Biniu777 napisał(a):Jeśli Ci się to nie podoba to nie ma po co dyskutować.
Kiedy ja właśnie chcę dyskutować

Przedstawiam – moim zdaniem uzasadnione – argumenty, iż zalety szerokich opon są co najwyżej drugorzędne, zaś wady dotyczą istotnych aspektów użytkowania auta. Chciałbym, żeby ktoś mający przeciwne zdanie przedstawił swoje argumenty, bo chyba musi być jakieś drugie dno poza "gustem".
Dopisano 17 sty 2016, 01:41:czarmi napisał(a):Z całym szacunkiem,
Może być nawet zupełnie bez szacunku

ale może być mniejszy komfort, a nie jego brak.
Moje doświadczenia z samochodami na tego typu oponach są takie, że różnica jest naprawdę zauważalna, o ile droga nie jest naprawdę dobrej jakości. Przyznaję, że nie miałem okazji jechać tym samym samochodem na różnej szerokości oponach.
Wyżej już Biniu777 napisał, że "zmiana jest naprawdę odczuwalna".
Realna możliwość uszkodzenia felgi? Nie sądzę – może ciut większa możliwość przy pechowym najechaniu/wjechaniu kołem.
No jakoś za każdym razem, kiedy wsiadałem za kierownicę samochodu na niskoprofilowych oponach ich kierowcy zaczynali od tego, żeby bardzo uważać na dziurach, bo można przeciąć oponę i wygiąć felgę

child napisał(a):Bardzo bym pragnął, żeby ktoś mi udowodnił, że błądzę, bo na ten moment to się moim zdaniem kompletnie nie kalkuluje.
Nie ma chyba tutaj cokolwiek do udowadniania. W mojej ocenie to po prostu kwestia gustu, a nie kalkulacji, a o gustach się nie dyskutuje

Ja rozumiem, że wygląd to kwestia gustu, natomiast właściwości jezdne bynamniej nie. Chyba, że ktoś ma podejście takie: "samochód na niskich oponach wygląda tak zarąbiście, że żadne pogorszenie komfortu tego nie zrównoważy"

Po prostu jeżdżąc po drogach różniej jakości i odczuwając z deczka nierówności często zastanawiam się, jak ktoś na niskoprofilowych oponach (i może jeszcze z obniżonym zawiasem, bo to się często łączy) by sobie w tym miejscu radził. A może po prostu tacy ludzie ograniczają się do ekspresówek i ew. krajówek? Naprawdę jestem ciekawy, bez ironii.