Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Marianek » 9 mar 2016, 19:03

CzarnyFilc napisał(a):Jeżeli jest tak samo denerwujący jak w CX-3, w której się tym bawiłem to zwijam już kawałek kartki, żeby wcisnąć pod przycisk dezaktywujący to ...
Do póki sam go nie aktywujesz nie będzie działał. Przydaje się owszem ale jak człowiek już trochę zmęczony, mnie nie dotyczy bo tak nie jeżdżę.
CzarnyFilc napisał(a):Przełączanie świateł na drogowe/mijania – mam nadzieję, że będzie to działać jak piszecie – dobrze :)
Rozumiem, że aby to aktywować należy mieć światła na AUTO?
Światła na auto, manetka wypchana na włączone światłą drogowe ciągle, aktywacja systemu zostaje wyświetlona na desce odpowiednią kontrolką.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Floyd84 » 9 mar 2016, 19:16

CzarnyFilc napisał(a):[ Wpierw myślałem o CX-3, ale pomysł wydania przeszło 90k na M2, w nieco większej budzie do mnie nie przemawiał :) M3 jest bardzo ładnym autem, fajny silnik, dobre wyposażenie, po prostu dobre auto, a że chce nim jeździć dłużej niż 5lat to patrzyłem też na teoretyczną "niezawodność".
Pożyjemy zobaczymy, jak na razie cieszę się na myśl o nowej zabawce :D

Odnośnie CX3 to niestety tylko podwyższona ,,dwójka''. Mało miejsca + styl ala miejski crossover zupełnie do mnie nie przemawia. Auta z tej półki – niby do wszystkiego, a tak na prawdę… Podsumowując – na pewno nie jest to auto rodzinne. Bardziej dla Kobiety do miasta. Ale jak kto lubi :)
Forumowicz

Od: 30 lis 2015, 23:41
Auto: Mazda 3 BM

Postprzez jacex » 9 mar 2016, 21:47

CzarnyFilc napisał(a):Dzięki za odpowiedź, moje wątpliwości brały się właśnie z tego co piszą inni użytkownicy, nie miałem okazji korzystać z tempomatu w M3. Uspokoiliście mnie :)

Właśnie sporo jeżdżę po nieznanych mi drogach, sporo nocą. Pełen pakiet świateł w M3 po prostu sprawdza się w praktyce, zdecydowanie polecam ( chociaż w moim poprzednim aucie skrętne ksenony i automatyczne drogowe były nieco lepsze ).
Tempomat również polecam, z lepszego osobiście nigdy nie korzystałem. I tak jak Marianek pisał, myślenie musi być włączone. Jadąc na tempomacie- wolno jak jest ciasno czy prując ponad stówką nie pozwoliłbym sobie na jakiś większy relax, bo komputer czuwa...
Początkujący

Od: 28 paź 2015, 23:51
Auto: Mazda 3 BM 165KM HB 2015
Sky Passion

Postprzez Kliszek M3 » 9 mar 2016, 22:22

tylu nowych zadowolonych użytkowników M3 się szykuje, aż miło że coraz więcej osób od BM pojawia się na forum :)
rozwazcie przyjazd na zlot w Rykach np. będziemy mogli porównać moc na hamowni, wyposażenie itd :)
ja się wybieram, będę pierwszy raz w życiu, takze też świeżak :P
Pozdrawiam! :)
Obrazek
Kamil
Forumowicz

Od: 5 lip 2015, 22:44
Auto: Było:
* Audi A8 D3 3.0 TDI 233 KM 2007r.
* Mazda3 BM Skyactiv-G 165; SkyPassion HB; 2015r. MT Soul Red :)
Jest:
* Volkswagen Sharan Highline 2.0 TDI + DSG/ 220 KM 2015r.

Postprzez Kliszek M3 » 11 mar 2016, 22:35

kurcze zabiłem tu kogoś że taka cisza nastała :P ?
Obrazek
Kamil
Forumowicz

Od: 5 lip 2015, 22:44
Auto: Było:
* Audi A8 D3 3.0 TDI 233 KM 2007r.
* Mazda3 BM Skyactiv-G 165; SkyPassion HB; 2015r. MT Soul Red :)
Jest:
* Volkswagen Sharan Highline 2.0 TDI + DSG/ 220 KM 2015r.

Postprzez minotaur77 » 12 mar 2016, 08:33

Witam,
Taka ciekawostka, którą wynalazłem dla Wszystkich czekających (w tym i dla mnie ;) ) na najbliższy transport mazdy 3 z Meksyku:
http://www.marinetraffic.com/pl/ais/details/ships/356067000
Pozdrawiam <rotfl>
Początkujący

Od: 12 mar 2016, 07:57
Auto: mazda3 BL 2009

Postprzez CzarnyFilc » 12 mar 2016, 14:23

Kliszek M3 napisał(a):kurcze zabiłem tu kogoś że taka cisza nastała :P ?

Po prostu nie dojrzeliśmy jeszcze do tego stopnia zażyłości, musimy się oswoić... zielonki są płochliwe :D

A na poważnie, byłem wczoraj w salonie podpytać się o finansowanie mazdy. Stała 3ka, soul red na 18tkach, czyli konfiguracja w której niedługo otrzymam auto i tak jak za pierwszym, drugim i trzecim razem tak i za czwartym razem robi wrażenie. Co jest najśmieszniejsze jak wracałem, to minąłem dwie M3 w soul red HB, w odstępie 30sek ... poważnie jest to bardzo popularna "mieszanka" :)

Wiem, że jest oddzielny temat pod tę dyskusje, ale pozwolę sobie rzucić tutaj moim drobną "nadzieją" – mam nadzieję, że Mazda stanie na wysokości zadania i zapewni obsługę Android Auto w dalszych aktualizacjach softu. Może pierdoła dla niektórych osób, ale w mojej opinii, jest to jedyna słuszna droga rozwoju "Centrum rozrywki" w samochodzie... Google Maps, zawsze aktualne, Live etc, podgląd Spotify / Google music z poziomu ekranu w aucie, jeszcze wsparcie dla Yanosika i mi do szczęścia już nic więcej nie jest potrzebne.

Mój samochód stoi już w ANR, dealer podaje datę odbioru pierwsze dni kwietnia, konkretna data ... Jak z Waszego doświadczenia to wygląda? Bo poinformowano mnie, że do tej daty powinienem doliczyć +/– 7dni. Nastawiać się na plus? Czy minus?
Początkujący

Od: 12 lut 2016, 22:51
Auto: 3BM SkyPassion 2016, 120AT

Postprzez Springfield762 » 12 mar 2016, 17:21

To chyba nasze mazdy przypłynęły razem. Moja tez już stoi podobno w porcie. Z tego co dealer powiedział to po odbiorze w porcie (chyba przegląd i konserwację tam robią) samochód w ciągu czterech dni powinien być w salonie. Ale trzeba kolejne kilka dni zaczekać na przygotowanie samochodu do odbioru w salonie. U mnie niestety nie będzie miłej niespodzianki przed świętami i zgodnie z datą zadeklarowaną na umowie odbiór będzie w pierwszych dniach kwietnia najprawdopodobniej (zamawiałem pod koniec grudnia). Z tego co mówisz to podali Ci datę przyjazdu samochodu do salonu więc będziesz musiał do tygodnia poczekać na odbiór w zależności od tego ile dealer ma samochodów do wydania w danym tygodniu pewnie. Na umowie powinieneś mieć konkretną datę odbioru do której mają się wyrobić z wydaniem samochodu.
Forumowicz

Od: 9 gru 2015, 21:08
Auto: Mazda 3 BM 2016, SkyEnergy+Xenon, Sedan, JetBlack, G 2.0 MT, Felgi 18"

Postprzez deadeye » 12 mar 2016, 18:23

CzarnyFilc napisał(a):
Kliszek M3 napisał(a):kurcze zabiłem tu kogoś że taka cisza nastała :P ?

Wiem, że jest oddzielny temat pod tę dyskusje, ale pozwolę sobie rzucić tutaj moim drobną "nadzieją" – mam nadzieję, że Mazda stanie na wysokości zadania i zapewni obsługę Android Auto w dalszych aktualizacjach softu. Może pierdoła dla niektórych osób, ale w mojej opinii, jest to jedyna słuszna droga rozwoju "Centrum rozrywki" w samochodzie... Google Maps, zawsze aktualne, Live etc, podgląd Spotify / Google music z poziomu ekranu w aucie, jeszcze wsparcie dla Yanosika i mi do szczęścia już nic więcej nie jest potrzebne.

Też na to liczę :) Odpowiedzi z zachodnich oddziałów Mazdy sugerują że Android Auto pojawi się i to niedługo – ale dla nich niedługo może trwać rok :D Mam też olbrzymią nadzieję że Mazda zrobi update do starszych aut, bo to niestety nie jest gwarantowane.

Na yanosika obecnie nie ma co liczyć – Google pozwala tworzyć na AA tylko aplikacje muzyczne i komunikatory, jeśli chodzi o apki navipodobne niestety się nie da, chcą zapewnić monopol Google Mapsom <glupek2> Ale mapsy i spotify to wszystko czego mi potrzeba :)
Forumowicz

Od: 4 lut 2016, 23:34
Auto: Mazda 3 2016 120KM Skypassion

Postprzez Damiannp2 » 12 mar 2016, 21:45

Fajnie by było żebyśmy dostali na święta :–) czyli wszystkie sobie tam stoją i czekają na transport do nas :–) mogli by już zadzwonić że auto do odebrania :–)
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 6 mar 2016, 22:17
Auto: Mazda 3 enso 120km 2.0 2016

Postprzez ozii » 14 mar 2016, 10:50

Marianek napisał(a):Światła na auto, manetka wypchana na włączone światłą drogowe ciągle, aktywacja systemu zostaje wyświetlona na desce odpowiednią kontrolką.

Ostatnio miałem sytuację, że drogowe działały mi w trybie ręcznym. W trybie auto pojawia się zielona ikona i w momencie działania drogowych dochodzi niebieska ikona. Natomiast w tej opisanej sytuacji miałem tylko pomarańczową ikonę. Stwierdziłem, że to nawet dobrze bo czasami automatycznie nie włączają się wtedy kiedy tego najbardziej potrzebuję bo jakaś latarnia w oddali traktowana jest jak auto. Pomarańczowa ikona dała mi do myślenia, że to może być jakiś błąd systemu – zazwyczaj wyświetla się na pomarańczowo jak coś jest nie tak. Jak myślicie, to był jakiś błąd czy może jakoś udało mi się uruchomić obsługę świateł drogowych w trybie ręcznym?
Forumowicz

Od: 10 lis 2015, 15:40
Auto: Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 Turbo 280 KM 2017r
Wcześniej Mazda 3 BM 2015 SkyPassion 2.0 Skyactive G 165 KM 2015r

Postprzez Marianek » 14 mar 2016, 19:48

Pomarańczowa oznacza usterkę /awarie systemu. Najczęstszym powodem jest brudna szyba.
Jeśli będzie się powtarzać a szyba czyta wtedy serwis.
Jeśli światła nie będą ustawione na auto będzie działać normalnie, bez automatyki.
Trzeba pamiętać że to tylko elektronika i może czasem nie działać jak byśmy chcieli, a każdą wiązkę światła traktować jako potencjalne auto, różnie bywa a oślepienie xenonem bywa niebezpieczne.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez ozii » 16 mar 2016, 12:44

Wczoraj to sprawdziłem.
W trybie auto jest zielona ikona aktywnego systemu HBS i niebieska kiedy drogowe są włączone.
W trybie ręcznego ustawienia świateł, przełączenie świateł drogowych jest analogicznie ręczne i sygnalizowane jest tylko niebieską ikoną świateł drogowych.
Również doszedłem do wniosku, że musiałem mieć brudną szybę albo komputer na chwilę zgłupiał.
Wszystko się zgadza Marianek.
Myślę, że to o tyle dobre, że w sytuacji kiedy HBS nie działa według oczekiwań i komuś utrudnia jazdę w nocy to można samemu przejąć nad tym kontrolę – wcześniej nie wpadłem na to, że jest to możliwe w ten sposób.
Forumowicz

Od: 10 lis 2015, 15:40
Auto: Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 Turbo 280 KM 2017r
Wcześniej Mazda 3 BM 2015 SkyPassion 2.0 Skyactive G 165 KM 2015r

Postprzez greg007 » 16 mar 2016, 23:43

Dla czekających na transport M3, chyba udało mi się namierzyć stronę, na której widać zaplanowane kursy: http://www.molroro.com/MOLVesselSchedule.aspx Po ustawieniu POL na Veracruz i POD na Atwerp ICO pokazuje następny zaplanowany na 6 kwietnia kurs (dopływa 22 kwietnia). Poprzednie też da się tam znaleźć po wybraniu daty odpowiednio 8 luty i 6 marca. W każdym razie wygląda na to, że potwierdziła się informacja, że transporty są raz w miesiącu.
Forumowicz

Od: 4 sty 2016, 20:16
Auto: Mazda 3 BM, 165KM 6MT, Enso SoulRed

Postprzez minotaur77 » 17 mar 2016, 09:40

greg007 potwierdziłeś tym samym informację, że statek, który wynalazłem – Marina Ace – to ten, który lada moment wpłynie do Antwerpii z najnowszym transportem M3 :D
Początkujący

Postprzez greg007 » 17 mar 2016, 12:06

minotaur77 napisał(a):greg007 potwierdziłeś tym samym informację, że statek, który wynalazłem – Marina Ace – to ten, który lada moment wpłynie do Antwerpii z najnowszym transportem M3 :D

Raczej zalozylem ze masz racje i szukalem podobnych :)
Forumowicz

Od: 4 sty 2016, 20:16
Auto: Mazda 3 BM, 165KM 6MT, Enso SoulRed

Postprzez minotaur77 » 17 mar 2016, 12:22

Teraz to już pewne bo potwierdziłem info w salonie ;) <lol>
Początkujący

Postprzez duzers » 18 mar 2016, 22:41

Czy osoby, które mają już swoje Enso są zadowoleni z nowej tapicerki?
Statek już prawie na miejscu :)
Forumowicz

Od: 2 mar 2016, 18:04
Auto: Mazda 3 BM Enso HB 2016

Postprzez deadeye » 23 mar 2016, 01:27

No i statek przypłynął :) Ciekawe kiedy salony zaczną dzwonić z informacją, ile jeszcze czasu zajmie dostarczenie i przygotowanie naszych Mazdeczek do odbioru :D
Forumowicz

Od: 4 lut 2016, 23:34
Auto: Mazda 3 2016 120KM Skypassion

Postprzez minotaur77 » 23 mar 2016, 06:44

deadeye napisał(a):No i statek przypłynął :) Ciekawe kiedy salony zaczną dzwonić z informacją, ile jeszcze czasu zajmie dostarczenie i przygotowanie naszych Mazdeczek do odbioru :D

<jupi> te same pytania mnie nurtują:) i też nie mogę się już doczekać! :D
Początkujący