Wszyscy upierają się na Nexusy z kosmiczną granica cenową, no a do auta wystarczy prosty tablet, 4*1,3mhz wystarczy, przecież nie bedzie tam nikt grał w gry z a'la PS
widział ktoś w bmw czy volvo s90 żeby na ekranie były jakieś glupoty gry czy inne zapychacze pamięci?
Nie..
Ja wpierw zakupiłem urządzenie sprzedawane u nas pod marką ALGA model AN57 ( obecnie do sprzedaży posiadam) jest to NAWIGACJA 5 calowa na Androidzie 4.4 czyli wystarczający do potrzeb w samochodzie.
Testowałem to urządzenie i oczekiwałem na chwilę kiedy wprowadzi miły pan z Alga sp. z o.o. model obiecany początkiem roku z ekranem 7 calowym, czyli idealnie pasujący pod oryginalny wyswietlacz z mazdy 3 BK.
I doczekałem się

model ALGA AN7054 do kupienia na stronie producenta jak i w ppularnym portalu aukcyjnym. w granicy do 500 zł.
Dlaczego to lepsze rozwiązanie? już tłumaczę:
PLUSY + + +
^ 7 cali
^ system Android 4.4 – mnogość aplikacji i konfiguraci
^ wifi (3g opcjonalnie po OTG)
^ GPS
^ Transmiter FM wbudowany
^ łatwy w rozbiórce – 4 śrubki i karta vitay bądź podobne do zatrzasków
^ Automatyczne włączenie po podłączeniu zasilania, przejście automatyczne w uśpienie po odłączeniu zasilania po 15 sek
^ WEJŚCIE AV – po podaniu sygnału automatycznie przełacza sie na obraz z kamery – kamere zasilić z światla wstecznego.
^ Pomoc ze strony sprzedawcy w Root'owaniu i wszelkich pytaniach związanych z urządzeniem
^ Podobny sprzęt można zakupić na AliExpress do 300 zł z wysyłką (tyko trzeba długo czekać)
Minusy – – –
^ procesor 4*1,3 mhz wystarczające do potrzeb platformy mediów w samochodzie lecz granie w najnowsze gry 3D na Andka racze problematyczne ale od tego ma się komórkę a nie ekran przytwierdzony w nie wygodnym miejscu
^ rozdzielczość 800x480 dla nie których może być zbyt mała ( z drugiej strony nie będzie nikt w aucie garbił się nad mikro czcionką strony www w wysoiej rozdzielczości)
^ Oryginalny uchwyt do szyby na początku słabo trzymał. po pewnym czasie jest ok
Podsumowując :
JA potrzebowałem łatwej nawigacji czytelnej i aktualnej

(używam Androidowej Sygic) oraz możliwości odsłuchu dowolnej ulubionej stacji ( apka TuneIn Radio) oraz mieć podgląd z kamery cofania.
W/W urządzenie umożliwia to bez problemów. Nawigacja w 3D działa płynnie bez lagów, radio internetowe odbieram przez wifi (Galaxy S5 jako router) i odsłuchuję na oryginalnym radiu mazdy na częstotliwości FM, kamera do zamontowania, ale próbowałem z kamerą kopułkową domową i jest OK.
Strony ww też można przeglądnąć jak ktoś chce się uprzeć.
Na dzień dzisiejszy dał bym sobie spokój z usilnym wpychaniem samsungów tab, nexusów itp męczenie się z załączaniem i wyłączaniem tableta na postojach , konfigurowaniu LAMA.. po co. Dla wyższej rozdielczości czy wydajności nie potrzebnej do celów podróży samochodem.
nawigacja Android 7" – 460zł (260-300 z Chin)
kamera cofania – 50 zł
Router 3G Huawei – 100 zł
Suma: około 600 zł dla pełnowartościowego przygotowanego zestawu do pracy w samochodzie pełniącego rolę nawigacji, radia, wspomagania przy cofaniu, i dostępu do internetu i związanych z tym innych usług.
i co nie warto???