Witam,
Mam problem, ostatnio zauważyłam, że w okolicach chłodnicy wydobywa się zielona ciecz. Do wglądu załączam zdjęcia. Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale ten płyn zaczął się wydobywać zaraz po tym jak byłem na serwisie klimatyzacji. Pytanie czy ten płyn jest z układu klimatyzacji czy chłodzenia silnika?
Jak temu zaradzić i czy naprawa może być droga?
Z góry dziękuje za odpowiedzi,
Jacek
Mazda 3 1.6 wyciek z klimatyzacji lub chłodnicy
Strona 1 z 1
Być może w czasie sprawdzania szczelności była ok, ale sam napisałeś że zrobiło się to po serwisie klimy. Podjedź jeszcze raz, i pogadaj o wymianie oringów na osuszaczu, ale nie koniecznie może to pomóc. Ta śruba M6 która trzyma osuszacz na 99% się urwie przy odkręcaniu. Chciałem wymienić sam osuszacz, ale genialny konstruktor wymyślił stalową śrubę wkręcaną w aluminiowy gwint i dupa.
Wywaliło olej z barwnikiem, jak napisał bax.
Mi się zaczęła robiła nieszczelność w tym samym miejscu co Tobie, w tamtym roku, ale o wiele mniej tego było, na rurkach ameliniowych jedynie, ale zdecydowałem się na wymianę całej chłodnicy z osuszaczem z powodu tej urwanej śruby. Osuszacz musiałem jakoś opaskami złapać, żeby nie latał, i do pupy to wygląda teraz.
Zamówiłem chłodnicę HELLA za 460zł z osuszaczem.
Mi się zaczęła robiła nieszczelność w tym samym miejscu co Tobie, w tamtym roku, ale o wiele mniej tego było, na rurkach ameliniowych jedynie, ale zdecydowałem się na wymianę całej chłodnicy z osuszaczem z powodu tej urwanej śruby. Osuszacz musiałem jakoś opaskami złapać, żeby nie latał, i do pupy to wygląda teraz.
iwon44 napisał(a):Być może w czasie sprawdzania szczelności była ok, ale sam napisałeś że zrobiło się to po serwisie klimy. Podjedź jeszcze raz, i pogadaj o wymianie oringów na osuszaczu, ale nie koniecznie może to pomóc. Ta śruba M6 która trzyma osuszacz na 99% się urwie przy odkręcaniu. Chciałem wymienić sam osuszacz, ale genialny konstruktor wymyślił stalową śrubę wkręcaną w aluminiowy gwint i dupa.
Witam, jestem już po naprawie. Tutaj jak było wspomniane wymiana osuszacza razem z chłodnicą raczej nieunikniona niestety.... Teraz mam również chłodnicę HELLA za tą samą kwotę. Całość 700 zł tj. chłodnica + montaż + napełnienie płynami.
- Od: 22 kwi 2016, 08:01
- Auto: Mazda 3 BK 2006 1.6 benzyna.
Witam
Mam podobny problem, w tym samym miejscu po osuszaczem, tylko że zauważyłem ubytek płynu chłodniczego. Czy ktoś się z tym spotkał, czy może czeka mnie też wymiana chłodnicy itp?
Pozdrawiam
Mam podobny problem, w tym samym miejscu po osuszaczem, tylko że zauważyłem ubytek płynu chłodniczego. Czy ktoś się z tym spotkał, czy może czeka mnie też wymiana chłodnicy itp?
Pozdrawiam
-
slassh
Strona 1 z 1