Moja mazda to przedliftowa 626 GW z klasycznym motorem 2.0 FS i dosyć bogatym wyposażeniem.
Historia mojej motoryzacji pomijając 126p, uno i poloneza zaczęła się na poważnie przy Civicu 4g którego zeswapowałem z 1.5 90 koni do 1.6 130KM i doposażyłem w prawie wszystko co było dostępne w tamtych latach.
Po różnych zawirowaniach w życiu sprzedałem Civica i przez prawie 2 lata turlałem się Daewoo Tico
Pewnego dnia jadąc z psem popływać za miasto, a właściwie stojąc w korku wręcz zagotowałem i jak to mówię coś we mnie pękło
Na miejscu okazało się że Mazda w naprawdę super stanie koleś dodaje zimówki na felgach (paskudne ale jednak) czujnik ABS bo czasami świeci kontrolka, a do wymiany kable i świece. Wypłaciłem gotówkę i zadowolony wracam do domu.
Dane techniczne:
Model: 626 GW
Rocznik: 1998
Silnik: 2.0 FS 115KM + GAZ BRC
Przebieg w dniu zakupu: 225000KM
Wyposażenie seryjne:
El. Szyby x4
El. Lusterka
Poduszki powietrzne 4 sztuki
Centralny zamek (ale już zewnętrzny sterownik)
Automatyczna klimatyzacja
Automatyczna skrzynia
Tempomat
Podłokietnik dla kierowcy
Podłokietniki w tylnej kanapie – kanapa tylna przesuwana (nie wiem czy wszystkie tak mają)
Komputer pokładowy
ABS
Reflektory przeciwmgielne
Oryginalne aluminiowe felgi 15"
Modyfikacje:
Gaz sekwencja BRC (taki jak chciałem więc jestem bardzo zadowolony)
Żarówki LED w tylnych lampach (mod poprzedniego właściciela ale dla mnie na duży plus)
Moje Modyfikacje:
Na pierwszy ogień rejestracja pojazdu a tablica rejestracyjna to KR626..
Żarówki LED do oświetlenia rejestracji i mocno oświetlone wnętrze.
Radio najpierw JVC Chameleon a teraz 2din GMS wraz z kamerą cofania i rejestratorem jazdy (wywaliłem komputer pokładowy)
Tutaj ukłon w stronę konstruktorów, na konsoli środkowej mamy 3 pojedyncze kieszenie które możemy sobie dowolnie ustawiać (w przypadku klimatronica)
Niedawno też zmieniłem fabryczne "drewno" na konsoli na znacznie ładniejszą ramkę z polifta.
Kierownica:
Najpierw obszyłem na nowo ori kierownicę z zieloną nicią.
A potem wpadłem na pomysł montażu kierownicy z Mazdy 6 która oprócz tempomatu posiada jeszcze sterowanie radiem na którym mi zależało i doprowadziłem tą modyfikację do skutku co widać na zdjęciach.
z mechanicznych spraw najpierw wymieniłem czujniki ABS, kupiłem używane wahacze, wypiaskowałem je i zmieniłem w nich tuleje i sworznie i zamontowałem na auto. Zmieniłem łączniki stabilizatora tył, pomalowałem proszkowo pokrywę zaworów na czarno, wymieniłem kable i świece. i parę innych drobiazgów.
Plany: Już tylko trzymać ją w dobrym stanie technicznym i cieszyć się z jazdy !
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z mojej mazdy zwłaszcza że udało się ją kupić bardzo okazyjnie.
Teraz tylko leje benzynę i gaz i jeżdżę.
Pozdrawiam forumowiczów