Mazda3 BM – oprogramowanie MZD Connect
Po aktualizacji przez jakiś okres czasu miałem odczucie, że system się muli strasznie, w szczególności było to widać, podczas przechodzenia poprzez poszczególne ekrany w monitorze paliwa. Przywróciłem do ustawień fabrycznych i jest o wiele lepiej. Należy tylko pamiętać później o ustawieniach interwału przeglądów bo one również się resetują- chyba, że ktoś ma ustawiony elastyczny plan . Co do zapamiętywania ostatniego ekranu w monitorze paliwa, to u mnie zapamiętuje ostatni ekran w trakcie jazdy. Po ponownym uruchomieniu silnika (nie mylić z i-stop), pojawia się znów pierwszy, ale podobnie miałem z tego co kojarzę przy oprogramowaniu 3*.0.
Ja na pierwszym przeglądzie zrezygnowałem z aktualizacji i prawdopodobnie na drugim zrobię to samo.
W tej chwili mam wersję 31..... i właściwie jedynym problemem , który mnie lekko denerwuje jest rozpoczynanie odtwarzania muzyki z pendrive'a. Prawie cały czas zaczyna od tego samego utworu
a tylko w niektórych przypadkach od utworu na którym wcześnie zakończone było odtwarzanie.
Ale to jest do przeżycia
Natomiast funkcje :
– blutooth (HTC ONe M8s) , muzyka po blutooth, rado AHA i Spotify, odczytywanie głosowe ( po polsku) SMS- ów itd – bez zastrzeżeń
– łączenie z hot spotem Wifi i odtwarzanie filmów (mazda media player) – bez zastrzerzeń.
-system ani raz sie nie zawiesił.
Nawigacji fabrycznej nie kupowałem.
W tej chwili mam wersję 31..... i właściwie jedynym problemem , który mnie lekko denerwuje jest rozpoczynanie odtwarzania muzyki z pendrive'a. Prawie cały czas zaczyna od tego samego utworu
a tylko w niektórych przypadkach od utworu na którym wcześnie zakończone było odtwarzanie.
Ale to jest do przeżycia
Natomiast funkcje :
– blutooth (HTC ONe M8s) , muzyka po blutooth, rado AHA i Spotify, odczytywanie głosowe ( po polsku) SMS- ów itd – bez zastrzeżeń
– łączenie z hot spotem Wifi i odtwarzanie filmów (mazda media player) – bez zastrzerzeń.
-system ani raz sie nie zawiesił.
Nawigacji fabrycznej nie kupowałem.
Cześć.
Nie wiem, czy ten post powinien być tutaj, czy bardziej w dziale dotyczącym navi, ale:
ASO wykonało mi upgrade do wersji 56.00.230 ( w ramach reklamacji, bo z przeglądu wyjechałem z wersją uwaga(!): 21.00.000). Niestety, pojawił się mały problem z nawigacją, który polega na tym, że podczas podawania komunikatów nie są podawane nazwy ulic, np: " za 150 m skręć w prawo na ulica..." i cisza, brak nazwy ulicy. Zrobiłem reset systemu do fabrycznych, ale to nic nie dało. Czy ktoś może miał do czynienia z takim działaniem NAVI po upgrade? Pozostałe rzeczy, jak na razie, są ok. Ale brak ulic w komunikatach "lekko" irytuje. Prośba o Wasze opinie i rady.
Nie wiem, czy ten post powinien być tutaj, czy bardziej w dziale dotyczącym navi, ale:
ASO wykonało mi upgrade do wersji 56.00.230 ( w ramach reklamacji, bo z przeglądu wyjechałem z wersją uwaga(!): 21.00.000). Niestety, pojawił się mały problem z nawigacją, który polega na tym, że podczas podawania komunikatów nie są podawane nazwy ulic, np: " za 150 m skręć w prawo na ulica..." i cisza, brak nazwy ulicy. Zrobiłem reset systemu do fabrycznych, ale to nic nie dało. Czy ktoś może miał do czynienia z takim działaniem NAVI po upgrade? Pozostałe rzeczy, jak na razie, są ok. Ale brak ulic w komunikatach "lekko" irytuje. Prośba o Wasze opinie i rady.
U mnie po aktualizacji systemu do tej najnowszej wersji jest tak samo – nie czyta nazw ulic. Mnie osobiście to nie przeszkadza, bo mam głos wyłączony. Nie wytrzymałbym chyba nerwowo tego gadania 
Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...

Rozmawiałem z ASO. Temat jest już znany ( po diabła wgrywają, skoro wiedzą, że jest babol w tym sofcie). Otwarcie mówią, że nie ma na to obecnie żadnego rozwiązania, ponoć downgrade też nie jest możliwy. W przyszłym tygodniu jadę tam, aby formalnie otworzyć zlecenie. I tu prośba do wszystkich, których ten problem dotyczy, aby również zrobili to samo. Może w ten sposób uda się zmotywować Mazdę do szybkiego opracowania poprawki.
Ja się postaram wybrać, natomiast downgrade z całą pewnością *jest* możliwy. Na mazda3revolution jest opis procedury upgradu, w trakcie której instaluje się 2 pliki – w przypadku downgrade'u zamienia się kolejność. O ile oczywiście ktoś się chce samemu w to bawić.
Natomiast niewątpliwym faktem jest, że pojawienie się w samochodach "pełnowymiarowych" komputerów, jakimi są systemy infotainment otworzyło całą nową dziedzinę ignorancji serwisów. Mam z reguły wrażenie, że mając dobre (zawodowe) pojęcie o komputerach, a blade o samochodach, potrafię sobie z pewnymi problemami znacznie lepiej poradzić niż serwisanci.
Ciekawe, czy tak samo jest w innym markach? Osobiście podejrzewam, że tak.
Natomiast niewątpliwym faktem jest, że pojawienie się w samochodach "pełnowymiarowych" komputerów, jakimi są systemy infotainment otworzyło całą nową dziedzinę ignorancji serwisów. Mam z reguły wrażenie, że mając dobre (zawodowe) pojęcie o komputerach, a blade o samochodach, potrafię sobie z pewnymi problemami znacznie lepiej poradzić niż serwisanci.
Ciekawe, czy tak samo jest w innym markach? Osobiście podejrzewam, że tak.
Czytanie nazw ulic i zjazdów u mnie po niderlandzku działa poprawnie, w języku polskim czyta tylko nr dróg jeśli są takie nadane. Dopytam jak to będzie się miało u mnie ze zgłoszeniem. Wcześniej na pewno było normalnie, czytało ulice itd. Sprawdziłem również czy to nie wina aktualizacji map, mam stara wersje na innej karcie. Również nie działa, nie zwracałem wcześniej na to uwagi :/
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Mam prośbę, czy mógłby ktoś z nową wersją oprogramowania przeprowadzić mały test 
Dokładnie chodzi mi o konfigurację telefonu poprzez Bluetooth, w ustawieniach jest możliwość wybrania 3 trybów połączenia: Telefon i audio, Tylko telefon, Tylko audio. Niestety u mnie każdorazowo przy nawiązywaniu połączenia wybierane jest to pierwsze mimo wcześniejszej zmiany na "Tylko telefon".
Moja wersja softu to: 31.00.100
Dziękuję za pomoc!:)
Dokładnie chodzi mi o konfigurację telefonu poprzez Bluetooth, w ustawieniach jest możliwość wybrania 3 trybów połączenia: Telefon i audio, Tylko telefon, Tylko audio. Niestety u mnie każdorazowo przy nawiązywaniu połączenia wybierane jest to pierwsze mimo wcześniejszej zmiany na "Tylko telefon".
- Od: 18 paź 2014, 10:29
- Auto: Mazda 3, 120KM, 2014
podobno niedugo ma byc udostepniona wersja EU 58.00.220 z informacji 2-3 tygodnie
najnowsza werska jest juz dostepna w cx 9

najnowsza werska jest juz dostepna w cx 9
rodzio napisał(a):Mam prośbę, czy mógłby ktoś z nową wersją oprogramowania przeprowadzić mały test
W tej i w następnej wersji oprogramowania jak załatwiałem to tak:
w opcjach bluetooth telefonu (samsung galaxy alpha), po podłączeniu, ustawiałem tylko telefon natomiast odhaczałem "audio multimedia" czy coś w tym rodzaju. Po tej operacji podczas kolejnego połączenia był ustawiony "tylko telefon".
-
maryousz
W związku z przeglądem zastanawiam się właśnie nad aktualizacja systemu medialnego, czy jest sens? Mam ciagle ten 33 ileś tam, wszystko dobrze działa (pare razy tylko po wyciszeniu, nie mogłem podłglosnic, dopiero zmiana źrodła dźwięku pomogła), po informacjach kolegów z forum o problemach po aktualizacjach, naprawdę chyba nie pozwolę na uaktualnienie tego systemu na przeglądzie. Jak uważacie?
Ostatnio edytowano 6 lut 2016, 01:21 przez darrecki, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Watek rozbity na 2 posty
Powód: Watek rozbity na 2 posty
Ja miałem 33.... i zachciało mi się aktualizacji i mam teraz 56.... i niestety troche załuje...ogólnie nie jest źle ale np. navi nie mówi ulic, niektóre ikonki płyt z usb przestały sie wyświetlać... Ja bym zostawił 33....
maryousz napisał(a):rodzio napisał(a):Mam prośbę, czy mógłby ktoś z nową wersją oprogramowania przeprowadzić mały test
...
W tej i w następnej wersji oprogramowania jak załatwiałem to tak:
w opcjach bluetooth telefonu (samsung galaxy alpha), po podłączeniu, ustawiałem tylko telefon natomiast odhaczałem "audio multimedia" czy coś w tym rodzaju. Po tej operacji podczas kolejnego połączenia był ustawiony "tylko telefon".
Niestety aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem Windows Mobile i tutaj nikt nie pomyślał o takiej opcji w konfiguracji Bluetooth, dlatego zastanawiałem się czy jest możliwość wymuszenia tego od drugiej strony.
- Od: 18 paź 2014, 10:29
- Auto: Mazda 3, 120KM, 2014