To data urodzin mojej żony a jednocześnie dzień produkcji Xedosa, z którym wracam na forum.
Z poprzednim Xedosem rozstałem się kilka lat temu.
Był wiernym przyjacielem przez wiele lat, choć czasami była to szorstka przyjaźń
Po Xedosie było kilka samochodów:
Seat Toledo VR5, Laguna II 1.8 kombi, Alfa 159 1.9 JTD, BMW E36 2.8 coupe, Ford Mondeo MK3 1.8
Wszystkie one okazały się jednak tylko wozidłami bez duszy – choć 159tka jest wyjątkiem.
Ktoś napisał, że Włosi przeszli samych siebie tym samochodem i racja, na początku zawładnął mną
i porwał bez reszty, jednak wiem że diesle nie dają tyle przyjemności co Pb zwłaszcza V6.
Po sprzedaniu poprzedniego Xedosa, nie było dnia w którym nie myślałbym o kupnie następnego.
To nieuleczalna choroba dotycząca chyba wszystkich właścicieli Xedosów.
Do rzeczy – podczas standardowego przeglądania ofert na polskich i niemieckich portalach,
znajomy natknął się na ofertę w Niemczech od prywatnego właściciela.
Pierwsze spojrzenie na kolor w ogłoszeniu – czarny – tak tylko ten wchodził w grę
Ciągle w ogłoszeniach tylko bordowe, niebieskie, srebrne...
Powiedziałem sobie, że tym razem nie dam wymknąć się okazji tak łatwo.
Szybki telefon, zaliczka i laweta już była w drodze po niego 800km w jedną stronę.
Po kilku dniach był już u mnie na parkingu aż go objąłem ze szczęścia. Pierwsze odpalenie,
aksamitna praca V6 i już wiedziałem, że nie rozstaniemy się szybko

Oczywiście X nie jest idealny i wymaga kilku poprawek oraz zmian, ale sukcesywnie doprowadzę go do ideału.
Po wnętrzu domniemam, że przebieg jest realny 124tys km, taki ostatni wpis TUV a stan foteli, manetek, kierownicy itd. tylko to potwierdza.
Największą zaletą jest absolutny brak korozji, bynajmniej na zewnątrz.
Lakier i wnętrze przejdą dokładny detailing – będzie dumnie, błyszcząco, nisko i szeroko
Na razie tylko dwa zdjęcia, ale możecie być pewni że galeria szybko się powiększy.
Po moim przynudnawym wywodzie czas na prezentację kilku danych o nowym Xedosie:
Silnik: 2.0i V6 KF 140KM
Skrzynia: 5 biegowy manual
Kolor karoserii: Brilliant black (PZ)
Kolor środka: Off black (CA2) Alcantara
Data produkcji: 27.01.1999
Miejsce: Hofu (Japan)
Wyprodukowany na rynek: Niemcy
Ten Xedos 6 jest:
• 34.783 z 34.833 wyprodukowanych dla Europy
• 20.033 z 20.057 wyprodukowanych na Niemcy
• 313 z 363 wyprodukowanych w 1999r.