:05

Kiedy miałeś mieć odbiór? Czy to ten sam transport?

Rozumie, że mają opóźnienie itd. ale trzeba powiedzieć a nie unikać telefonów...
Po za tym tydzień temu był już podobno w Belgii, więc co go tam trzyma?

Masz informacje nt. transportu Twojego samochodu?
Forumowicz

Od: 9 kwi 2016, 17:52
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyMotion, soul red 2016
Felgi: 18" wzór 152 silver

Postprzez Mariusz-TT » 28 maja 2016, 10:13

Nie masz co martwić się na zapas.
Od informacji że jest w Belgii ,czekałem około 2 tygodni bo też mieli jakieś zawieruchy ,odkonserwowanie po transporcie,zabezpieczenie antykorozyjne na Europę ;) i mniej więcej kolejny tydzień na transport do Polski.
Jak już wyjechał z Belgii to mnie więcej 2-3 dni i jest u Dealera.
Nie można wykluczyć czarnego scenariusza że coś się stało po drodze i go doprowadzają do ładu-szkoda transportowa.
Jak będziesz odbierał samochód to jest drugi kwit który podpisujesz i tak są miejsca gdzie Dealer musi wpisać ewentualne szkody transportowe które były naprawiane i ewentualnie
uzupełnianie braków elementów samochodu które uległy zniszczeniu czy kradzieży podczas transportu.
To że unika Cie handlowiec to norma i trzeba się pogodzić że chodza koło nas do momentu wpłacenia zaliczki.......
Z tej ich śmiesznej umowy nic nie wynika co Ci się należy jak nie dotrzymają terminu dostawy.
Na twoim miejscu wskazał bym w piśmie skierowanym do Dealera żądanie otrzymania samochodu zastępczego i określił swoje żądania odnośnie ostatecznego terminu odbioru samochodu oraz zadośćuczynienie za niedotrzymanie terminu zapisanego w umowie
Forumowicz

Od: 25 kwi 2016, 18:02
Auto: Mazda 3 sedan Energy 2,0 120 KM,2016

Postprzez Enso » 28 maja 2016, 11:11

Informacji nie mam bo jakoś mnie to nie interesuje zbytnio gdzie jest, będzie to będzie.
Miałem termin do końca sierpnia wiec jak się dowiedziałem, że jednak bedzie w czerwcu to mi wystarczyło by być <jupi> .
Fakt, ze z tych umów to nic nie wynika. Zaliczki nie wpłacałem, nie chcieli.
Forumowicz

Od: 17 kwi 2016, 00:31
Auto: Mazda 3 Enso 2016 2.0 120km

Postprzez darrecki » 28 maja 2016, 19:29

Jest wątek o zakupie nowych Mazd w motorozmowach, zdecydowana większość osób, które jeszcze NIE odebrały auta właśnie tam pisze. Możesz nawet zapytać w wątku dotyczącym CX3, bo raczej płyną tym samym statkiem.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D