Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
lubuntu też jest ciężkie, ma tylko w miarę mało zasobożerne gui. Pytanie co chcesz robić na tym laptopie. Bo jeżeli używać do internetu i przy tym korzystać np z flasha, to niestety na każdej dystrybucji będzie się to wlekło. Ten procesor nie poradzi sobie z animacjami, filmami na YT i całym tym nawałem reklam na stronach www. Niestety...
Pentium M to ile mnie pamięć nie myli odgrzewany kotlet bazujący na Pentium III
Wczoraj przechodziłem podobny temat. Zagospodarowałem sobie jedno pomieszczenie w piwnicy na kącik geeka
Trafiła tam szafa z całym okablowaniem z domu, przełączniki, nas etc. Znalazło się miejsce na C64
Chciałem też poskładać jakiegoś PC, żeby było na czym muzykę puścić czy sprawdzić coś na szybko w sieci. Znalazłem dwa PCty na P4 3GHz. Dowaliłem ramu do 3GB i mimo szczerych chęci słabo to działało zarówno pod Win7 jak i pod linuchami. Finalnie wygrzebałem uszkodzonego laptopa (urwane zawiasy, brak złącza zasilania) który od kogoś tam dostałem na części i go wskrzesiłem do roli stacjonarki. Ku zdziwieniu w środku siedzi pierwsza generacja i3 i 3GB ram co pozwoliło bezstresowo odpalić ubuntu 
Pentium M to ile mnie pamięć nie myli odgrzewany kotlet bazujący na Pentium III
Wczoraj przechodziłem podobny temat. Zagospodarowałem sobie jedno pomieszczenie w piwnicy na kącik geeka
JohnnyB napisał(a):.kiedyś chyba to wystartowałem na 512MB ramu.
wystartuje pewnie i na 256mb ramu
JohnnyB napisał(a):jakoś działało.
Chyba jednak dawno to bylo i pamiec sie Tobie zatarla
Nemi, mam takiego lapka pod reka wlasnie z lubuntu, jak chcesz to ci wrzuce filmik jak to (nie)dziala.
Mój TP-Link niestety nie dawał rady na paśmie 2.4GHz, a pasma 5Ghz nie obsługiwał więc sprzedałem. Na jego miejsce zamówiłem Xiaomi Mi WiFi. Czekam, aż przyjdzie i będziemy testować czy warte to coś swojej ceny.
Link: http://www.aliexpress.com/item/Xiaomi-M ... 87477.html
Link: http://www.aliexpress.com/item/Xiaomi-M ... 87477.html
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Co to znaczy, że "nie dawał rady w paśmie 2.4GHz"?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Miałem 2 telefony ze stajni Xiaomi i złego słowa powiedzieć nie mogę. Jakość wykonania zdecydowanie na + i biła na głowę Samsunga. Daj znać jak sprawdza się coś innego z elektroniki od nich. 
Pozdrawiam
Adrian
Adrian
- Od: 6 wrz 2012, 13:17
- Auto: Mazda 6 GH L5 '09
Była: Mazda 3 BK LF '04
Mazda 323F 1.8 BG SOHC '90
Czy SAS 2.5 10krpm może być cichy? Teoretycznie podają, że generuje 29dB ale jakoś nie chce mi się wierzyć.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
29dB to wcale nie jest cicho. Jest to prawdopodobne ciśnienie akustyczne w odległości 1 metra od obudowy, w której jest ten dysk.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
sq2jul – w bloku mamy tyle sieci 2.4GHz, że transfer był o połowę niższy niż na kablu. Sprawdzałem na oryginalnym routerze od dostawcy internetu i moim TP-Linku. Wynik ten sam.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
KMBak napisał(a):29dB to wcale nie jest cicho. Jest to prawdopodobne ciśnienie akustyczne w odległości 1 metra od obudowy, w której jest ten dysk.
Jak metr od obudowy to lipa – mogli użyć obudowy która nadprzeciętnie tłumi hałas... Czyli tak jak sądziłem – SAS 10krpm nie może być cichy
Mr_Bartek napisał(a):sq2jul – w bloku mamy tyle sieci 2.4GHz, że transfer był o połowę niższy niż na kablu. Sprawdzałem na oryginalnym routerze od dostawcy internetu i moim TP-Linku. Wynik ten sam.
Czyli, że po prostu chciałeś się wynieść na 5GHz
Te linuxy wcale nie takie szybkie. Taki mit trochę z tym był bo w praktyce zamulały jak windowsy. Lepiej XP postawić to więcej prostych gierek odpalisz. Linux jest dobry dla ludzi którzy chcą się bawić w tworzenie systemu, naprawianie go itp. itd. Tak dla informatyków idealny żeby lepiej zrozumieć podstawy działania systemu operacyjnego.
-
Tomek333
loockas napisał(a):Zamknięty w dużym serwerze ze stadem wentylatorów będzie nawet bezgłośny
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

Tak, jest dziura w FW i poszedł exploit:
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=51641
http://community.ubnt.com/t5/airMAX-Gen ... 869#M55108
W Jaworznie na szczęście nie mam Ubnt. W sieci znajomego którą się opiekuję kilka szt, które były na publicznym IP oberwało i niestety rozprzestrzeniło się na pozostałe (Neighbors Discovery) Przed masakrą uratowały mnie założenie kilka miesięcy temu filtry między vlanami więc na szczęście nie poszło za daleko i szkielet nie oberwał.
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=26&t=51641
http://community.ubnt.com/t5/airMAX-Gen ... 869#M55108
W Jaworznie na szczęście nie mam Ubnt. W sieci znajomego którą się opiekuję kilka szt, które były na publicznym IP oberwało i niestety rozprzestrzeniło się na pozostałe (Neighbors Discovery) Przed masakrą uratowały mnie założenie kilka miesięcy temu filtry między vlanami więc na szczęście nie poszło za daleko i szkielet nie oberwał.
Ostatnio edytowano 16 maja 2016, 22:13 przez loockas, łącznie edytowano 1 raz