Mazda MPV – najlepszy van do 15 tys?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Seneszal » 20 lis 2015, 00:08

Witajcie!

Noszę się z zamiarem kupienia vana.

Budżet: 15 tys zł

Rozglądam się za samochodem dla rodziny z 2 dzieci (trzecie w najbliższym czasie) + do wożenia towarów w firmie. Muszę zmieścić się w budżecie 15 tys zł. Na co dzień samochód będzie wykorzystywany do dojazdów do pracy (70 km dziennie).

Myślałem o 7 osobowym vanie (najlepiej z rozsuwanymi drzwiami, ze względu na komfort wsiadania niepełnosprawnej osoby, którą będę woził i pakowanie 2 dzieci).

Chcę kupić benzyniaka, do którego zamontuję gaz lub samochód z załozoną instalacją.

Najlepszym pomysłem wydaje mi się Mazda MPV.

Są tu jacyś użytkownicy, którzy utwierdziliby mnie w słuszności wyboru tego samochodu? Czytałem opinie, przeglądałem ogłoszenia i wydaje mi się, że MPV w załozonym budżecie mieści się najlepiej.
Duża część Vanów ma spore pojemności, co przekładałoby się na spalanie. Odstraszają mnie też automatyczne skrzynie biegów, często pojawiające się w inych vanach.

Poza tym MPV jest naładniejsza ;)

Zastanawiam się czy szukać samochodu II genereacji czy polować na III? W serwisach ogłoszeniowych znajdują się tylko pojedyncze egzamplarze.

Czytałem, że silnik MPV dobrze nadaje się do gazu? Zgadza się?

Jak wygląda awaryjność i dostępność części? MPV zdaje się jest dość egzotyczna w naszym kraju. Da się znaleźć zamienniki czy trzeba liczyć się z kosztami w ASO?

A może warto spróbować trochę dołożyć szukać Mazdy 5 z początków produkcji? Może jakieś inne propozycje?

Wielkie dzięki za wszelką pomoc!
Początkujący

Od: 19 lis 2015, 11:42

Postprzez Marcin » 20 lis 2015, 05:27

Seneszal napisał(a):Odstraszają mnie też automatyczne skrzynie biegów

Ja się też wzbraniałem a teraz bym nie zamienił na manuala ;)
Seneszal napisał(a):MPV jest naładniejsza

<oczy> kwestia gustu ale jakoś urodziwa to chyba nie jest specjalnie.
Wnętrze też Ci się podoba?
Seneszal napisał(a):spore pojemności, co przekładałoby się na spalanie.

No moje 3.3 pali w trasie ~13 litrów gazu.
Niestety w mieście brakuje mu umiaru <lol>
Forumowicz

Od: 30 sty 2007, 02:18
Auto: Toyota Prius 2010

Postprzez stachan » 20 lis 2015, 06:48

Tutaj lektura warta uwagi :)
Obrazek
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Finansów
Koordynator Konkursów

Od: 21 wrz 2006, 17:09
Auto: Mazda6 GH 2.0 LF-DE

Postprzez sq2jul » 20 lis 2015, 08:13

Przy tej budzie i km, ktore dziennie chcesz pokonywać myślałbym chyba tylko o dieslu... Z resztą i tak myslalbym tylko o dieslu <czarodziej>
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez nemi » 20 lis 2015, 09:15

Mazda 5 nie nadaje się do Twoich celów. To auto 4 osobowe. Nawet nie musisz rozważać :).
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Seneszal » 20 lis 2015, 13:54

Ok. Mazdę 5 sobie odpuszczam. Na ulicach jej trochę jeździ i faktycznie nie wydaje się duża.
Zdecydowanie szukam benzyny i zakładam gaz. Koszt kilometra jest mniejszy a ewentualne naprawy przy dieslu mogłyby zabić mój budżet. Dobrze myślę?
A co myślicie o Chryslerze Grand Voyager? Ten miałem przynajmniej okazję widzieć na żywo (za mazdą rozglądam się 3 tygodnie i nigdzie na drodze jej nie widziałem). Gabarytowo mi odpowiada, wnętrze też wygodne. Jak wypada w porównaniu z nim Mpv?
Początkujący

Od: 19 lis 2015, 11:42

Postprzez kamilq05 » 20 lis 2015, 15:10

Ja bym się zastanowił na twoim miejscu... Wiem że drzwi suwane to dobry bajer i serio czasem bardzo ułatwia, ale nie wiem czy tylko moja, czy ogólnie mpv są podwyższonego ryzyka, czy tak jak wszystkie mazdy z tych lat, ale koroduje na potęgę. Po kupnie 2 lata temu zabezpieczyłem antykorozyjnie, a i tak zjedzona już z dwóch stron (z lewej bardziej). Nie wiem czy zabezpieczenie nic nie dało, czy może dało tyle, że gdybym tego nie zrobił to korozja byłaby po dach. A o reparaturki ciężko do MPV, bo ich nie ma. Kolega mirmur walczył z korozją i miał dość sporo zdjęć z tego co pamiętam. Ja mam akurat ropucha, więc o benzynce się nie wypowiem, ale chyba znowu tak trafiłem (albo takie są diesle). że kopnął mnie zaszczyt naprawiania wszystkiego co typowe dla diesla <glupek2> . Także tak dla zasady pomyślałbym 4 razy czy kupować diesla i sądzę że 4 razy z równania wyszłoby mi że lepiej benzyna i załadować LPG. Także jak przez jakiś czas będziesz sobie odkładał oszczędności między jazdą na LPG, a ropą, to walka z korozją wyjdzie na zero :P Co do wyglądu, to rzecz gustu, mi się mój autobusik podoba, zwłaszcza w tym kolorze, ale <dupa> to ma trochę średnią <lol> Zdecydowanie lepiej wygląda zestawienie z lotką i hamerykańskimi lampami z czarnymi wkładami. Zderzak też chyba się nieco różni przez co dzięki temu wszystkiemu tył ma nadany zupełnie inny charakter.
Niektórych to nie odstrasza i nie stanowi przeszkody by kupić MPV i mam nadzieję że trafię na taką osobę niedługo, gdy postaram się sprzedać.

Akurat ja nie posiadam uprzedzeń do aut na F, dlatego ja rozglądałem się jeszcze za Citroenem C8, Peugeotem 807, Lancią Phedra, i Fiatem Ulysse (wszystkie bliźniaki). Też mają rozsuwane drzwi (czasem nawet elektrycznie-a żeby było się co zepsuć) i lepsze wyposażenie od MPV. Dlatego jak ty także nie masz uprzedzeń do takich aut, to warto byłoby rozważyć i się rozejrzeć <spoko>
Powodzenia w trudnych wyborach ;)
Forumowicz

Od: 17 cze 2011, 20:56
Auto: Citroen C4 B7 2011r 1,6HDI 92km

Citroen C4 Grand Picasso 2008r 2.0HDI 136km MCP exclusive

Postprzez Marcin » 20 lis 2015, 22:44

Seneszal napisał(a):A co myślicie o Chryslerze Grand Voyager?

Więc tak.
Jeśli chcesz koniecznie w manualu to zapomnij o benzynie bo takie nie wychodziły. Tylko diesle z silnikiem bodajże 2.4.
Diesla nie polecam. Jest głośny i awaryjny. Poczytałem "trochę" przed kupnem swojego.
Auta z tej rodziny dzielą sie na Chryslery i Dodge (Dodge Caravan i Chrysler Voyager) . Dodge z reguły są biedniejsze, nie mają takiego wyposażenia jak Chryslery. O trzystrefowej klimatyzacji możesz tylko pomarzyć a i ze skórą tez ciężko.
Chryslery są Grand i zwykłe. Zwykłe sa krótsze. Można je na zdjęciach poznać po braku przyciemnienia szyb bocznych i tylnej a jeśli są przyciemnione (przez właściciela) to często widać inny niż fabryczny odcień.
Dodatkowo z Dodge'em może wystąpic problem z legalnością oświetlenia. Lampy z tyłu czerwone, świecące się na stałe kierunkowskazy i przednie lampy amerykańskie. Nie znam tematu dokładnie w szczegółach bo ja z mety założyłem ,że Dodge'a nie kupię ale warto wziąć to pod uwagę. Ludzie pisali ze problemy były z przeglądem.
Ja osobiście jeżdżę Chryslerem Grandem Voyagerem.
Wykończenie w środku jest bardzo dobre. Nic nie trzeszczy, plastiki są dobrej jakości, skóra mięciutka, nawet do "pseudodrewna" się przyzwyczaiłem <lol>
Miejsca w środku tyle ,że dzieciaki w chowanego się bawią.
Fotele wygodne, mnóstwo schowków, szuflada pod fotelem pasażera. Siedem miejsc plus całkiem niezły bagażnik. Złożony wózek wchodzi bez problemu,plus zapas na wierzchu (butla LPG w miejscu koła)
Złego słowa nie moge powiedzieć. Za chwilę minie dwa lata i 35.000 km i nic się nie dzieje.
Przepraszam, bo bym skłamał. Jest jedno złe słowo na to auto: muł straszny. No niestety wyścigowe to auto nigdy nie będzie i nie po to je stworzono. Rusza od zera jak szalony ale jesli chodzi o wyprzedzanie podczas jazdy to niestety ale trzeba mieć więcej miejsca z przodu ;) Ja na to nie narzekam bo przed kupnem brałem pod uwagę ze auto waży dobre 2 tony .
Jeśli chodzi o skrzynie automatyczną to proponuje się aż tak nie martwić ,tylko dobrze sprawdzić przed kupnem kolor oleju (czerwony, śmierdzący chemią strasznie) i czy nie jest spieniony na miarce. Auto również musi samo powoli ruszać po puszczeniu hamulca, bez gazu. Podczas jazdy nie może szarpać autem podczas zmiany biegu. Jak są spełnione te warunki to prawdopodobnie skrzynia jest w dobrym stanie.
To oczywiście ułamek informacji o Voyagerach. Jak bys się zainteresował to mogę jeszcze coś tam pomóc.
Reasumując:
Dla większej rodziny warto brać pod uwagę Chryslera Voyagera.
Forumowicz

Postprzez dadan » 21 lis 2015, 00:00

Voyager jest dostępny w konfiguracji manual+benzyna. Właśnie z 2.4 benzyną, muł straszny. Jednak dla 1-2L oszczędności w spalaniu wolałbym V6 :)

Możesz pomyśleć o Espace, masz albo zwykłą wersje (raczej dla 6 osób) lub dłuższą Grand, tutaj 7 osób z bagażami daje rade. Benzynowe silniki bardzo udane, w Grandzie masz 2.0 turbo + manual (z dwumasem) albo automat. Jak chcesz budżetowo to w krótszej wersji jest F4R 2.0 benzyna bez turbo z 6-biegowym manulem bez dwumasy. Mocy nie za dużo bo 140 KM, ale trzeba się postarać żeby 13L gazu przekroczyć.
W środku przyjemnie, zawieszenie z laguny – tanie w naprawie. Dużo jest ogłoszeń z przebiegami 400 tyś km, więc są chyba żywotne. Auto oczywiście nie jest bez wad, ale wszystko do opanowania niedużym kosztem. Za przyzwoity egzemplarz trzeba zapłacić w granicach 15 tyś, polift to 20 i więcej niestety.
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 13:23
Auto: TA KL

Postprzez Marcin » 21 lis 2015, 00:14

dadan napisał(a):Voyager jest dostępny w konfiguracji manual+benzyna. Właśnie z 2.4 benzyną, muł straszny.

Zgadza się! Mój błąd. Oczywiście jest benzyna 2.4 która nie jedzie.
Forumowicz

Postprzez talk_about85 » 22 lis 2015, 13:23

kamilq05 napisał(a):Akurat ja nie posiadam uprzedzeń do aut na F, dlatego ja rozglądałem się jeszcze za Citroenem C8, Peugeotem 807, Lancią Phedra, i Fiatem Ulysse (wszystkie bliźniaki).

Sadze ze najciekawsza propozycja w tym zestawieniu jak i ogolnie w tym temacie to Peugeot 807. Wujo kupil go z 8-10 lat temu jako nastepce posiadanego wczesniej modelu 806 ktory zakonczyl zywota gdy przebiegl po nim sploszony kon <lol>. Silnik ma jakis HDi nie slyszalem o powaznych naprawach jak rowniez o korozji. Jezdzi nim wszedzie w kolo komina jak i wozac rozne rzeczy w firmie.
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007