Kamera cofania: Czy można dołożyć?
Wstawiałem zdjęcie z kamery to na ujęciu wyszło idealnie –.– ale ja codziennie to widzę. Myślisz że jak się przejadę do jakiegoś innego fachowca to zrobi mi to?
A gdzie one są ?Kliszek M3 napisał(a):Wstawiałem zdjęcie z kamery to na ujęciu wyszło idealnie
Myślę że jak będzie ogarnięty powinien sobie z tym poradzić, raczej też sam byś sobie dał radęKliszek M3 napisał(a):Myślisz że jak się przejadę do jakiegoś innego fachowca to zrobi mi to?

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
W tym wątku 
Koledzy może ktoś jest z okolic Gliwic i pomoże przy montażu kamerki do sedana ( a w zasadzie ją zamontuje) albo poleci jakiegoś speca od montażu.
-
BananTolek
Na zdjęciu wygląda że nic jej nie dolega
Może coś Ci zakłóca sygnał
Ciężko to stwierdzić.

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
przemgaw napisał(a):U mnie (sedan sky-energy z xenon) w klapie po każdej stronie mam dwa gniazda do świateł (wsteczny +LED?). W wiązce którą dostałem od kolegi KliszekM3 (ale też ze zdjęcia darow – ten wątek strona 8), ta wiązka nie ma takich wtyczek na bokach, jest tylko jedno. Bałem się podłączać do świateł żeby czegoś nie zewrzeć. Nie mogłem się za to powstrzymać i podłączyłem kamerę i działa. Jutro będę pewnie kombinował do czego są te dodatkowe gniazda i najprawdopodobniej zostane przy mojej oryginalnej wiązce + domowej roboty przedłużka kamera-C16.
No ale przeciez na tym zdjeciu przy swiatlach sa po 2 wtyki na strone, nie 1 jak mozna wywnioskowac z twojej wypowiedzi. Chyba ze chodzi o cos innego? Z ciekawosci, jaki ma nr ta wiazka od Kliszka?
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Przecież już pisałem ze trzy razy 
Kliszek M3 napisał(a):Przecież już pisałem ze trzy razy
Dobra, znalazlem sobie, w sumie bylo to latwiejsze niz mi sie wydawalo
Wyglada wiec na to, ze BJS967060 jak i BHN467060 sa do Sedana, roznia sie podlaczeniem pod swiatla – zapewne do wersji z LED i bez. Tyle, ze innych "HARNESS NO.2 REAR" nie udalo mi sie znalezc, moze w HB to sie innaczej zwie?
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Dobra to teraz zgłupiałem. Na stronie 8 jest takie zdjęcie:

Ja tam nie widzę dwóch wtyczek do świateł, ale to jest chyba inna wiązka bo ta etykieta jest innego koloru niż na zdjęciu które wrzuciłeś przed chwilą.
Ja tam nie widzę dwóch wtyczek do świateł, ale to jest chyba inna wiązka bo ta etykieta jest innego koloru niż na zdjęciu które wrzuciłeś przed chwilą.
przemgaw napisał(a):Dobra to teraz zgłupiałem. Na stronie 8 jest takie zdjęcie:
To zdjęcie z Internetu, nie mojego auta. Przyznam, że nawet nie zwróciłem na to uwagi wcześniej, różnica ewidentna.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Darow u Ciebie też jest takie migotanie?
Kliszek M3 napisał(a):Darow u Ciebie też jest takie migotanie?
Kamere mialem troche ponad miesiac. Potem trafil mi sie pewien niecierpliwiec i sprzedalem z zyskiem
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Wg. mnie obraz z tej oryginalnej kamery Kliszka jest ...słaby jak na cenę a te kupowany na aliexpress przez innych podobny.
Siedziałem ostatnio w Jaguarze XF i obraz w godzinach wieczornych (szarówka) – był duuuuużo lepszy od tego prezentowanego w tym wątku.
Ja u siebie mam kamerkę za $10 i lusterko z ekranem za jakies $20... chciałbym poprawić jakość obrazu i pomyślałem o przystosowaniu jakiejś fabrycznej kamery nawet z innego auta nawet innej marki gdzie obraz byłby z lepszym odwzorowaniem barw, soczewka zbierałaby szerszy kąt itd.
Poniżej zdjęcie jak to wygląda u mnie przy podobnych warunkach pogodowych

Zapewne zakup samej kamery nie rozwiąże całkowicie problemu ze względu na niskiej jakości ekran w lusterku, ale jak pamiętam to obraz z aparatu wyświetlany na lusterku był dużo lepszy.
Może na zdjęciu tego nie widać bo było robione wyłącznie w celu zobrazowania, że lusterko można sprawdzić własnie podłączajac pod np. aparat cyfrowy

A tak wygląda to przy zupełnej ciemności na dworzu przy doswietleniu diodami IR i wsteczny z mocną LED

Myślicie, że byłby spory problem z dopasowaniem takiej kamery z innego topowego modelu?
Czy one potrzebują jakichś konwerterow itp. ? czy też wystarczy rozszyfrować gdzie jest pin sygnałowy, gdzie zasilanie a gdzie masa i podłączyć to już istniejacej instalacji czyli w moim przypadku cinche?
np. od CX7 ...
Siedziałem ostatnio w Jaguarze XF i obraz w godzinach wieczornych (szarówka) – był duuuuużo lepszy od tego prezentowanego w tym wątku.
Ja u siebie mam kamerkę za $10 i lusterko z ekranem za jakies $20... chciałbym poprawić jakość obrazu i pomyślałem o przystosowaniu jakiejś fabrycznej kamery nawet z innego auta nawet innej marki gdzie obraz byłby z lepszym odwzorowaniem barw, soczewka zbierałaby szerszy kąt itd.
Poniżej zdjęcie jak to wygląda u mnie przy podobnych warunkach pogodowych
Zapewne zakup samej kamery nie rozwiąże całkowicie problemu ze względu na niskiej jakości ekran w lusterku, ale jak pamiętam to obraz z aparatu wyświetlany na lusterku był dużo lepszy.
Może na zdjęciu tego nie widać bo było robione wyłącznie w celu zobrazowania, że lusterko można sprawdzić własnie podłączajac pod np. aparat cyfrowy
A tak wygląda to przy zupełnej ciemności na dworzu przy doswietleniu diodami IR i wsteczny z mocną LED
Myślicie, że byłby spory problem z dopasowaniem takiej kamery z innego topowego modelu?
Czy one potrzebują jakichś konwerterow itp. ? czy też wystarczy rozszyfrować gdzie jest pin sygnałowy, gdzie zasilanie a gdzie masa i podłączyć to już istniejacej instalacji czyli w moim przypadku cinche?
np. od CX7 ...
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Zajrzalem pod klape w swoim sedanie i niestety nie ma wtyku dla kamery jak na str. nr 7 tegoz watku a slynny c16 znajduje sie poza klapa – chyba przy module zainstalowanym po lewej stronie w bagażniku.
Ostatnio edytowano 18 sty 2016, 16:36 przez maryousz, łącznie edytowano 1 raz
-
maryousz
Jestem kolejnym posiadaczem kamery cofania z Chin.
Trochę miałem problemów z jej zamontowaniem , ale dzięki naszemu forum dotarłem do finału.
Szczególne podziękowanie dla kolegi myny83 – szybkie i bardzo konkretne podpowiedzi w w/w temacie – dziękuję oficjalnie !
Teraz jeszcze muszę powalczyć z migotaniem obrazu i ogólnie z jego jakością,ale to już w wolnym czasie.
Dodam tylko , że jakość obrazu jest taka sama na całym zakresie z przetwornicy od 9V aż do 12,5V wyżej bałem się podjeżdżać,aby czegoś nie spalić.
Trochę miałem problemów z jej zamontowaniem , ale dzięki naszemu forum dotarłem do finału.
Szczególne podziękowanie dla kolegi myny83 – szybkie i bardzo konkretne podpowiedzi w w/w temacie – dziękuję oficjalnie !
Teraz jeszcze muszę powalczyć z migotaniem obrazu i ogólnie z jego jakością,ale to już w wolnym czasie.
Dodam tylko , że jakość obrazu jest taka sama na całym zakresie z przetwornicy od 9V aż do 12,5V wyżej bałem się podjeżdżać,aby czegoś nie spalić.
Co do tego migotania obrazu to w sobotę pierwszy raz miałem okazję cofać w dzień, czyli jak było widno
co się okazało obraz ani nie migotal ani nie było żadnych pasów. Winę za takie migotanie wieczorem/ w nocy ponosi prawdopodobnie sztuczne światło wytwarzane np. przez latarnie. Ludzkie oko nie jest w stanie dostrzec migotania żarówek, ale już na ekranie jest to widoczne 
... co do migotania obrazu , to zastanawiam się , czy przyczyną nie jest brak ekranu wewnątrz kabla sygnałowego video. W moim kabelku w sumie są trzy przewody zaizolowane – dwa podłączone do wtyczki + ( sygnał video ) i – ( nie ekran tylko przewód w osobnej izolacji wewnątrz , jak pozostałe ) oraz trzeci nie podłączony do wtyczek ( nieużyty ).
Pytanie do mających dobry obraz z kamery , macie kabel z ekranem ?
Pytanie do mających migotania w obrazie , macie kabel sygnałowy video taki jak w moim opisie ?
... może tu tkwi rozwiązanie : brak ekranu i zakłócenia w obrazie.
Pytanie do mających dobry obraz z kamery , macie kabel z ekranem ?
Pytanie do mających migotania w obrazie , macie kabel sygnałowy video taki jak w moim opisie ?
... może tu tkwi rozwiązanie : brak ekranu i zakłócenia w obrazie.
Problem migotania obrazu może być też związany ze zastosowaniem przetwornicy Step-up z 6 do 12V. Jak się taką przetwornice podłączy do oscyloskopu to widać całą serię pików pochodzących od przetwornicy impulsowej. Ja kupiłem przetwornicę na częstotliwości 400 kHz i tez mi obraz lekko migocze (takie przechodzące pasy), na allegro są tez przetwornice na częstotliwości 1,2 MHz.
Możliwe że problem rozwiąże też wlutowanie trochę większych kondensatorów elektrolitycznych na wyjściu/wejściu przetwornicy. Niestety z braku czasu nie mam kiedy tego sprawdzić.
Możliwe że problem rozwiąże też wlutowanie trochę większych kondensatorów elektrolitycznych na wyjściu/wejściu przetwornicy. Niestety z braku czasu nie mam kiedy tego sprawdzić.