Wątek dyskusyjny – MegaZlot Tor Poznań 2016

15-17 kwietnia 2016

Postprzez malutka » 18 gru 2015, 13:28

Capazo napisał(a):w której jest napisane, ze w przypadku smierci uczestnik nie wnosi roszczen itd.

Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać <lol> Myślę, że w przypadku śmierci, denat z pewnością roszczeń nie będzie składał :) <lol>

A tak trochę poważniej. Czytając te wszystkie wypowiedzi i rozmawiając też z mężem zaczęłam się zastanawiać czy jest sens organizowania takiej imprezy jako Zlotu MS dla wszystkich na torze, skoro rzeczywiście duża, jeśli nie większa część uczestników ma seryjne dupowozy i może dojść do nieprzyjemnych sytuacji.
Nie zrozumcie mnie źle – ja nikomu nie umniejszam, ani nie bronię. Takie pojeżdżawki są bardzo potrzebne. Ale mam takie wrażenie, że dużo osób nie wie na co się pisze, zapisują się na zlot. Cieszą się bo TP to kapitalne, profesjonalne miejsce, jest dobra cena za wjazd itd. Ale potem nawet nie ze złej woli mogą być problemy. Pytanie czy ta impreza nam bokiem nie wyjdzie.
Obrazek
good girls go to heaven bad girls go everywhere...
bad girl ;)
Forumowicz

Od: 6 maja 2006, 12:20
Auto: マツダ MX-6 2.0 FS '92

Postprzez piwo » 18 gru 2015, 13:51

Sylwia już mi prawi, że jak zwykle się rozbiję (rozpiję też). Tylko, że tym razem poważnie :)
kobiety...
Nie krakać proszę!
Ja to myślałem w ogóle, żeby nie podawać czasów w trakcie imprezy. Dopiero gdzieś na wieczór, tak żeby nie próbować jeździć na siłę. A najlepiej tym razem nie robić zawodów na czas.
Niech wszyscy będą wygrani, że mogli przyjechać na prawdziwy tor. I tak będzie co opowiadać w pracy :)
np zlot klubu rx8 z 2013 roku. niby taki spokojny zlot byl:
https://www.youtube.com/watch?v=sObc31iLBW8
8m55s
11m30s
http://www.rxklub.pl/rxforum/viewtopic. ... sc&start=0
Jak mi ten samochód podnosi adrenalinę. Wy też się trzęsiecie jak wychodzicie z auta? Bo mnie drżą ręce i cały jakiś roztrzęsiony.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 0&t=115720
http://www.youtube.com/watch?v=ZhyGC3jS ... r_embedded
https://www.youtube.com/watch?v=jj-Hbid ... iwowarczyk
Koordynator Zlotów

Od: 13 lut 2005, 13:05
Auto: Opel Speedster 2001r. B207r,930kg,LSD,RWD, RaceTCS,semislick,320KM
1/4: 12,394s
tor Poznań: 1m48,4s
tor Łódź 57,5s
Mazda 3 BM sedan 2014r.

Postprzez jackkpl » 18 gru 2015, 14:34

piwo napisał(a):Sylwia już mi prawi, że jak zwykle się rozbiję (rozpiję też). Tylko, że tym razem poważnie :)
kobiety...
Nie krakać proszę!
Ja to myślałem w ogóle, żeby nie podawać czasów w trakcie imprezy. Dopiero gdzieś na wieczór, tak żeby nie próbować jeździć na siłę. A najlepiej tym razem nie robić zawodów na czas.
Niech wszyscy będą wygrani, że mogli przyjechać na prawdziwy tor. I tak będzie co opowiadać w pracy :)
np zlot klubu rx8 z 2013 roku. niby taki spokojny zlot byl:
https://www.youtube.com/watch?v=sObc31iLBW8
8m55s
11m30s
http://www.rxklub.pl/rxforum/viewtopic. ... sc&start=0

Ale to jakis psychopata jechal, skoro w ciagu 3 minut 2x spowodowal taka sytuacje. Dostalby czarna flage , godzine odpoczynku albo nawet do konca dnia i dziekujemy.
Forumowicz

Od: 17 mar 2007, 21:04
Auto: RX8

Postprzez loockas » 18 gru 2015, 14:52

malutka napisał(a):A tak trochę poważniej. Czytając te wszystkie wypowiedzi i rozmawiając też z mężem zaczęłam się zastanawiać czy jest sens organizowania takiej imprezy jako Zlotu MS dla wszystkich na torze, skoro rzeczywiście duża, jeśli nie większa część uczestników ma seryjne dupowozy i może dojść do nieprzyjemnych sytuacji.

Ja jestem laikiem torowym, bo moim największym osiągnięciem jest upalanie Clio Brii na Rakietowej (dobrze, że nie musiał na to patrzeć hehe). Osobiście myślę bardzo podobnie do Was, że to chyba nie jest najlepsze miejsce na Zlot MS, ale ja jestem panikarzem :P Chociaż to co piszą wyjadacze tacy jak Capazo czy jackpl tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że to raczej nie miejsce na zlot. Zdecydowanie bardziej to mnie przemawiała formuła rakietowej, gdzie kontakt z innym samochodem był prawie niemożliwy.

brii napisał(a):Klocki zdecydowanie polecam jednak zmienić bo grubsze klocki pozwalają nieco później zagotować płyn. Inna sprawa, że jak ktoś przyjedzie na prawie skończonych klockach to po kilku hamowaniach mogą po prostu wypaść jak to się pewnemu delikwentowi zdarzyło w okolicach Wyrazowa

Brii, dla mnie to jest normalne. Ja nie potrzebuje toru, żeby mieć sprawne hamulce. Dbam o bezpieczeństwo swoje i innych i regularnie kontroluje stan swojego samochodu. Na szczęście mam te możliwość i jakąś tam wiedzę i mogę to sobie sam robić. Jestem natomiast przekonany, że większość zlotowiczów przyjedzie z tym co ma i będzie się martwić jak klocek już wypadnie :) Nie wymieniając nikogo widzę po liście kto czym przyjeżdża i niektóre auta miałem okazję widzieć ;)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez piwo » 18 gru 2015, 14:58

no ale rzadko kto wymienia co roku plyn hamulcowy. a tu chodzi o to by przyjechac na świeżym, bo roczny sie zagotuje. to samo miec swiezo zalany olej nie tam po 8tys km i w miare pelne hamulce i opony.
jak czytam wypowiedzi z klubu rx-8 to mniej wiecej polowe bieznika opon cywilnych (4mm) im wcielo w ciagu dnia upalania.
Jak mi ten samochód podnosi adrenalinę. Wy też się trzęsiecie jak wychodzicie z auta? Bo mnie drżą ręce i cały jakiś roztrzęsiony.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 0&t=115720
http://www.youtube.com/watch?v=ZhyGC3jS ... r_embedded
https://www.youtube.com/watch?v=jj-Hbid ... iwowarczyk
Koordynator Zlotów

Od: 13 lut 2005, 13:05
Auto: Opel Speedster 2001r. B207r,930kg,LSD,RWD, RaceTCS,semislick,320KM
1/4: 12,394s
tor Poznań: 1m48,4s
tor Łódź 57,5s
Mazda 3 BM sedan 2014r.

Postprzez loockas » 18 gru 2015, 15:04

piwo napisał(a):no ale rzadko kto wymienia co roku plyn hamulcowy. a tu chodzi o to by przyjechac na świeżym, bo roczny sie zagotuje. to samo miec swiezo zalany olej nie tam po 8tys km i w miare pelne hamulce i opony.
jak czytam wypowiedzi z klubu rx-8 to mniej wiecej polowe bieznika opon cywilnych (4mm) im wcielo w ciagu dnia upalania.

Otóż to. Odnieś to teraz do samochodu jaki Ty masz, czyli do zabawki do upalania, a do dupowoza służącego na dojazdy do pracy. O ile stan hamulców bym sobie sprawdził przed wyjazdem, tak o zmianie oleju w połowie jego przebiegu bym chyba nie pomyślał jadać na zlot :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Yoki » 18 gru 2015, 15:43

Dlatego lepiej jak rozmawiamy o tym teraz gdzie jeszcze nie ma formalnych zapisów. Dwa każdemu uderza adrenalina do głowy ale po tym torze można też się "przejechać" dlatego podoba mi się pomysł na jazdę bez czasu. W Rykach na OS też nie znałem czasu ale chodziło mi o to żeby poprawiać technikę jazdy co przejazd. Ps. Nie porównuje tych 2 torów. Po prostu potrzebna jest większa dyscyplina i organizatorów i uczestników a bardziej doświadczeni powinni jak najbardziej studzić gorące głowy ale nie straszyć ( fajnie że dzieje się to pierwsze od początku)

Nabryzgane olejem z mojego S5
https://www.facebook.com/BippuPoland
https://www.facebook.com/LS4HVIP/
Wsparcie przy wyszukaniu oraz pomoc przy sprowadzeniu części z Japonii
Tomek grupa rozwoju forum
Forumowicz

Od: 11 kwi 2008, 15:18
Auto: Lexus LS400 4.0 V8 1998

Mazda6 GG LF`06 2.0 156,5KM@6676RPM 196,3Nm@4218RPM Noblessgrau

była Mazda Xedos 9 TA KL 2001 AT
była Mazda 323f 2.0 V6 BA
była Mazda 323f 1.6 BG

Postprzez torek » 18 gru 2015, 15:58

No ale z drugiej strony, nie jesteśmy małymi dziećmi. Każdy wie, na ile może sobie pozwolić, albo na ile powinien, zwłaszcza jeśli jedzie w 100% seryjnym dupowozem i tym autem jeździ co dziennie do pracy.
Przecież nikt nie każde takim osobom cisnąć na 120%,

Ja wiem, że na takim zlocie jest dużo osób, ale w moim mniemaniu każdy bierze odpowiedzialność za siebie.
Forumowicz

Od: 12 gru 2014, 11:55
Auto: Silver Speed6 430KM – Jest
Black 6 MPS 326KM -Był
Saab 9-3 Cabrio 250KM -był

Postprzez jackkpl » 18 gru 2015, 16:00

Dlatego wlasnie zrobilbym , poza podzialem na grupy, tez swojego rodzaju sesje. Na poczatku moznaby zrobic jazde za pilotem. Tzn nikt nikogo nie wyprzedza, a pilot jedzie tempem umiarkowanym. Po paru okrazeniach pilot przyspiesza , ale dokladnie wie, ile mozna pojechac w danym zakrecie. Po takich 5 okrazeniach mozna puscic delikwenta samego na tor.
Na pilota moze byc capazo jadecy najgorszym pazdzierzem, jaki znajdziemy w klubie ;)
Forumowicz

Postprzez brii » 18 gru 2015, 16:21

piwo napisał(a):jak czytam wypowiedzi z klubu rx-8 to mniej wiecej polowe bieznika opon cywilnych (4mm) im wcielo w ciagu dnia upalania.

To chyba mieli betonowe opony – MX3 wcięło mi 7mm bieżnika w jeden dzień na Rykach ;)

torek napisał(a):Przecież nikt nie każde takim osobom cisnąć na 120%,

To nie tak – nikt nie zmusza, ale chcąc nie chcą każdy daje ile może. Wieeeeelokrotnie słyszałem, że ktoś przyjechał na tor tylko rekreacyjnie a kończyło się jak zwykle czyli jedzie ile może :)

jackkpl napisał(a):Na poczatku moznaby zrobic jazde za pilotem. Tzn nikt nikogo nie wyprzedza, a pilot jedzie tempem umiarkowanym. Po paru okrazeniach pilot przyspiesza , ale dokladnie wie, ile mozna pojechac w danym zakrecie. Po takich 5 okrazeniach mozna puscic delikwenta samego na tor.

Na dobrze zorganizowanych szkoleniach zazwyczaj 3 pierwsze sesje są z pilotem w małych grupach.

jackkpl napisał(a):Na pilota moze byc capazo jadecy najgorszym pazdzierzem, jaki znajdziemy w klubie ;)

I tak zgubi całą grupę ;)

Z drugiej strony nie ma co demonizować – ludzie jeżdżą na tor i przeżywają (ich sprzęty też) ;)
Patrząc co niektórzy kaskaderzy robią na drogach to na torze jest bezpiecznie :)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez onyx » 18 gru 2015, 16:37

brii napisał(a):To nie tak – nikt nie zmusza, ale chcąc nie chcą każdy daje ile może. Wieeeeelokrotnie słyszałem, że ktoś przyjechał na tor tylko rekreacyjnie a kończyło się jak zwykle czyli jedzie ile może :)

Emocje zawsze, w którymś momencie biorą górę ;) to chyba naturalne

brii napisał(a):Na dobrze zorganizowanych szkoleniach zazwyczaj 3 pierwsze sesje są z pilotem w małych grupach.

I to jest zazwyczaj osoba związana ściśle z torem – instruktor ;)
Forumowicz

Od: 22 wrz 2010, 10:41
Auto: wesoły kapelusznik

Postprzez jackkpl » 18 gru 2015, 16:41

A co do opon, to nie wiem jak wy jezdzicie. Ja po okolo 150km oesowych zgubilem moze 1mm z opon Pilot Sport Cup 2 na tylnej osi w RX8. Treadwear maja 180, gdzie normalna opona ma 300.
Forumowicz

Postprzez Piotr_ » 18 gru 2015, 16:49

Nie chcę tu porównywać Ryk do TP, ale też było mega szybko i jakoś auta żyły i żyją do teraz ;)
Ludzie z reguły dbają i swoje auta i raczej nikt nie będzie ryzykował karą czy uszkodzeniem samochodu, dla kilku sekund...no może po za Capazo <lol>
Jest to plan na pierwszą naszą imprezę na TP i dlatego chciałem, aby było pół toru,.Zgłosiło się jednak tylu chętnych, że trzeba myśleć o całej nitce i zwiększeniu liczby uczestników.
XED
Zarząd – Członek Zarządu
CUP 2017 miejsce 2

Od: 28 paź 2010, 20:14
Auto: Było dużo mazd... jest łaciate turbo :D

Postprzez Damian68 » 18 gru 2015, 16:52

Nie miała baba kłopotu wymyśliła zlot na torze hahaha
Forumowicz

Od: 23 lis 2014, 16:26
Auto: Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
Ford CMax 2014 2,0 Diesel 163 KM
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez brii » 18 gru 2015, 16:53

jackkpl napisał(a):A co do opon, to nie wiem jak wy jezdzicie.

Tak szybko jak się da :P
Nie wiem jak można gubić bieżnik tylko na jednej osi – mi zawsze wcina na obu ;)
Ostatnio edytowano 18 gru 2015, 16:55 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez onyx » 18 gru 2015, 16:54

Piotr_ napisał(a):..no może po za Capazo <lol>
to raczej Piwo :D

Zasadnicza różnica jest taka, że tu będzie jazda wśród innych a nie solo po odcinku ;)

Co do zwiększenia liczby aut, to na całą imprezę, 60 aut to jest optymalne maksimum żeby nie robić tłoku – spójrzcie jak wygląda to przy TPTD i raczej zrobione jest nie bez przyczyny.
Forumowicz

Od: 22 wrz 2010, 10:41
Auto: wesoły kapelusznik

Postprzez brii » 18 gru 2015, 16:56

Nawet da się kupić ;)

Forumowicz

Postprzez Xenocyd » 18 gru 2015, 17:04

No to najważniejsza kwestia wyjaśniona, dzięki Julek!

Polecam dzieciom!
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek