Cześć,
Ostatniego czasu moje turbo dziwnie działa. Czasami ciągnie od tych ok. 1850 RPM, czasami od 2500RPM, a czasami wogóle. Fap ok, około 2 jednostki ciśnienia na starcie na zimnym silniku, nie ma jakiś szarpnięć czy coś w tym stylu. Brak błędów. Jakieś 2 tygodnie temu też tak miałem, przeczyściłem przewody sterowania gruszką, bo było w nich coś w rodzaju oleju i dość łatwo można było je zdjąć. Wężyki szczelne, gruszka trzyma ciśnienie.
Turbo "włącza się" od 2200 RPM lub wogóle
Strona 1 z 1
Komp nic nie sygnalizuje? moze zapieczone kierownice w turbo? Zawór sterujący turbina? Sprawdź czy prawidłowo pracuje gruszka jeśli nie to zacznij od niego.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Czy auto dymi na czarno przy wciśnięciu gazu?
W moim przypadku tak było jak u Ciebie (nie wiem jak z dymieniem). Okazało się, że 1 wtrysk był niedokręcony.
Za jednym razem wymieniłem filtr paliwa (U brata w BK był zawalony i powodował odcięcie) i zaślepiłem EGR (Który podobno ostatni właściciel zaślepiał – ale śladów brak. Za to na komputerze był wyłączony).
Od tamtych drobnych zabiegów auto rwie się aż miło
Pozdrawiam
Dopisano 14 lis 2015, 20:40:
W moim przypadku tak było jak u Ciebie (nie wiem jak z dymieniem). Okazało się, że 1 wtrysk był niedokręcony.
Za jednym razem wymieniłem filtr paliwa (U brata w BK był zawalony i powodował odcięcie) i zaślepiłem EGR (Który podobno ostatni właściciel zaślepiał – ale śladów brak. Za to na komputerze był wyłączony).
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dopisano 14 lis 2015, 20:40:
Pozdrawiam
Haszcz czytaj co kolega napisał. Nie wiem po co te twoje zapytania poza egr są też inne ustrojstwa proszę pod maską na 3 literki
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Problem rozwiązany. Po czyszczeniu rozpuszczalnikiem przewodów EVR te zaczęły się sklejać. Główny problem stanowił przewód wychodzący z EVR którym powietrze było zasysane, i ten dodatkowo był zgięty. W momencie jak przyszło "ssanie" to na zagięciu się rozklejał.
- Od: 17 wrz 2014, 09:10
- Auto: Mazda3 1.6 Y6 MZ-CD 110KM '05
Dołączam się do problemu. Mam mazde 3 1.6 diesel 109 km 2005 /2006 rok. Turbo mi lapie albo od 4 tys albo w ogóle czasami złapie od 2 tysięcy i wtedy rwie jak wściekłe. Proszę o pomoc pozdrawiam.
-
Kubamazda3
Strona 1 z 1