Nowa Mazda6 czy Toyota Avensis?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Wiener » 26 lis 2015, 20:34

Witam!

W najbliższej przyszłości planuję zakup nowego pojazdu.
Najważniejszym kryterium jakim się kieruję (poza ceną – Porsche nie kupię :) ) jest bezawaryjność.
Po długich poszukiwaniach na horyzoncie pozostała tylko Mazda 6 w wersji SkyEnergy, Honda Accord w wersji Lifestyle i Toyota Avensis w wersji Prestige z naciskiem na Toyotę Avensis.
W grę wchodzi silnik 2.0 od Hondy, 2.0 od Mazdy i 1.8 od Toyoty, ponieważ nie chcę automatycznej skrzyni oraz silnik benzynowy ze względu na bezawaryjność. Jak nie mam DPFa, EGRa, turbo i dwumasy to nie zepsuje mi się DPF, EGR, turbo i dwumasa. :)
Do tego samochód nie powinien tracić płynów (żadnych), co się zdarza w niektórych nowych samochodach koncernu VAG i nie tylko.

Co mnie odstrasza od Mazdy – opinia o tym, że rdzewieją. Tak nadwozia, jak i podwozia. Jedni piszą, że rdzewieją, inni że nie. Czy szóstki są ocynkowane?
Widzi się na żywo Mazdy 6 pordzewiałe jak stare Łady i widzi się mniej pordzewiałe. Druga sprawa to podobno delikatne zawieszenie. Trzecia sprawa to podobno metaliczne stuki z silnika, na które ASO nie (chce) może nic poradzić. No i czwarta sprawa to cena.
Przyciąga mnie za to 165 koni, wygląd i vMax powyżej 200. :)
Avensis jest sporo tańszy przy lepszym wyposażeniu. Zależy mi na światłach LEDowych, najchętniej adaptacyjnych jak i dwustrefowej klimatyzacji, ale ta jest w standardzie we wszystkich wyżej wymienionych. Do tego musi być nawigacja i alarm.

Czekam na wasze opinie i pozdrawiam!
Początkujący

Od: 26 lis 2015, 20:16

Postprzez czarmi » 26 lis 2015, 21:32

A jakich Ty oczekujesz opinii <co?> Na tutejszym forum jest mnóstwo różnego rodzaju wątków. Zarezerwuj sobie klika dni (materiału jest sporo) i czytaj je oraz studiuj :| Powodzenia
Obrazek

Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez Wiener » 26 lis 2015, 23:57

Czytałem i wiem, co piszą użytkownicy. Jednak oczekuję opinii osób, które mają porównanie z pozostałymi samochodami. Gdyby ktoś w życiu jeździł tylko maluchem, polonezem i nowym Renault to zapewne by wychwalał Renault. Czy słusznie?
Początkujący

Postprzez bax » 28 lis 2015, 14:47

A ja polecam poszukać skody superb. ;)
Forumowicz

Od: 31 paź 2015, 22:42

Postprzez slisman » 28 lis 2015, 22:31

Wiener napisał(a):Do tego musi być nawigacja i alarm.

W takim razie na wstępie odrzuć Mazdę 6 – poczytaj wątki o kradzieżach – fabryczne zabezpieczenia nie stanowią ŻADNEGO zabezpieczenia :)
Forumowicz

Od: 10 lut 2010, 15:49
Auto: Ford Explorer 4.0 SOHC V6 205 km

Postprzez Dominator » 28 lis 2015, 23:41

Ja bym tez nie odrzucal automatyczej skrzyni w nowym samochodzie. tym bardziej ze te nowe nie sa juz tak ospale. Trwalosc pomijalna w nowym samochodzie.
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez bieski » 29 lis 2015, 11:14

Dominator napisał(a):Trwalosc pomijalna w nowym samochodzie.

TAk samo jak EGRy, dwumasy i turba :P

Dopisano N, 29 lis 2015, 11:16:

Wiener napisał(a):EGR

Zeby nie było w silniku benzynowym też to występuje.

bax napisał(a):A ja polecam poszukać skody superb. ;)

Kurde tam jest turbo :P i pewno dwumasa też :)
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez Wiener » 30 lis 2015, 20:20

Superb odpada na wstępie. Silnik z turbo o mocy wolnossącego o awaryjności uturbionego. Znając VAG jest jeszcze bardziej awaryjny od zwykłego uturbionego. TSI zdecydowanie i bezapelacyjnie odpada. Tak samo jak wszystkie pojazdy koncernu VAG (mam jednego i nigdy więcej).
Do Mazdy 6 idzie dołożyć alarm za 900pln według katalogu, poza tym będzie AC i mam generalnie gdzieś, czy ukradną.
Panowie, jaki samochód jest najbardziej bezawaryjny? :)
Początkujący

Postprzez Maniekvip » 30 lis 2015, 20:35

Wiener napisał(a):poza tym będzie AC i mam generalnie gdzieś, czy ukradną.
Panowie, jaki samochód jest najbardziej bezawaryjny?

Myślisz, że jak ukradną to z AC wypłacą tyle ile było warte ??

Jeśli szukasz bezawaryjnego auta to celuj w Japończyka Mazda, Honda i Toyota, Nissana raczej odpuszczam bo on jest teraz bardziej francuski niż japoński.
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 20:01
Auto: Mazda6
Mazda3

Postprzez Wiener » 30 lis 2015, 21:13

Zależy. Pewnie potrącą amortyzację. W każdym razie z wyborem AC sobie poradzę.
Nissan też odpada, bo to teraz Renault. No chyba że 370Z i GT-R, ale mnie nie stać.
Wiem, że Mazda, Honda, Toyota, ale który z tych trzech? Patrząc na rankingi niezawodności to Accord jest daleko z tyłu. Poza tym co znaczy japończyk? Czy silnik Toyoty robiony w Chinach, a buda składana w Anglii to japończyk? A Honda robiona w Pakistanie? Nie bardzo już wiadomo w ogóle który to japończyk.
Początkujący

Postprzez disaster3 » 30 lis 2015, 23:08

Maniekvip napisał(a):
Wiener napisał(a):poza tym będzie AC i mam generalnie gdzieś, czy ukradną.
Panowie, jaki samochód jest najbardziej bezawaryjny?

Myślisz, że jak ukradną to z AC wypłacą tyle ile było warte ??

Jeśli szukasz bezawaryjnego auta to celuj w Japończyka Mazda, Honda i Toyota, Nissana raczej odpuszczam bo on jest teraz bardziej francuski niż japoński.

Tak, wypłaca jak weźmie GAPa przez 3 lata kwotę z faktury.
Początkujący

Od: 20 wrz 2015, 10:52
Auto: była Toyota Avensis T25

Postprzez Jakmal » 5 gru 2015, 11:02

Myślę, że w tym temacie jestem kompetentny – przez cztery lata przejechałem ok. 73000 km Avensisem T27 kombi Prestige 2.0 benz z 2010 roku. Obecnie (od kwietnia) jeżdżę Mazda 6 kombi (również 2.0 benzyna).
Jeśli chodzi o bezawaryjność – Avensis nie sprawiał w zasadzie jakichkolwiek problemów. Jedyne drobne naprawy to wymiana czujnika wycieraczek, wymiana siedziska fotela kierowcy i wymiana uszczelki tylnej klapy z lakierowaniem wnętrza klapy – uszczelka wycierała lakier. Na tym tle Mazda 6 może potencjalnie sprawiać więcej niespodzianek z elektroniką (u mnie zawiesza się system automatycznych świateł drogowych i sporadycznie miewa jakieś wahnięcia system multimedialny). Fotel kierowcy się lekko chwieje a skórzana tapicerka na nim jest zdecydowanie delikatniejsza niż "skóra" w Avensisie.
Jeśli chodzi o nadwozie i jego zabezpieczenie – estetyka zewn. i wewn. oraz odczuwalna jakość wykończenia, to bezapelacyjnie atut Mazdy. Co do zabezpieczenia antykorozyjnego – w Avensise po czterech latach nie było jakichkolwiek problemów z rdzą. Jak będzie w Mazdzie 6 GJfl – zobaczymy.
Właściwości jezdne, silnik – tu zdecydowanie Mazda 6 jak dotąd wygrywa. Avensis był stworzony do raczej dostojnej jazdy. Układ kierowniczy nie znał pojęcia komunikatywności, zawieszenie pozwalało mu bujać się na zakrętach. Sprawiał wrażenie ciężkiego i wielkiego samochodu ... Mazda jest równie duża ale sporo lżejsza – na tle Avensisa jeździ się nią prawie jak sportowym samochodem ;) Silnik sprawia wrażenie dużo dynamiczniejszego (choć na papierze tego nie widać) i ma dużo przyjemniejsze brzmienie.
Duży atut Mazdy 6 to zdecydowanie mniejszy apetyt na benzynę – o ile Avenis palił mi między 7 a 11 litrów (średni wynik z 73000 km – 8,81 l/100 km) to Mazda 6 może spalić nawet poniżej 6 l w trasie a najwyższe zanotowanie spalanie to 8,5 l/100 km (fakt, że zimą jeszcze nie jeździłem). Realnie szacuję, że Mazda pali co najmniej 1 l na 100 km mniej przy zdecydowanie lepszych odczuwalnych osiągach i przyjemności z jazdy.
Minusem Mazdy mogą być niestety koszty serwisu – ceny przeglądów w Toyocie były przystępne, a z tego co czytam na forum, w Mazdzie już tak różowo nie jest ...
Początkujący

Od: 23 lis 2015, 21:04
Auto: Mazda 6 2.0 SkyActiv Pb 165 KM 2015
Mazda MX-5 2.0 Niseko 2008/2009

Postprzez Wiener » 6 gru 2015, 22:11

Dziękuję Ci bardzo! <spoko>
Początkujący

Postprzez zadra » 13 sty 2016, 09:58

Przed Sylwestrem rozmawiałem na CPN'ie z taryfiarzem, który tankował Avensisa I
Podpytywałem o jego odczucia.
Był bardzo zadowolony z auta – podkreślał,że cieszy się,iż posiada przedlifta, bo polifty korodują, a u niego z rudą spokój.Na liczniku ponad 300kkm..
Na gazie zrobił ok 150kkm i tylko w momencie wymiany rozrządu(nie zapytałem ile wówczas na gazie jeździł) wykonał kontrolę luzów zaworowych, które miały fabryczne wartości.
Silnikowo również nie narzekał, a podwoziowo.... nie pamietam. W każdym razie zachwycony był tym autem i potwierdził,że w stosunku do mazdy(jego syn posiadał m6 ale "uciekał" z nią bo korozja goniła..) uważa swoją toyotę za lepsze auto.
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz

Od: 27 cze 2007, 18:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P