Uwaga na otwierający się bagażnik w sedanie!!

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Scorsese » 19 lut 2016, 15:55

Kilka słów wstępu:
Miałem kilka miesięcy temu takie dziwne zdarzenie – podjechałem pod CPN, żeby sprawdzić ciśnienie w oponach. Od razu nie wysiadłem bo musiałem jeszcze odpisać na kilka smsów (chyba jestem zbyt szczegółowy w tej opowieści). Wysiadłem, zacząłem sprawdzać ciśnienie i w pewnym momencie zauważyłem, że... mam otwarty bagażnik! Oczywiście nic z niego nie wyciągałem i go nie otwierałem! Zamknąłem i zacząłem snuć różne hipotezy:
– może niechcący jakoś "stuknąłem" kolanem w dźwignię przy wysiadaniu
– może jakiś bezczelny złodziej cicho się zakradł jak siedziałem w środku żeby coś zwinąć, a że nic nie było to i nic nie zwinął (przecież na skrzyżowaniach potrafią wyciągnąć torebkę z samochodu)
– może w kieszeni sam mi się wcisnął guzik od bagażnika (w kurce?! luźna kieszeń!)
Nic nie wymyśliłem i w końcu o tym zapomniałem.
Aż do dziś!
Patrzę ja sobie, a na parkingu pod sklepem stoi Mazda 3 MB sedan z... otwartym bagażnikiem, tak jak u mnie, takim "na wpół", jakby tylko z pilota. I ani żywego ducha dookoła.
Poczekałem. Przyszła kobieta. Podszedłem i zagadałem na temat.
Była totalnie zaskoczona sytuacją! Nie wiedziała co się stało. Opowiadała, że normalnie zamknęła samochód i poszła do sklepu. Zostawiła bagażnik oczywiście zamknięty. Już zaczęła się zastanawiać jaki błąd popełniła zanim podszedłem.
Wniosek: niestety ale bagażnik w jakiś dziwnych sytuacjach potrafi się sam otworzyć. Do pokazania w ASO – właściwie niemożliwe (mi się już to drugi raz nie przytrafiło). Trzeba po prostu odchodząc sprawdzać czy zamek dobrze "trzyma".
Przepraszam za dłużyzny w opisie :)
Forumowicz

Od: 11 sty 2014, 19:42
Auto: Mazda 3 BM sedan 120KM SkyEnergy

Postprzez Marianek » 19 lut 2016, 16:16

Moim zdaniem to kluczyk, miałem tak dwa razy, zona raz. Testowałem i w torebce żony padał nacisk z kieszonki na przycisk od bagażnika, mi w kieszeni spodni przycisnął inny klucz, mimo ze sam key Mazdy mam w skórzanym futerale.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Rubik » 19 lut 2016, 16:45

Również uważam że przypadkowe naciśnięcie guziczka w pilocie było przyczyną,ja też tak miałem.
Wysiadając nie mogłeś nacisnąć dźwigni od otwarcia bagażnika , bo takiej nie ma .
Forumowicz

Od: 22 gru 2013, 23:32
Auto: Mazda 3 BM 120KM MT
SkyEnergy SD
Snowflake White

Postprzez Scorsese » 19 lut 2016, 16:57

Z tą dźwignią oczywiście racja, mój błąd – jasne, że jej tam nie ma.
Z przypadkowym wciśnięciem na pilocie... hmm... przeważnie mam klucz w luźnej kieszeni. Niestety nie pamiętam czy przypadkiem w ogóle nie leżał wtedy luzem. Teraz już sobie nie przypomnę :]
Forumowicz

Postprzez lukaszjakubowski » 19 lut 2016, 18:42

Ja tak miałem w M6.
Nosiłem w kieszeni i wcisnąłem sięgając po niego.
lukaszjakubowski

Postprzez Marianek » 19 lut 2016, 19:44

Ukształtowanie materiału w kieszeni, Twoje zgięcie nóg lub ich praca i wystarczy. Torebka u kobiety tez jest w ruchu, chwila nacisku i otwarte.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez lukaszjakubowski » 19 lut 2016, 20:00

Czyli można by nazwać ten temat: uwaga na łatwo naciskające się przyciski w piolocie. :)
lukaszjakubowski

Postprzez lagosta » 19 lut 2016, 21:56

lukaszjakubowski napisał(a):Czyli można by nazwać ten temat: uwaga na łatwo naciskające się przyciski w piolocie. :)

Zgadzam się całkowicie z opinią, że bagażnik otwiera się podczas noszenia pilota w kieszeni. Raz myjac samochód chyba z 5 razy mi się otworzył bagażnik. Najpierw pomyślałem, że to woda dostała sie do zamka i go włącza. A okazało się, że to ja pochylając się do przodu włączam przycisk. Bardzo łatwo to zrobić przypadkiem. Dlatego trzeba uważać i to bardzo.
Początkujący

Od: 13 paź 2015, 23:26
Auto: Mazda 3 2.0 BM sedan, Citroen C4 Vts

Postprzez Scorsese » 20 lut 2016, 11:50

Hmmm, może i otwiera się z pilota (w końcu sam też brałem pod uwagę taką możliwość). Tylko dlaczego akurat jedynie bagażnik? Drzwi nie zamykają się lub nie otwierają niechcący z pilota (przynajmniej mi się to nie zdarzyło). A przyciski takie same.
Inna sprawa, że ile widzieliście na parkingach samochodów z otwartym i zostawionym tak bagażnikiem? Bo ja poza Mazdą swoją i tej kobiety, ani jednego odkąd sięgnę pamięcią. Piszecie, że Wam również się to często przytrafia. Czy to wina pilota, czy to wina zamka w bagażniku, chyba jednak nie powinny mieć miejsca takie przypadki.
Forumowicz

Postprzez lukaszjakubowski » 20 lut 2016, 11:55

Tak to prawda, nie powinno się to zdarzać.
Powinien się otwierać poprzez przytrzymanie jak np. w Skodzie.
Bagażnik łatwo dostrzec, a otwarty samochód przez przypadek nie, dlatego zwróciłeś na to uwagę.
Chciałbym też zauważyć że zdarza się to jak narazie tylko w sedanie ponieważ hatchback nie ma przycisku do bagażnika na pilocie.
lukaszjakubowski

Postprzez czarmi » 20 lut 2016, 12:07

Scorsese napisał(a):Drzwi nie zamykają się lub nie otwierają niechcący z pilota (przynajmniej mi się to nie zdarzyło). A przyciski takie same.

Nie wiadomo, bo jeśli zamknąłeś drzwi z pilota i po chwili niechcący je z tego pilota odblokowałeś, to po ustawionym czasie drzwi automatycznie same ponownie się zablokują :P
Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...
Obrazek
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez Wojtek » 20 lut 2016, 13:48

czarmi napisał(a):to po ustawionym czasie drzwi automatycznie same ponownie się zablokują :P

jeżeli nikt w tym czasie ich nie otworzył... ;)
W takim wypadku powinien być sygnał otwarcia i zamknięcia drzwi kierunkowskazami...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez czarmi » 20 lut 2016, 14:35

Wojtek napisał(a):jeżeli nikt w tym czasie ich nie otworzył...

Cytując klasyka "to jest oczywista oczywistość" :|
Obrazek
Forumowicz

była ...

Postprzez wojtix » 20 lut 2016, 19:39

Mi też się otworzył raz, kluczyk w pustej kieszeni spodni, a stało się to jak się schylałem. #lukaszjakubowski, bagażnik się otwiera poprzez przytrzymanie przycisku ok 2 sek.
Forumowicz

Od: 5 sie 2014, 10:32
Auto: Mazda 3 Sedan, SkyEnergy, 120KM 6MT

Postprzez lukaszjakubowski » 20 lut 2016, 19:56

Ok, mój błąd.
Nie zauważyłem.
lukaszjakubowski

Postprzez wojtix » 21 kwi 2016, 15:11

Problem z otwierającym się bagażnikiem w sedanie jest spowodowany takim samym zasięgiem działania przycisku (kluczyka) otwarcia bagażnika jak i otwarcia/zamknięcia samochodu. Jakby zasięg po naciśnięciu przycisku otwarcia bagażnika był tylko do około 2-3 metrów może różne historie by się nie wydarzyły, jak i moja sprzed 2 dni. Praca, budynek drugie piętro, auto stoi równolegle do ulicy, w zasięgu wzorku z okna. Wychodzę , podchodzę bagażnik otwarty. Musiał się otworzyć jak wsadzałem portfel do kieszeni bluzy, w którym akurat miałem kluczyk. Druga sprawa, że on się uchyla sporo i widać, co za "skarby" w nim wozimy.
Forumowicz

Postprzez czarmi » 21 kwi 2016, 15:20

Jednakże otwarcie bagażnika w sedanie, samo naciśnięcie kluczyka w odpowiednim miejscu nie spowoduje. Trzeba nacisnąć i przytrzymać ten przycisk.
Obrazek
Forumowicz

była ...

Postprzez wojtix » 21 kwi 2016, 18:44

czarmi napisał(a):Jednakże otwarcie bagażnika w sedanie, samo naciśnięcie kluczyka w odpowiednim miejscu nie spowoduje. Trzeba nacisnąć i przytrzymać ten przycisk.

2 sek. to nie jest znów zbyt długi okres czasu.
Forumowicz