Ja już się wyleczyłem z brania full opcji i zażynania się na nią.
Byłem wczoraj u dealera i pojeździłem trochę nowym Civic'em Sportem 2015. Jakość wykonania przynajmniej z przodu wydaje mi się delikatnie lepsza niż w Maździe 3, bagażnik sporo większy i fajna jest ta opcja z tymi "Magic Seats". Długo nie jeździłem więc też litanii nie będzie, na plus to fajnie się zbiera i wkręca na obroty, więcej niż 110 km/h nie jechałem ale w środku było komfortowo, samochód sztywno zestrojony w stosunku do mojego poprzedniego kanapowca Toyoty Avensis ale z pozycji kierującego to akurat na plus. Wysoki nie jestem 1,70 więc dla mnie miejsca sporo, zarówno z przodu jak i z tyłu za fotelem ustawionym pod siebie. Siedząc w fotelu czułem się otulany i trzymanie boczne na zjazdach i wjazdach z Mostu Północnego bardzo dobre. Co do minusow, ta tzw. "podwojna" deska przed sobą (zegary przy kierownicy, i predkościomierz i wyświetlacz przy szybie) troche mnie irytowały. Generalnie siedząc wygodnie, mój wzrok kończył się w zasadzie na wycieraczkach, maski już nie widziałem. O ile jeśli chodzi o mnie to z wyczuciem nie będzie problemu, to mojej małżonki w nim nie widzę bez czujników z przodu. Nie ma takiej opcji. Strach o własny samochód i samochódy innych na parkingach. Przy wjeżdzaniu/wyjeżdzaniu poobijane będzie wszystko. Mi to trochę przeszkadzało a Avensis mały nie jest a mimo wszystko pole widzenia maski i przed maską dużą lepsze. Widoczność do tyłu też nie powala ale jak to w Civicu – szyba podzielona "rogalem"

, bez kamery cofania/czujników mogłoby byc różnie, dobrze ze Honda chyba to zrozumiała bo w standardzie to dodaje. Chociaż z opinii jakie wyczytałem to kamera brudzi się bardzo szybko więc może byc upierdliwe ciągłe czyszczenie. No i faktycznie brakuje trochę tych użytecznych opcji z Elegance'a w Sport'cie (jak czujnik deszczu/zmierzchu, elektrycznie składane lusterka itd....). Dodatkowo teść siedząc z tyłu narzekał trochę na wygodę/komfort. Różnica między wielowachaczem (który miałem w Avensisie) vs Belka skrętna z tyłu bardzo wyczuwalna.
Ok, tyle relacji z jazdy Civic'em tak na szybko, oczywiście ofertę dostałem tzw. "pierwszą", która nigdy nie jest za rewelacyjna ale to dopiero 1szy salon.
W sobotę idę z żoną do salonu Mazdy, zjechałem trochę z wymaganiami i wystarczy 2.0 SkyEnergy + Pakiet Xenon, cenowo wychodzi tak samo jak katalogowy Civic Sport 2015 + metalik. Oba po 81400 PLN, teraz kwestia jakie różnice w jeździe i jakie będą dysproporcję cenowe. Kto będzie bardziej elastyczny i czy różnice cenowe po negocjacjach będą spore i warte/nie warte dopłaty. Wizualnie bardziej podoba nam się Mazda ale zobaczymy jak będzie.
Ps. Wiem że cenami w Maździe będzie lipa no ale zobaczymy co i jak. W sumie, z takich "giftów" to najchętniej przytuliłbym koła zimowe (w zeszłym roku dawali), ubezpieczenie i GAP'a, pierdoły, typu dywaniki to sobie moge sam kupić, a w/w to bądź co bądź parę tysi wychodzi.