Mumin napisał(a):No to żeś nas wszystkich pocieszył.smutny Do tej pory była tylko mowa o pierścieniach.
Przykro mi – ale jak masz coś zrobić dobrze to nie półśrodkami. Pozatym serwis nie bardzo chciał dać gwarancję na remont przy wymianie tylko pierścieni.
Kajman napisał(a):remontu w polsce nie warto robic, lepiej kupic uzywany silnik z rozbitka ze znanym przebiegiem.
Dla mnie to bzdura, kupując używane, dobre auto nie wiesz czy masz cofany czy nie. Nie łudź się, że ktoś nie cofnie w rozbitku :/
Jaksa polecał silniki z MAAG – dzwoniłem i mają – pewne po ok 2600zł
W moich okolicach w firmie BCS
www.silniki.com.pl mają "motory" w różnym stopniu zużycia, z papierem z hamwni. Na "papierze" masz podane nr konkretnego silnika. Najlepszy i zarazem najdroższy Z5 wycenili sobie na 2699zł – gwarancja na 2 miesiące lub chyba 1500 km. Nawet rozrządu nie kazali zmieniać. Jak się zjebie to oddajesz i bierzesz następny

Jak masz możliwości sam sobie to przełożyć to lepszym rozwiązaniem jest SWAP!
Kajman napisał(a):Kupujac z pewnego źródła. Nic więcej. Tyle samo ryzyka co przy remoncie, ze ci go ktos spierdzieli, tyle ze wiecej szans na dobry uzywany silnik japonski niz na dobry remotn japonskiego silnika w polsce.... zeby No i znacznie taniej sie kupuje silnik... Do którego roku go wkładano do mazd?
Zgadzam się
Wkładali go od 1994 do 1998 ale w którymś miesiącu 1997 roku zrobiono mu mały lifting. Paskiem rozrządu postanowili napędzić też drugi wałek – zrezygnowano z "grzechoczącego" łańcuszka napędzającego wałki rozrządu.
Nie wiem czy zmienili coś więcej. Z tego co już do tej pory czytałem, szukałem i słyszałem to zdarzały się nie biorące oleju Z5tki sprzed 1997, jak i biorące olej po 1997 – więc to chyba kwestia traktowania i dbania.
Mumin napisał(a):A skąd ja mam wiedzieć czy źródło jest pewne czy nie? Frazesy jakieś sadzisz. Jaksa Ci silnik na pewno dobrze zrobi więc już nie gadaj, że w Polsce się nie da.
Wierze że Jaksa robi dobrze. Tylko nie każdy Z5 zużył się tak samo. Koszty napraw wiadomej i najpopularniejszej usterki w Z5 jak wspomniałem wcześniej zaczynają sie od 2800zł (tłoki, pierścionki, uszczelniacze, komplet uszczelek, robocizna) a jak dojdzie coś jeszcze? Jak po remoncie klęknie po 1000km?
Po raz kolejny mówie --- SWAP. Żadnym remontem nie poprawicie japońców.