Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez ereste83 » 7 mar 2016, 13:16

Damiannp2 napisał(a):Czy jakoś trzeba docierać silnik ?

Spokojniejsza jazda przez pierwsze 1k, nie szybciej niż 140 km/h i jak się depnie to może być dziwny zapaszek na początku (był). Tyle mówił sprzedawca. Mówił też, że to raczej takie dmuchanie na zimne, bo testowe auta cisną od początku i nic się nie dzieje.
Forumowicz

Od: 12 sty 2016, 13:10
Auto: Mazda 3 2015 HB SkyPassion 2.0 120KM 6AT

Postprzez Damiannp2 » 7 mar 2016, 16:13

Dzięki za odpowiedź zobaczymy co mi sprzedawca powie jak będę odbierał już się doczekać nie mogę chociaż czas oczekiwania to tylko miesiąc patrząc jak inni zamawiali.

Niestety do 2016 nie dają opon , serwisu za 1 zł ani nawigacji i ogólnie mało chcą opuścić :D

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 6 mar 2016, 22:17
Auto: Mazda 3 enso 120km 2.0 2016

Postprzez duzers » 7 mar 2016, 21:57

Damiannp2 napisał(a):Zamówiłem wersje enso 29.02 ponieważ od 1 marca cena ma wzrosnąć i wzrosła o tysiąc.
Sprzedawca zapewnił że auto najprawdopodobniej będzie pod koniec marca, teraz znajduje się auta w Belgii i czeka na transport :)

To dziwne, bo ja zamówiłem 23.02 i dostałem 4 marca informacje, że VIN przydzielono, ale nie ma samochodu na statku jeszcze.
Dziś za to widziałem, że jakiś statek z samochodami z Meksyku do Belgi wystartował. Ma przypłynąć 20 marca.
Forumowicz

Od: 2 mar 2016, 18:04
Auto: Mazda 3 BM Enso HB 2016

Postprzez kyo » 7 mar 2016, 22:02

ereste83 napisał(a):i jak się depnie to może być dziwny zapaszek na początku (był).

Ja dzisiaj odebrałem swoją M3 Enso i faktycznie jak tylko lekko szybciej jechałem(nie wiem czy przekroczyłem 120km/h), to poczułem taki dziwny zapach.

Ktoś wcześniej pytał jak fotele – wg mnie lepiej trzymają niż te "zwykłe", a miękki podłokietnik jest naprawdę fajny :–)
Forumowicz

Od: 9 lis 2015, 21:29
Auto: Mazda3 BM Enso 120KM MT; 2016r. HB Soul Red

Postprzez Damiannp2 » 8 mar 2016, 00:13

To faktycznie dziwne któryś sprzedawca kłamie w sumie to nie ma powodu żeby kłamać albo się pomylił :D , ja zamówiłem białą perłę to dwa dni wcześniej były dostępne w Polsce dwie sztuki , ale jedna została sprzedana druga na wystawę do galerii została zarezerwowana. Sprzedawca powiedział że są w porcie w Belgii jeszcze całe zabezpieczone przed korozją na drogę najprawdopodobniej jak kojarzę produkcja ze stycznia a jak spytałem o vin to powiedział że jeszcze nie ma ale zadzwonię w środę się jeszcze dopytam czy one już są czy płyną .

Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez greg007 » 8 mar 2016, 17:21

Ciekawostka... Enso zamówione 8 stycznia, w umowie termin to 7 maja, a dzisiaj okazuje sie ze wstepnie przewidziana data dostawy do salonu (nie samego odbioru) to druga polowa maja. Nie mam pojecia jak oni realizuja zamowienia (skoro niektore zamowione w podobnym terminie juz prawie plynal) i czy cos poza 'przepraszamy' i 'moze pan zrezygnowac z obioru' Mazda przewiduje jako zadoscuczynienie za opoznienie.
Niemniej mam nadzieje, ze magicznie status sie zmieni i wszystko bedzie na czas. Trzymajcie kciuki :)
Forumowicz

Od: 4 sty 2016, 20:16
Auto: Mazda 3 BM, 165KM 6MT, Enso SoulRed

Postprzez duzers » 8 mar 2016, 21:02

greg007 napisał(a):Ciekawostka... Enso zamówione 8 stycznia, w umowie termin to 7 maja, a dzisiaj okazuje sie ze wstepnie przewidziana data dostawy do salonu (nie samego odbioru) to druga polowa maja. Nie mam pojecia jak oni realizuja zamowienia (skoro niektore zamowione w podobnym terminie juz prawie plynal) i czy cos poza 'przepraszamy' i 'moze pan zrezygnowac z obioru' Mazda przewiduje jako zadoscuczynienie za opoznienie.
Niemniej mam nadzieje, ze magicznie status sie zmieni i wszystko bedzie na czas. Trzymajcie kciuki :)

Dziś salon potwierdził, że statek, który namierzyłem to faktycznie ten statek. Będzie w Belgii 20go marca, potem konserwacja antykorozyjna i inne obsługi. Szacunkowa data odbioru 14 kwietnia. Wiecie wiosna, dziewczynyyy :D , a tu takim szrotem jeżdżę :(
Forumowicz

Postprzez greg007 » 8 mar 2016, 21:07

duzers napisał(a):Dziś salon potwierdził, że statek, który namierzyłem to faktycznie ten statek. Będzie w Belgii 20go marca, potem konserwacja antykorozyjna i inne obsługi. Szacunkowa data odbioru 14 kwietnia. Wiecie wiosna, dziewczynyyy :D , a tu takim szrotem jeżdżę :(

A jak taki stateczek namierzałeś?
Orientuje się ktoś jak często wysyłają transport?
Forumowicz

Postprzez duzers » 8 mar 2016, 21:12

greg007 napisał(a):
duzers napisał(a):Dziś salon potwierdził, że statek, który namierzyłem to faktycznie ten statek. Będzie w Belgii 20go marca, potem konserwacja antykorozyjna i inne obsługi. Szacunkowa data odbioru 14 kwietnia. Wiecie wiosna, dziewczynyyy :D , a tu takim szrotem jeżdżę :(

A jak taki stateczek namierzałeś?
Orientuje się ktoś jak często wysyłają transport?

http://www.marinetraffic.com/pl/ais/ind ... e:VERACRUZ

Wiedziałem, że z Meksyku wypływają, potem Google dało mi info, że z portu z Veracruz. Potem co kilka dni sprawdzałem wyjścia z tego portu, pojawił się taki do Antwerp :)
Przypuszczam, że co 3-4 tygodnie.
Forumowicz

Postprzez CzarnyFilc » 8 mar 2016, 23:01

deadeye napisał(a):Niestety takie rzeczy jak opony zimowe, felgi, czy nawigacja nie wchodziły w grę dla rocznika 2016.

No to wielka szkoda, bez dopieszczania klientów takimi "gratisami" już mają wystarczająco dobrą sprzedaż :) Ja cały czas zastanawiam się nad słusznością dorzucania "SAFETY" ... niby fajne bajery, ale no właśnie bajery. Na podforum M6 wyczytałem wiele złego nt. aktywnego tempomatu chociażby.
Ktoś ma ten wynalazek w swojej trójce? Jakie wrażenia? Ocena? Jeździłem w życiu raz z aktywnym i wtedy bardzo spodobało mi się, dobrze działało, bez zarzutów. Pytanie jak w tym modelu się sprawdza?

Nie wiem czy ktoś z osób udzielających się w tym wątku / w ogóle na forum zaglądało w cenniki nowej megane 4. Ja zajrzałem i szczerze zacząłem zastanawiać się czy nie nazbyt pochopnie zamówiłem M3.

Megane GT – 102k, doposażyć odpowiednio i wskoczymy w obszar 110k, ale rabaty etc i sądzę że niewiele więcej jak za mazdę z automatem. Oczywiście zupełnie inne auto, 1.6tce, mniej cywilizowane, ale wygląda, w mojej subiektywnej opinii, równie dobrze i w tej wersji będzie dużo bardziej rzadsze.
Początkujący

Od: 12 lut 2016, 22:51
Auto: 3BM SkyPassion 2016, 120AT

Postprzez ereste83 » 9 mar 2016, 00:26

Odnośnie safety – dla mnie było obowiązkowe, ja lubię technologie w autach. Ale patrzę na to realistycznie i dla wielu będzie to zbędny wydatek. Więc tak:

Aktywny tempomat – Super sprawa na autostradę i na nasze krajówki jak się trzeba wlec za tirem. Dla mnie to było obowiązkowe przy kupnie nowego auta. Nie miałem z nim problemów, chociaż mam parę uwag. Na większych zakrętach gubi auto z przodu co chwilę i zaczyna przyspieszać i zaraz zwalniać po zbliżeniu, więc trzeba trochę uważać. Mogłaby Mazda poprawić oprogramowanie i wykrywać skręt kół i przyspieszać z opóźnieniem (albo trzymać prędkość do czasu wyprostowania kół). Do tego uważam, że powinien hamować do 0, a nie wyłączać się przy ~25 km/h ( tak samo mógłby działać równie dobrze od 0 km/h).

Automatyczne długie światła – Super, działają bez zarzutu.

Wykrywanie linii – Działa. Ale przydatność mała.

Auto hamowanie – Może działa. Przez 5 miesięcy raz miałem ostrzeżenie "break" i gotowe hamulce i tyle. Więc z jednej strony jak ktoś uważnie jeździ to jest to zbędne, ale może uchronić od klasycznej stłuczki od tyłu (tak naprawdę powinno być obowiązkowe w nowych autach).

Doświetlanie zakrętów – Działa, ale zbędny bajer.

Przy M3 dopłata tylko 2K przy koszcie auta ponad 90K, więc moim zdaniem warto dopłacić – zawsze ekstra ochrona. Osobiście jestem zadowolony, ale i zawiedziony przez niewykorzystany potencjał. Auto mogłoby samo jechać w linii na autostradzie z tym sprzętem oraz samo kontrolować gaz i hamulec w korku (przy AT).

Widziałem krótką recenzje nowego Megane, ładne auto i technologicznie wydaje się ekstra. Moim zdaniem zdecydowanie warto rozważyć. Do tego na koniec roku będzie nowy Civic (sedan ze stanów wydaje się ekstra). Więc Mazda lepiej niech myśli nad liftem M3.
Forumowicz

Od: 12 sty 2016, 13:10
Auto: Mazda 3 2015 HB SkyPassion 2.0 120KM 6AT

Postprzez Floyd84 » 9 mar 2016, 10:09

W mojej skromnej opinii, problem z Megane jest taki, że to nadal tylko Renault. Badziewnie zmontowany i po dwóch, trzech latach warty grosze, co przy wyborze nowego auta za ~ 100 TPLN, miało dla mnie nie małe znaczenie. Dlatego z automatu odrzuciłem wszelkiego typu ,,wynalazki'' i ograniczyłem wybór do Marek, powiedzmy bardziej
uznanych niż auta na ,,F''. Dlaczego wybrałem Mazdę – zadecydowały trzy kryteria: design, ogólne wrażenia z jazdy i opinia o marce. Od razu odpowiadam na wszelkiego rodzaju zarzuty o motoryzacyjne klapki na oczach. Obecnie jeżdzę Fiatem Bravo II – dlaczego? – Pięć lat temu kryteria były następujące: nowy, cena, design. Gdyby utrata wartości i inne wewnętrzne uprzedzenia nie miały dla mnie znaczenia prawdopodobnie kupiłbym Giuliette. W cenie mojej M3 w maksymalnej opcji miałbym QV 240 km z 2015 w podstawie.
Forumowicz

Od: 30 lis 2015, 23:41
Auto: Mazda 3 BM

Postprzez greg007 » 9 mar 2016, 10:19

Poniewaz tez powaznie rozwazalem GT, zgadzam sie ze traci wartosc i jest to samochod francuski. Przemawia za nim tylko jedno, a mianowicie 5 letnia gwarancja FNS, ktora zawiera przez caly okres rowniez elementy zawieszenia, wliczajac holowanie w Europie itp. Takiej gwarancji nie ma M. W zwiazku z tym nawet jesli jest to gorszej jakosci samochod (chociaz wnetrze trzeba przyznac jest jakosci lepszej niz M3), to przez 5 lat nie musze sie tym zupelnie przejmowac.
Tak czy inaczej wybralem Mazde :)
Forumowicz

Postprzez Floyd84 » 9 mar 2016, 10:37

Wnętrza francuzów wyglądają dobrze, tylko jak są nowe. W trzyletnim, zadbanym
C5 znajomego (auto ma od nowości) kierownica i gałka zmiany biegów powycierane a z plastików na drzwiach lakier schodzi pod paznokciem.

Dopisano 9 mar 2016, 10:15:

Odnośnie jakości ogólnej francuzów w mojej opinii utwierdziła mnie jazda testowa 308 GT 205 km. Skrzynia totalnie beznadziejna, przy każdej zmianie szukasz biegu, a silnik po mimo wysokiej mocy na papierze nie bardzo chce jechać. Nie odczułem znaczącej różnicy w porównaniu do mojego obecnego 120km turbo. Oglądałem ostatnio test tego auta w TVN turbo – redaktorzy wyciągnęli podobne wnioski. Poza tym: końcówki wydechu to jedynie plastikowe atrapy a po włączeniu trybu sport, jedyna zmiana to dźwięk udający sportowe brzmienie silnika z głośników. Tandetne auto.
Forumowicz

Postprzez Damiannp2 » 9 mar 2016, 13:06

Więc skontaktowałem się sprzedawca powiedział że było składane zamówienie w grudniu na jakąś ilość sztuk i że akurat jest mój model w mojej konfiguracji i czeka w Belgii i jak otrzymają fakturę od Mazdy to auto w ciągu 4 dni powinno być w salonie .

Ogólnie patrząc na inne marki to utrata wartości jest duża bądź jest tyle używek że też problem ze sprzedażą porównać golfa 7 na Allegro prawie 700 sztuk do 100 mazd :D
Jeszcze Auris ale też dużo tego :)

Pozdrawiam
Początkujący

Postprzez CzarnyFilc » 9 mar 2016, 16:21

Siedziałem już w nowym GT (salon Gdynia), wnętrze o klasę wyżej niż w M3. Jest bardzo przyjemne w dotyku, na pierwszy rzut oka dobrze spasowane, estetycznie. Trójka niestety jest w tyle z jakością.
Co do trzeszczenia, to w renault głównie tyczy się to starych modeli, wiem co mówię sam mam lagunę 3, która ze 130kkm (wcześniej laguna 2, która przy 150kkm rzęziła jak worek z drobniakami) na blacie nie ma najmniejszych problemów pod tym kątem.

Już nie na czasie są uprzedzenia do francuskich aut, bo idąc tym tropem niemieckie powinny być świetne, no a nie są :)

Dostałem dzisiaj informację od dealera, odbiór za 3tyg, auto stoi w ANR, kurde szybko. Auto zamówione 10.02, a okolice 31.03 już będę go odbierać. Bomba.
Co do tego co się otrzymało u dealera – dywaniki luxury + dywaniki gumowe, 2% rabatu na auto i felgi oryginalne 16' za około 1500zł. Alarmu nie chciałem w ogóle... może warto było wziąć choćby za tę 1zł :D
Początkujący

Postprzez Marianek » 9 mar 2016, 16:30

CzarnyFilc napisał(a):Na podforum M6 wyczytałem wiele złego nt. aktywnego tempomatu chociażby.
Ktoś ma ten wynalazek w swojej trójce? Jakie wrażenia? Ocena? Jeździłem w życiu raz z aktywnym i wtedy bardzo spodobało mi się, dobrze działało, bez zarzutów. Pytanie jak w tym modelu się sprawdza?

Jak ktoś tego nie umie obsługiwać i jeździ jak łoś to będzie narzekał. Mam to u siebie w BM, sprawuje się bardzo dobrze, ale nie wyręcza z myślenia. Jeśli na wyświetlaczu pojawia się Hamuj to hamujesz sam a nie czekasz aż auto to zrobi. W dziale GJ ktoś pisał ze mu przyspiesza jak wjedzie miedzy auta, błąd polega na złym ustawieniu odległości miedzy samochodami a prędkością która się porusza.
Im większa prędkość tym większa powinna być ustawiona odległość od pojazdu poprzedzającego. Elektronika musi mieć czas na reakcję.
Czy warto dopłacać, mowie tak.

ereste83 napisał(a):Wykrywanie linii – Działa. Ale przydatność mała.
również rzadko korzystam z tego.

ereste83 napisał(a):Doświetlanie zakrętów – Działa, ale zbędny bajer.
A tu już zaprzeczę, bardzo dobra sprawa, ciemne wąskie uliczki, psia pogoda, jest różnica ogromna.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Floyd84 » 9 mar 2016, 16:39

Odnośnie trzeszczenia plastików w nowych Francuzach, polecam obejrzeć na YouTube test Renault Kajdar przeprowadzony przez Zachara :)
Forumowicz

Postprzez CzarnyFilc » 9 mar 2016, 16:47

Marianek napisał(a):Mam to u siebie w BM, sprawuje się bardzo dobrze, ale nie wyręcza z myślenia. (...)

ereste83 napisał(a):Odnośnie safety – dla mnie było obowiązkowe, ja lubię technologie w autach. Ale patrzę na to realistycznie i dla wielu będzie to zbędny wydatek. (...)

Dzięki za odpowiedź, moje wątpliwości brały się właśnie z tego co piszą inni użytkownicy, nie miałem okazji korzystać z tempomatu w M3. Uspokoiliście mnie :)

Co do reszty składowych tego pakietu:
+ SBS, wątpie żeby miał się kiedykolwiek przydać (oby), ale każdy bajer, który może wpływa na poprawę bezpieczeństwa jest na plus,

+ Skrętne światła, jak wspominał Marianek – wiocha, kręta droga, wtedy właśnie będą niezwykle przydatne,

+ Przełączanie świateł na drogowe/mijania – mam nadzieję, że będzie to działać jak piszecie – dobrze :)
Rozumiem, że aby to aktywować należy mieć światła na AUTO? Czy jeszcze trzeba włączyć długie i dopiero wtedy system się aktywuje, bez pchnięcia wajchy będę śmigać cały czas na mijania? (wiem, że dość dziwne pytanie jak na osobę, która to domówiła, ale to była pozycja "przy okazji" i nawet nie pytałem się jak to działa sprzedawcy),

+ system ostrzegający przed niezamierzoną zmiana pasa ruchu – z tego najchętniej bym zrezygnował :) Nie nalezę do osób stroniących od kierunkowskazu, ale na pewno będą sytuację, w których będzie się niepotrzebnie aktywować. Jeżeli jest tak samo denerwujący jak w CX-3, w której się tym bawiłem to zwijam już kawałek kartki, żeby wcisnąć pod przycisk dezaktywujący to ...

Tak jak przez ostatni miesiąc podchodziłem do tego zakupu na luzie, tak w tym momencie już drobie nogami. W końcu benzyniak i automat, korki staną się mniej uciążliwe, chociaż sporym rozczarowaniem jest fakt:

ereste83 napisał(a):Do tego uważam, że powinien hamować do 0, a nie wyłączać się przy ~25 km/h ( tak samo mógłby działać równie dobrze od 0 km/h)(...)

Dopisano 9 mar 2016, 15:54:

Floyd84 napisał(a):Odnośnie trzeszczenia plastików w nowych Francuzach, polecam obejrzeć na YouTube test Renault Kajdar przeprowadzony przez Zachara :)

Widziałem, szczerze uważam że to jest podobna sytuacja jak "tandetny ekran nawigacji w M3" w teście Marek Drives...

Jeżdżę głownie renault, moja Rodzina też i jak z wieloma bolączkami się zgadzam, tak duża cześć jest przesadzona, albo od dawna są to już kwestie rozwiązane. Teraz chciałem inną markę, padło na mazdę. Wpierw myślałem o CX-3, ale pomysł wydania przeszło 90k na M2, w nieco większej budzie do mnie nie przemawiał :) M3 jest bardzo ładnym autem, fajny silnik, dobre wyposażenie, po prostu dobre auto, a że chce nim jeździć dłużej niż 5lat to patrzyłem też na teoretyczną "niezawodność".
Pożyjemy zobaczymy, jak na razie cieszę się na myśl o nowej zabawce :D
Początkujący

Postprzez Floyd84 » 9 mar 2016, 17:04

Ja również czekam, z tym że od listopada. W poniedziałek dostałem info z salonu że moja (skypassion hb 165 + safety + navi + off white) jest już ofakturowana i w ciągu kilku dni dotrze do salonu. Więc już ostatnia prosta :)
Forumowicz