W najbliższej przyszłości planuję zakup nowego pojazdu.
Najważniejszym kryterium jakim się kieruję (poza ceną – Porsche nie kupię
Po długich poszukiwaniach na horyzoncie pozostała tylko Mazda 6 w wersji SkyEnergy, Honda Accord w wersji Lifestyle i Toyota Avensis w wersji Prestige z naciskiem na Toyotę Avensis.
W grę wchodzi silnik 2.0 od Hondy, 2.0 od Mazdy i 1.8 od Toyoty, ponieważ nie chcę automatycznej skrzyni oraz silnik benzynowy ze względu na bezawaryjność. Jak nie mam DPFa, EGRa, turbo i dwumasy to nie zepsuje mi się DPF, EGR, turbo i dwumasa.
Do tego samochód nie powinien tracić płynów (żadnych), co się zdarza w niektórych nowych samochodach koncernu VAG i nie tylko.
Co mnie odstrasza od Mazdy – opinia o tym, że rdzewieją. Tak nadwozia, jak i podwozia. Jedni piszą, że rdzewieją, inni że nie. Czy szóstki są ocynkowane?
Widzi się na żywo Mazdy 6 pordzewiałe jak stare Łady i widzi się mniej pordzewiałe. Druga sprawa to podobno delikatne zawieszenie. Trzecia sprawa to podobno metaliczne stuki z silnika, na które ASO nie (chce) może nic poradzić. No i czwarta sprawa to cena.
Przyciąga mnie za to 165 koni, wygląd i vMax powyżej 200.
Avensis jest sporo tańszy przy lepszym wyposażeniu. Zależy mi na światłach LEDowych, najchętniej adaptacyjnych jak i dwustrefowej klimatyzacji, ale ta jest w standardzie we wszystkich wyżej wymienionych. Do tego musi być nawigacja i alarm.
Czekam na wasze opinie i pozdrawiam!