Saab 9-5 Aero 2.3T Podwójna moc hybrydy
Ano Vienna, ale przeniosłem się do Grępielni
, na piechotę do Browru blisko, a do tego ceny i jakość pokoju nieporównywalnie wyższa. Śniadania też świetne a w barze mają wódkę w temperaturze -24 stopni – idealna
.
..::Born To Rise Hell::..
JohnnyB napisał(a):Fotele nieco słabo wyprofilowane.
No ja mam właśnie Aerosa z tymi fotelami-stołkami. Szukam Hirschów lub Aero chociaż.
Odma – szczerze to nie wiem. Dziś się jej przyglądałem i nie wzbudzała moich podejrzeń, ale muszę to zrobić kiedy indziej dokładniej. Teraz jest sesja. Muszę sobie to wmówić, bo garaż kusi i kusi...masakra. Zawsze to samo

Całe auto mam już oczywiście czyste, bo za 2 dni egzamin

Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
roxygenium napisał(a):Szczerze mówiąc nie wiem czy to kwestia słabych opon+ nadgorliwej kontroli trakcji czy po prostu jakiegoś niedomagania silnika, ale na 1 biegu, do 4 tys RPM niewiele się dzieje
Super auto gratuluję zakupu. Natomiast co do cytatu, to czy nie jest to sprawka boostcutów na poszczególnych biegach? Automat ma 4 czy 5 biegów?
Daj na PW kwotę za jaką kupiłeś bo jestem ciekawy po ile chodzą takie ładne egzemplarze, bo rozrzut jest konkretny.
Stała pod ścianą prężąc kakao
Z tymi skrzyniami to roznie bywa. Wg forumowiczow saabowiczow zdania sa podzielone co do trwalosci poszczegolnych skrzyn. Np wiele osob narzeka na wersje z manetkami. Pewnie wiele zalezy od sposobu eksploatacji. Ta 4 biegowa, szybkoscia nie grzeszy, ale sprobowalem juz automatu (uwazanego za kiepski) i w sumie to przyjemna rzecz jesli osiagi nie sa wybitnie wazne. Z kolei jechalem aero w manualu i tez sie zakochalem 

Ja jezdzilem 3.0 turbo automatem i aero manualami i automatami. Na sporcie na prawde daje radę ten automacik. Wydaje mi sie ze na 1 biegu jest mocno obciety Nm. To już się poprawi programem. A no i mam beznadziejne oponki, więc i TCS szybko interweniuje.
A co do ceny nie ma co priva pisać – od 10 w górę, ale warto długo polować. Często ceny są mocno wygórowane. Raz można za 10 wyrwać fajną sztukę, a innym razem do 15 tys nie ma kompletnie NIC wartego uwagi
Warto poczekać, poogladac, poszukać.
A co do ceny nie ma co priva pisać – od 10 w górę, ale warto długo polować. Często ceny są mocno wygórowane. Raz można za 10 wyrwać fajną sztukę, a innym razem do 15 tys nie ma kompletnie NIC wartego uwagi
Warto poczekać, poogladac, poszukać.
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Mniej śniegu = więcej trakcji 
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
roxygenium napisał(a):Odma – szczerze to nie wiem. Dziś się jej przyglądałem i nie wzbudzała moich podejrzeń, ale muszę to zrobić kiedy indziej dokładniej.
Zrób, zrób bo jak już się zapcha (a to norma w 9-5) to olej w najlepszym razie nie dociera do turbiny, a w najgorszym do czwartego cylindra. Jak już są objawy (klejące wężyki) to już jest stanowczo za późno.
Sprawdź na początek czy masz starą czy nową wersję odmy. Nową też dobrze czasem zmienić, ja to co 3 lata robiłem, koszt jakieś 200 plus czteropak i godzina w kanale.
AERO raczej trochę później się zbiera ale dopiero 4000 to już słabiutko. Ja fakt miałem LPT i manual, ale 2000 i robił robotę, AERo 2600, niech będzie 3000 i powinien ciągnąc jak głupi. Sprawdź podciśnienia. Za silnikiem jest taki cienki wężyk podciśnienie z zaworkiem do evap-u. On potrafi paść i takie są objawy.
Właśnie doczytałem, że masz to tylko na pierwszym biegu, to raczej tak może być, żeby skrzyni nie zostawić na asfalcie.
Lukano napisał(a):Właśnie doczytałem, że masz to tylko na pierwszym biegu, to raczej tak może być, żeby skrzyni nie zostawić na asfalcie.
Miałem kilka odpiętych podciśnień. po podłączeniu jest zdecydowanie lepiej. Pewnych rzeczy w AT się nie przeskoczy. Dużo jednak trzeba się nauczyć w kwestii obsługi pedału gazu w porownaniu do manuala

------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
roxygenium napisał(a):Pewnych rzeczy w AT się nie przeskoczy. Dużo jednak trzeba się nauczyć w kwestii obsługi pedału gazu w porownaniu do manuala
Zgadza się, ja od września jeszcze tego nie opanowałem w AT. Czasem trzeba ją przymusić do działania
Przesadzacie. Ja mam archaiczna skrzynie w jagu, wczesniej nie jezdzilem wlasciwie automatem (udalo sie jednym) i obsluga intuicyjna. Jedynie wyprzedzanie jest inne niz w manualu, bo praktycznie zawsze redukuje minimum 2 biegi w dol. Przynajmniej ladnie spiewa wtedy 
Dominator napisał(a):Przesadzacie. Ja mam archaiczna skrzynie w jagu, wczesniej nie jezdzilem wlasciwie automatem (udalo sie jednym) i obsluga intuicyjna. Jedynie wyprzedzanie jest inne niz w manualu, bo praktycznie zawsze redukuje minimum 2 biegi w dol. Przynajmniej ladnie spiewa wtedy
A jakiego masz kota?
Mi chodzi o to, że inaczej się operuje gazem w Automacie. Ja mam problem zeby ludziom wiecznie pod du..e nie podjeżdżać takim ruchu do 30-40km/h
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Mówisz... Ja zobaczyłem 9-5 kombi aero wystawione 00:30 w niedziele, zadzwoniłem o 10:00 i już był ustawiony potencjalny klient. Wieczorem się sprzedało 
Dopisano 31 sty 2016, 11:58:
Mówisz... Ja zobaczyłem 9-5 kombi aero wystawione 00:30 w niedziele, zadzwoniłem o 10:00 i już był ustawiony potencjalny klient. Wieczorem się sprzedało
Dopisano 31 sty 2016, 11:58:
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Połamałem dzisiaj korek od wlewu oleju... Wydaje się to niemożliwe, a jednak!
Całkiem zabawne jest, że tam gdzie zazwyczaj w japońcach jest wskaźnik poziomu oleju silnikowego, w Schabie jest wskaźnik oleju....w skrzyni
Na 10.02 zaplanowana przebudowa dotychczasowej, nieogarniającej instalacji ELPIDŻI
Plan – nowe, sprawne LPG, ogarnięcie pierdół przy okazji.
W najbliższym czasie:
– wymiana oleju, inspekcja miski (raczej marzec/kwiecien)
– wymiana przewodów podciśnieniowych
– wymiana orurowania odmy
ostatnio zrobione:
– nowa, dedykowana sonda lambda
– swiece NGK Platinum
– montaż wydechu Ferrita
– wyciecie 1 katalizatora
Całkiem zabawne jest, że tam gdzie zazwyczaj w japońcach jest wskaźnik poziomu oleju silnikowego, w Schabie jest wskaźnik oleju....w skrzyni
Na 10.02 zaplanowana przebudowa dotychczasowej, nieogarniającej instalacji ELPIDŻI
Plan – nowe, sprawne LPG, ogarnięcie pierdół przy okazji.
W najbliższym czasie:
– wymiana oleju, inspekcja miski (raczej marzec/kwiecien)
– wymiana przewodów podciśnieniowych
– wymiana orurowania odmy
ostatnio zrobione:
– nowa, dedykowana sonda lambda
– swiece NGK Platinum
– montaż wydechu Ferrita
– wyciecie 1 katalizatora
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Fred.X napisał(a):Masz przedlifta więc zadbaj o odmę ...
Wiem wiem, badam temat. Nie wiem dokładnie którą trzeba zamówić, ale jutro jadę do Saabairza na konsultacje
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Czekam już na środę, wizytę w TurboLPG, nowa instalka będzie. Może będzie się dało normalnie jeździć w końcu 
A w kolejnym tygodniu umawiam termin na profilaktyczną wymianę panewek a co za tym idzie olej (pewnie Penrite 5W40). Wymieniona także będzie rolka i pasek wielorowkowy
pooozdro!
A w kolejnym tygodniu umawiam termin na profilaktyczną wymianę panewek a co za tym idzie olej (pewnie Penrite 5W40). Wymieniona także będzie rolka i pasek wielorowkowy
pooozdro!
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Panewki i odma akurat bez tragedii w kosztach.
Gorzej jak kasetę trzeba wymieniać, robi się grubaśnie, bo 1500zł nie nasze
Na szczęście moja na razie ma się dobrze![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Gorzej jak kasetę trzeba wymieniać, robi się grubaśnie, bo 1500zł nie nasze

Na szczęście moja na razie ma się dobrze
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium