Uwagi do funkcjonowania forum
Mogę. Tylko co z tego skoro przycisk nie działa (żadnej reakcji na klik)?
Podejrzewam, że styles/mazdaspeed/js/postsmenu.js ciągniesz z cache lub proxy. Spróbuj opróżnić pamięć podręczną.
Proszę na wszelki wypadek podaj przeglądarkę i wersję, gdyby powód był inny – ale wątpię, bo zmienił się tylko selektor elementu.
Proszę na wszelki wypadek podaj przeglądarkę i wersję, gdyby powód był inny – ale wątpię, bo zmienił się tylko selektor elementu.
the right man in the wrong place...
Dobra, wyczyscilem kesze i dziala. Przegladarka Chrome 46.0.2490.71 (64-bit) na macu. Teraz problem jest inny:
Swoja droga, chyba da sie to zrobic jakos tak, zeby odwiedzajacy nie musial nic robic, zeby wprowadzone zmiany dzialaly.
Swoja droga, chyba da sie to zrobic jakos tak, zeby odwiedzajacy nie musial nic robic, zeby wprowadzone zmiany dzialaly.
Teraz samo sie podmienilo, bez zadnego czyszczenia pamieci podrecznej.
Raczej nie jestem za proxy. Przynajmniej nic umyslnie nie ustawialem, chyba, ze moj operator robi to transparentnie. Tak czy siak, nigdy nie doswiadczalem podobnych problemow.
Raczej nie jestem za proxy. Przynajmniej nic umyslnie nie ustawialem, chyba, ze moj operator robi to transparentnie. Tak czy siak, nigdy nie doswiadczalem podobnych problemow.
sq2jul napisał(a):Swoja droga, chyba da sie to zrobic jakos tak, zeby odwiedzajacy nie musial nic robic, zeby wprowadzone zmiany dzialaly.
I tak i nie. Nie wnikając w szczegóły – nie ma sposobu na "odkeszowanie" klienta. Można było, wysyłając mu plik za pierwszym razem, zaznaczyć, że traci on ważność np. po 24 h. Teraz zostało tylko zmieniać nazwy plików, co jest kłopotliwe, więc w wersji "budżetowej", musi być tak, jak jest :( :).
E to jak sie podmienia zakeszowany kontent to nie ma bata – musi sie rozjechac, az do wygasniecia u klienta.
No raczej nie byłoby dobrym pomysłem, zmuszać klienta do pobierania tych plików za każdym razem. Są sposoby, żeby to nie sprawiało problemów (np. dopisywanie wersji do url-a zasobów), ale nie w tym skrypcie.
Inna ciekawa sprawa, że pomimo naciśnięcia przez Ciebie "odśwież", nie wysyłasz (najprawdopodobniej) w headerze informacji, że chcesz otrzymać pliki z serwera (max-age=0). Możliwe, że Twój provider to wycina, żeby zaoszczędzić na transferze.
W każdym razie, w nadchodzącej (he, he), nowej wersji forum, problem ten powinien być rozwiązany.
Inna ciekawa sprawa, że pomimo naciśnięcia przez Ciebie "odśwież", nie wysyłasz (najprawdopodobniej) w headerze informacji, że chcesz otrzymać pliki z serwera (max-age=0). Możliwe, że Twój provider to wycina, żeby zaoszczędzić na transferze.
W każdym razie, w nadchodzącej (he, he), nowej wersji forum, problem ten powinien być rozwiązany.
wtf? 
Jak 'nie da się' zrobić wersjonowania assetów to imo lepiej niczego nie ruszać...
Jak 'nie da się' zrobić wersjonowania assetów to imo lepiej niczego nie ruszać...
"U mnie działa!" ? 
Wojtek, Ty czy ja, czy jeszcze paru innych osób poradzi sobie jak powiesz – wcisnij ctrl+f5 ale to nie o to chodzi. Chodzi raczej o to, aby przyapdakowy Kowalski (tudzież Nowak) wchodząc na forum dostał wszystko tak jak należy bez kombinacji i zagłębiania się w kruczki techniczne. Użytkownik przede wszystkim. Ja wiem, że chcesz dobrze ale trzeba dążyć do tego, aby zmiany były bezinwazyjne dla użytkowników (da się to zrobić).
Nie pisz, że się czepiam. Każdy kto podchodzi chyba nawet nie profesjonalnie do zmian w web serwisach stara się to zrobić tak, aby nie wymagało to czarów marów ze strony użytkownika. Nie powiesz mi, że nie?
Wojtek, Ty czy ja, czy jeszcze paru innych osób poradzi sobie jak powiesz – wcisnij ctrl+f5 ale to nie o to chodzi. Chodzi raczej o to, aby przyapdakowy Kowalski (tudzież Nowak) wchodząc na forum dostał wszystko tak jak należy bez kombinacji i zagłębiania się w kruczki techniczne. Użytkownik przede wszystkim. Ja wiem, że chcesz dobrze ale trzeba dążyć do tego, aby zmiany były bezinwazyjne dla użytkowników (da się to zrobić).
Nie pisz, że się czepiam. Każdy kto podchodzi chyba nawet nie profesjonalnie do zmian w web serwisach stara się to zrobić tak, aby nie wymagało to czarów marów ze strony użytkownika. Nie powiesz mi, że nie?
Generalnie nie interesują mnie problemy oprogramowania jakiego używacie/używamy. Jestem zdania, że lepiej skupić się na tym, aby używać oprogramowania takiego, które umożliwia wprowadzanie bezinwazyjnych zmian. A do tego czasu lepiej się z tym ograniczyć lub nie robić ich wcale.
Podsumowując – lepiej coś robić dobrze, od A do Z, albo nie robić tego wcale.
Podsumowując – lepiej coś robić dobrze, od A do Z, albo nie robić tego wcale.
Proszę bardzo
.
Edit:
Btw. fajnie, żeby coś z tego wynikło. Póki co jako 'członek' grupy 'developer forum' nie widzę, aby cokolwiek z tego wynikało.
Edit:
Btw. fajnie, żeby coś z tego wynikło. Póki co jako 'członek' grupy 'developer forum' nie widzę, aby cokolwiek z tego wynikało.
możecie zerknąć skąd się bierze brak tabliczki forumowicz?
Załączam widok grup do jakich należę.
Załączam widok grup do jakich należę.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999