Wysokie spalanie silnika 120 / 165 KM. Czy mam jakiś problem?
Czytam ten wątek od początku i nie potrafię zrozumieć dlaczego Ellipsisowi M3 pali takie ilości paliwa.
A może warto zrobić prosty eksperyment: przejechać się po prostej drodze przy różnych prędkościach i zobaczyć co pokazuje komputer ? A następnie porównać z innymi użytkownikami ?
Ja również nie kręcę silnika powyżej 3 tyś przy jeździe ciągłej, czasami, jak wyprzedzam to wbiję 3 lub 4...
U mnie (inny silnik 120KM) spalanie latem spadło do 5.1 (wg komputera). Głównie jeżdżę A4 tempomat 110km/h.
A może warto zrobić prosty eksperyment: przejechać się po prostej drodze przy różnych prędkościach i zobaczyć co pokazuje komputer ? A następnie porównać z innymi użytkownikami ?
Ja również nie kręcę silnika powyżej 3 tyś przy jeździe ciągłej, czasami, jak wyprzedzam to wbiję 3 lub 4...
U mnie (inny silnik 120KM) spalanie latem spadło do 5.1 (wg komputera). Głównie jeżdżę A4 tempomat 110km/h.
ulmen napisał(a):U mnie (inny silnik 120KM) spalanie latem spadło do 5.1 (wg komputera). Głównie jeżdżę A4 tempomat 110km/h.
Pewnie masz popsuty silnik, kiedy Ci tak pali

Nie mam nawykow z diesla Creet
Jesli wyprzedzam to redukuje i ogien ale jak tocze sie po prostej czyjade od swiatel do swiatel z inymi autami to przeciez nie ma sensu palowac non stop do odcinki czy do 4-5 tys, jaki tego sens. 210nm i krotka skrzynia nie wymuszaja konieczności utrzymywania wysokich obrotów bo auto generalnie ochoczo przyspiesza od 2 tys. Jade na 4ce np. 60km/h a komp krzyczy zeby wrzucac 6ty bieg, obroty staram sie dobierac do sytuacji, jak mocno przyspieszam to oczywiscie ciagne na 2ce czy 3ce ale jak utrzymuje predkosc to wrzucam wysoki bieg i utrzymuje niskie obr. takie sa zasady eco jazdy.
Chlopaki wersje 120km sa oszczedne, ja pisze tylko o wynikach mojej 165, ktora wg. mnie pali za duzo w stosunku do mojej jazdy.
Jake czesto robie traske ok 20km w jedna strone. Jade sobie na 6tce przepisowe 90-100km/h na koncu trasy mam spalanie ok 6.5. A to jest predkosc tirów nie osobówek, jak dluzej utrzymuje ok 110 to juz spalanie pod 7 litrów.
Chlopaki wersje 120km sa oszczedne, ja pisze tylko o wynikach mojej 165, ktora wg. mnie pali za duzo w stosunku do mojej jazdy.
Jake czesto robie traske ok 20km w jedna strone. Jade sobie na 6tce przepisowe 90-100km/h na koncu trasy mam spalanie ok 6.5. A to jest predkosc tirów nie osobówek, jak dluzej utrzymuje ok 110 to juz spalanie pod 7 litrów.
Nie pozostaje nic innego tylko umówić się z jakimś innym użytkownikiem m3 165 km i przyjechać się jeden za drugim i porównać spalanie.Bo inne porównania faktycznie bardzo mogą się różnić...wielkość felg,opony,rodzaj nawierzchni i paliwo...u mnie przy spokojnie jeździe spalanie jest na poziomie 5.9 l,na vervie 98, to jeżdżąc ta sama droga i tym samym stylem na nitro+ Shella spalanie jest o 0.4 litra wyższe...i.końcówki rur wydechowych zrobiły się po prostu czarne
sawanniasty napisał(a):u mnie przy spokojnie jeździe spalanie jest na poziomie 5.9 l,na vervie 98, to jeżdżąc ta sama droga i tym samym stylem na nitro+ Shella spalanie jest o 0.4 litra wyższe...
Tyle już było w tym temacie, a są jeszcze tacy co wierzą w mit mniejszego spalania, zależnego od "producenta" Pb.
U mnie spalanie z dystrybutora wynosi od 7,4, do 7,6 litra. Zazwyczaj jest to stosunek 70 % miasto, 30 % trasa. A co do wskazań komputera- trasa ok. 120 km. jadąc z prędkością od 100 do 120 km/h. komputer wskazywał 5,9 l/100 km. Dodam że do przebiegu 4000 km tylko raz, może dwa przekroczyłem 4 tys. obr. Także pewnie silniczek ułożył się jak trzeba. Do pracy robię odcinki ok. 5,5 km. i komputer nigdy nie pokazał więcej niż 8,3 l/100(Oczywiście na końcu tego odcinka, ale jest to obwodowka). Jeżdżę na PB 95 z Orlenu.
Przy 110 km/h 7 litrów? Troszkę dziwi, ale każdy egzemplarz jest inny.
Przy 110 km/h 7 litrów? Troszkę dziwi, ale każdy egzemplarz jest inny.
Ok 40km jechałem S7, tempomat na 120km/h, w aucie tylko ja, klima wylaczona. Spalanie 7.0-7.2, wiadomo, że miasto miastu nie równe więc ciezko porownywac wyniki ale trasa to raczej warunki porownywalne i stala predkość. Co wy na to, mało czy dużo?
I mało i dużo... 
Odcinek 40 km nie jest odległością miarodajną dla spalania... zwłaszcza, że swoje obserwacje opierasz na wskazaniach komputera. Wypal cały zbiornik i oblicz spalanie według dystrybutora. Powtórz to kilka razy, a wyjdzie w miarę dokładny wynik... Wtedy znając typ trasy i średnią prędkość można coś wywnioskować...
Odcinek 40 km nie jest odległością miarodajną dla spalania... zwłaszcza, że swoje obserwacje opierasz na wskazaniach komputera. Wypal cały zbiornik i oblicz spalanie według dystrybutora. Powtórz to kilka razy, a wyjdzie w miarę dokładny wynik... Wtedy znając typ trasy i średnią prędkość można coś wywnioskować...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Moim zdaniem przy tej prędkości powinno zejść poniżej 7 litrów śmiało. Jak traktowales autko przez pierwsze pare tys. km ? Inna sprawa -tempomat- za wszelką cenę chce utrzymać zadaną mu prędkość i dusi silnik przy wzniesieniach aż "miło". To też podbija spalanie.
Wojtuś ale zawsze spalanie z komp jest ok 0.2 mniejsze niż z dystrybutora więc można smialo sie na nim opierać bo wskazania sa prawie identyczne.
Wiem, że tempomat ma swoje wady takie jak opisaliście ale jak jechalem w trasie bez tempomatu 80-100km/h delikatnie bez przyspieszen z pedalem w podlodze, jak sie dalo to hamowanie silnikiem itd to wyszlo ok 6 litrów, ale tak sie panowie nie da jechac. Normalna jazda to jest min 6.5-7.
Akurat wzniesien za dużo nie bylo, wiecej trasy bylo lekko z górki lub prosto dlatego w ogóle zrobilem ten teścik na tempomacie. Ruch raczej plynny, generalnie caly czas utzrymywana predkosc przelotowa, bez przyspieszen auta jadace szybciej "puszczalem" i potem caly czas utrzymywalem to 120/h tak aby jazda byla jak najplynniejsza i ponizej 7 nigdy komp. nie pokazal.
Auto docierane w miescie, bez szaleństw raczej nigdy wiecej niz 4 tys obr nie bylo. BTW. od poczatku narzekam na wysokie moim zdaniem spalanie o czym świadczy ten uwielbiany przez wszystkich watek
Wiem, że tempomat ma swoje wady takie jak opisaliście ale jak jechalem w trasie bez tempomatu 80-100km/h delikatnie bez przyspieszen z pedalem w podlodze, jak sie dalo to hamowanie silnikiem itd to wyszlo ok 6 litrów, ale tak sie panowie nie da jechac. Normalna jazda to jest min 6.5-7.
Akurat wzniesien za dużo nie bylo, wiecej trasy bylo lekko z górki lub prosto dlatego w ogóle zrobilem ten teścik na tempomacie. Ruch raczej plynny, generalnie caly czas utzrymywana predkosc przelotowa, bez przyspieszen auta jadace szybciej "puszczalem" i potem caly czas utrzymywalem to 120/h tak aby jazda byla jak najplynniejsza i ponizej 7 nigdy komp. nie pokazal.
Auto docierane w miescie, bez szaleństw raczej nigdy wiecej niz 4 tys obr nie bylo. BTW. od poczatku narzekam na wysokie moim zdaniem spalanie o czym świadczy ten uwielbiany przez wszystkich watek
No to jak nie da się 100 km/h jechać płynnie według Ciebie to nie narzekaj na spalanie
chcesz mieć mniejsze to stosuj się do zasad "ekodrajwingu" :p
Ale co?
nie nie my tu bez żadnych złośliwości, poprostu jak ma być mniejsze spalanie to trzeba zgodnie z przepisami 
kliszek222 napisał(a):Ale co?
Czytałeś ten wątek od samego początku? Jeśli nie, to gdy starczy Ci cierpliwości spróbuj przeczytać wątek cały

ellipsis napisał(a):Ok 40km jechałem S7, tempomat na 120km/h, w aucie tylko ja, klima wylaczona. Spalanie 7.0-7.2, wiadomo, że miasto miastu nie równe więc ciezko porownywac wyniki ale trasa to raczej warunki porownywalne i stala predkość. Co wy na to, mało czy dużo?
+– o.k, tez mi sie zdarza tak wysokie spalanie przy 120
Odebrałem w Sobotę z salonu Mazdę 3 120 KM w benzynie. Na liczniku było może 30 km, zatankowałem do pełna, na dodatek PB 98, zrobiłem ledwo 500 km i musiałem tankować bo w baku susza! Skoro do baku wchodzi 50 litrów to wynika z tego, że spalił ponad 10 litrów na 100km!
Depnąłem kilka razy wiadomo i się rozpędzałem ale bez przesady. Co ciekawe komputer wskazał średnią 7,3/100. Jak myślicie skąd ta różnica i skąd takie wysokie spalanie?? Raporty wskazują na średnie zużycia poniżej 7 litrów. Czy może wynikać to z tego, że auto nowe, dociera się itp?

-
grendo
Po pierwsze to witam 
Po drugie, proszę przeczytaj już istniejący temat i zanim wyciągniesz przedwczesne wnioski, to sprawdź to spalanie... tak konkretnie.
Na całym baku po tankowaniu do pierwszego odbcia... Wtedy napisz nam ile dokładnie Twoje auto spaliło...
Po drugie, proszę przeczytaj już istniejący temat i zanim wyciągniesz przedwczesne wnioski, to sprawdź to spalanie... tak konkretnie.
Na całym baku po tankowaniu do pierwszego odbcia... Wtedy napisz nam ile dokładnie Twoje auto spaliło...
Arkana , Captur , Mii
Po pierwsze to zasilacz z czarnej listy wiec zamykam temat
Na powaznie to 30 km było juz wyjedzone w nowym samochodzie? To co oni na ryby nim pojechali? Sprawdź miernikiem lakieru lakier. Moj ojciec 10 lat etmu kupil tak p 206 i okazalo sie ze maska była malowana i tez mial przebieg ponad 25 km. Po prostu musieli dojechac do lakiernika.

Na powaznie to 30 km było juz wyjedzone w nowym samochodzie? To co oni na ryby nim pojechali? Sprawdź miernikiem lakieru lakier. Moj ojciec 10 lat etmu kupil tak p 206 i okazalo sie ze maska była malowana i tez mial przebieg ponad 25 km. Po prostu musieli dojechac do lakiernika.