Duszenie się auta
1, 2
Witam, mam problem z moją Madzią auto zaczyna mi się dusić między 50, a 60 km na godzinę i to nie zawsze. Objaw występuje przy trzymaniu stałej prędkości lub po uprzednim zwolnieniu i dodaniu gazu. Nastąpiło to po zimie i nie wiem, czy jest to wina paliwa, które leje na stacji 123 (statoil). Zaznaczam świece i filtr powietrza wymienione, przepustnica wyczyszczona. Proszę o pomoc
- Od: 19 mar 2016, 18:53
- Auto: Mazda 6 2006 r.
2.o benzyna
TOP SPORT
A tak to ladnie sie zbiera jak przyspieszasz ? Nie zamula ? Przeplywke jak najbardziej mozesz przeczyscic samodzielnie, nie jest to jakos skomplikowana operacja
a te srodki co dodaje sie do paliwa i niby czyszcza wtryskiwacze hmmm duzo czytalem ze to efekt placebo ale majatku tez nie kosztuje aby to sprawdzic
byla podlaczana pod kompa ? Trzeba bylo by nqjlepiej podczas jazdy sprawdzic paramtery bo jak na wolnych sie nic nie dzieje to raczej nic nie pokaze 
Wyczyściłem przepływke ale ten cycek co powinien być koloru bursztynowego ciągle mam czarny. Jak przyśpieszam to nie zauważyłem żeby auto było zamulone tylko po ocenie spalania w komputerze auta zauważyłem że pokazuje o 2-3 litry wieksze spalanie i na dodatek wczoraj odkrecilem swiece i na nich byl czarny osad (krotkie trasy lub zla mieszanka powietrza i paliwa; wyczytalem to na stronie swiec firmy ngk) wczesniej zaznaczylem ze to nie zawsze sie dzieje. W poniedzialek jade na komputer i mysle ze zwiazek z tym ma sonda lambda lub trefne paliwo
2.o benzyna
TOP SPORT
A czym czyscisz przeplywke ? Chyba dobrze sprawdza sie spray do czyszczenia gaznikow...
po nim faktycznie przeplywka zmienia kolor
Po tym co napisales bardzo duzo wskazuje tak jak wspomniales na Sonde Lambda
pod komputerem zobaczysz jak pracuje i czy ma prawidlowe odczyty
to ile ma nalatane ta Magdalena ? I rozumiem ze gazu nie masz ?
Magdalenka ma przejechane 145 tys i gazu nie ma a przeplywke czyscilem sprayem liqui moly do przepływomierzy w poniedziałek jade pod komputer i zobaczymy co pokaze komp a najczesciej sonda lambda w naszych madziach ile ma przewodów i czy pasuja do naszych mazd uniwersalne sondy???
Dopisano 22 kwi 2016, 18:27:
Dzis na 2 biegu po powrocie gazu auto znowu dusilo sie nie mam juz sily na ten problem
Dopisano 22 kwi 2016, 18:27:
Dzis na 2 biegu po powrocie gazu auto znowu dusilo sie nie mam juz sily na ten problem
2.o benzyna
TOP SPORT
W poliftach z tego co kojarze jest sonda Szerokopasmowa, ile na przewodow to niewiem
jest watek odnosnie sondy lambda, tam napewno znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie
ale najpierw pod komputer i zobaczymy co pokaze 
viewtopic.php?f=411&t=51686
viewtopic.php?f=411&t=51686

messi89 napisał(a):Jestem z Inowrocławia
Napisz w watku spotkan regionalnych w miescie ktore jest najblizej Ciebie
Panowie dzis bylem u mechanika autko zostalo podlaczone pod kompa i oznajmil mi ze sonda lambda raczej jest dobra a szwankuje przeplywomierz poniewaz pokazuje ujemne wartosci czy ta przeplywka tez moze dawac takie objawy jak pisal we wczesniejszych postach???
2.o benzyna
TOP SPORT
Wydaje mi sie ze tak, auto ma nieodpowiedni sklad mieszanki przez wadliwe wskazania przeplywki i zamula
nie spala Ci przypadkiem wiecej paliwa ? Zaden check engine tez nie wyskoczyl ? Najlepiej bylo by podmienic od kogos, minuta roboty a masz pewnosc i nie wtopic pieniedzy 
bierze paliwa ze szok 16-17 litrow srednia spalania i czuc jest paliwo wokol auta i mam mozliwosc wlozyc nowa przeplywke firmy Denso i ja sprawdzic. jezeli nie to wtedy ja oddaje. check engin mialem gdy wyciaglem przeplywke a pozniej mechanik skasowal blad
2.o benzyna
TOP SPORT
To że sonda pokazuje dobre wartości nie oznacza że jest dobra. Najlepiej podłączyć obd i samemu w czasie jazdy sprawdzać za pomocą torque pro.

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
Zamiast bulic mechanikom ,kup se elm i po krzyku ,szkoda ze nie wiesz nic dokładniej,mozesz przepływke od dizla wsadzić ja ostatnio kupiłem za 40 zł i działa wlasnie od dizla.
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
witam jestem po wymianie przeplywki na piewszy rzut oka spalanie spadlo do 9,5 litra po miescie i czasem autko ma jeszcze czkawke przy zmianie biegu moze ma to znaczenie ze autko dostalo nowa czesc i teraz komputer dostal nowe info od przeplywki a powiedzcie mi przy dodawaniu gazu wspolczynnik sondy przed kataem powinien rosnac do ilu volt i ile powinien miec na biegu jalowym bo z tego co widzialem na komie przy dodawaniu gazu napiecie wzrastalo w sondzie czyli dobrze???
2.o benzyna
TOP SPORT
1, 2