Noszę się z zamiarem kupienia vana.
Budżet: 15 tys zł
Rozglądam się za samochodem dla rodziny z 2 dzieci (trzecie w najbliższym czasie) + do wożenia towarów w firmie. Muszę zmieścić się w budżecie 15 tys zł. Na co dzień samochód będzie wykorzystywany do dojazdów do pracy (70 km dziennie).
Myślałem o 7 osobowym vanie (najlepiej z rozsuwanymi drzwiami, ze względu na komfort wsiadania niepełnosprawnej osoby, którą będę woził i pakowanie 2 dzieci).
Chcę kupić benzyniaka, do którego zamontuję gaz lub samochód z załozoną instalacją.
Najlepszym pomysłem wydaje mi się Mazda MPV.
Są tu jacyś użytkownicy, którzy utwierdziliby mnie w słuszności wyboru tego samochodu? Czytałem opinie, przeglądałem ogłoszenia i wydaje mi się, że MPV w załozonym budżecie mieści się najlepiej.
Duża część Vanów ma spore pojemności, co przekładałoby się na spalanie. Odstraszają mnie też automatyczne skrzynie biegów, często pojawiające się w inych vanach.
Poza tym MPV jest naładniejsza
Zastanawiam się czy szukać samochodu II genereacji czy polować na III? W serwisach ogłoszeniowych znajdują się tylko pojedyncze egzamplarze.
Czytałem, że silnik MPV dobrze nadaje się do gazu? Zgadza się?
Jak wygląda awaryjność i dostępność części? MPV zdaje się jest dość egzotyczna w naszym kraju. Da się znaleźć zamienniki czy trzeba liczyć się z kosztami w ASO?
A może warto spróbować trochę dołożyć szukać Mazdy 5 z początków produkcji? Może jakieś inne propozycje?
Wielkie dzięki za wszelką pomoc!