Moja Madzia MX-3 bierze olej !!
1, 2
Mam problem jakiś czas temu stwierdziłem że moja MX-3 V6 bierze olej,wymieniłem pierścienie uszczelniacze na zaworach i.t.p. śilnik chodzi jak złoto nie ma wycieków a ojej bierze nadl o co w tym chodzi bo ja już nie wiem ?.Może ktoś miał podobny przypadek ? i co może być przyczyną tego mankamentu ?

- Od: 28 gru 2005, 21:10
- Auto: Mazda 323 F 2.0 V6
1. Ile i jakiego oleju bierze?
2. W trasie, w mieście, spoko, but?
2. W trasie, w mieście, spoko, but?
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
IMHO remont kiepsko zrobiony. Wymiana pierścieni nic nie da, jak jest luz w cylindrach (owal np.)... Trzeba by było szlif zrobić i dać nadwymiar naprawczy – a obawiam się, że w tym momencie taniej kupić inny silnik. Swoją drogą, to do polskich fiatów produkowali całe zestawy cylinder+tłok w nadwymiarach... no ale wytrzymałość materiałów też była inna. O jakości nie wspominając, bo wiem że zdarzały się silniki które na montaż szły już z pierwszym nadwymiarem 
UROKI V6, nic Wam nie pomoże, mam 2,5 V6 w rodzinie i od wymiany do wymiany (wymiana co 8 tys.) bierze jakieś 3 litry, czyli 3/4 tego co jest w miesce, nie kopci, nie ma nieszczelności, po prostu taka konstrukcja silnika....duzo też zalezy od keręcenia jej a kręci się ją często...temat był juz nie raz poruszany na forum, przed zakupem było użyć opcji "szukaj", ja znam ten ból, dlatego nie kupiłam v6...
" o czym myśli młodzież co z paskami nosi odzież" :–)

- Od: 25 sty 2005, 00:24
- Auto: Premacy 2.0 DiTD, 03r.
Alexs napisał(a):duzo też zalezy od keręcenia jej a kręci się ją często
i tu jest pies pogrzebany
dwukrotnie pokonałem trasę ponad 1000km i nie ubyło ani deka
ale wystarczyło że trochę się powyżywałem na niej w ciągu parunastu minut i widać było skutki na miarce(ale wtedy widać było mgiełki z tyłu – tak mówił ten który próbował nadążyć za mną
)emmarek napisał(a):parunastu minut i widać było skutki na miarce(ale wtedy widać było mgiełki z tyłu – tak mówił ten który próbował nadążyć za mną łoł )
tak racja, zaraz przed czerwonym polem i na czerwonym już kopci...ale nie ma co panikować, wszystkie tak mają V-ki tak mają
" o czym myśli młodzież co z paskami nosi odzież" :–)

- Od: 25 sty 2005, 00:24
- Auto: Premacy 2.0 DiTD, 03r.
Może jednak ma wycieki, ale w takim miejscu, że ich nie widać. Sam wiesz, jak mało miejsca jest w komorze silnikowej, ile klamotów ma silnik. Może jest wyciek, ale np. spod aparatu, lub skąd inąd i jego nie widać.
Drugą możliwością jest jeszcze opcja o której wspomniał Briareos, ale wtedy to raczej klapa...
Sprawdź jeszcze raz ew. wycieki, zerknij do chłodnicy (może tam olej się dostaje), popatrz na gniazda świec, okolice aparatu, obglądnij uszczelki pod głowicami/deklami, itp. Zerknij na spaliny, tłumik, zderzak, sprawdź świece. To na dzień dobry. Później zobaczymy, co dalej.
Powodzenia
..::GofNet::..
Drugą możliwością jest jeszcze opcja o której wspomniał Briareos, ale wtedy to raczej klapa...
Sprawdź jeszcze raz ew. wycieki, zerknij do chłodnicy (może tam olej się dostaje), popatrz na gniazda świec, okolice aparatu, obglądnij uszczelki pod głowicami/deklami, itp. Zerknij na spaliny, tłumik, zderzak, sprawdź świece. To na dzień dobry. Później zobaczymy, co dalej.
Powodzenia
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Jak nowka sztukamarek napisał(a):Normalnie to jakieś 600ml na 10000km

Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Nie rozumiem o co to Halo,
kopci?? nie, analizę spalin przechodzi?? pewnie tak wiec w czym problem raz na 1000km sprawdzić olej dolać i jeżdzić, problem to będziecie mieli jak wam będzie zjadała tak jak moja 1-1.5l/1000km
i do tego będzie po odpaleniu stawiać taką zasłonę dymną jak ZIŁ lub Kamaz. Inaczej wogóle nie warto sie tym przejmować.
kopci?? nie, analizę spalin przechodzi?? pewnie tak wiec w czym problem raz na 1000km sprawdzić olej dolać i jeżdzić, problem to będziecie mieli jak wam będzie zjadała tak jak moja 1-1.5l/1000km
i do tego będzie po odpaleniu stawiać taką zasłonę dymną jak ZIŁ lub Kamaz. Inaczej wogóle nie warto sie tym przejmować.

- Od: 20 lip 2005, 15:56
- Auto: Focus I TDCi
1, 2