Więc póki kolega #edi34, nie napisze z jakiego rynku ma pojazd, i czy przed aktualizacją miał w menu HBC i czy faktycznie mu ten system działa, to tylko się możemy domyślać.
Mazda3 BM – oprogramowanie MZD Connect
Faktycznie zerknąłem na specyfikację na stronie Mazdy i WYŁĄCZNIE do wersji SkyPassion można dokupić Pakiet Safety zawierający m.in HBC. Różne wyposażenie jest na różnych rynkach, a towarzystwo na forum mamy Światowe, więc czasami są jak stwierdził #creet niedomówienia!
Więc póki kolega #edi34, nie napisze z jakiego rynku ma pojazd, i czy przed aktualizacją miał w menu HBC i czy faktycznie mu ten system działa, to tylko się możemy domyślać.
Do tego by się przydało zdjęcie szyby przy lusterkach, tam jest kamera odpowiadająca za działanie tych świateł.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
wojtix napisał(a):Różne wyposażenie jest na różnych rynkach, a towarzystwo na forum mamy Światowe, więc czasami są jak stwierdził #creet niedomówienia!
Chodziło mi bardziej, że np na początku 2014 roku, czyli w początkowej fazie sprzedaży M3BM nie mogłeś dokupić lub zrezygnować z pakietu safety, bo był on w standardzie.
Marianek napisał(a):Do tego by się przydało zdjęcie szyby przy lusterkach, tam jest kamera odpowiadająca za działanie tych świateł.
HBC kozysta z przedniej kamery – ta u mnie jest. Moze sie przelacznik przy kierownicy jakos rozni, tego nie wiem. Asystent pasa ruchu rowniez kozysta z tej samej kamery z tym, ze ma dodatkowy przycisk ktorego u mnie brak. Czujnik martwego pola rowniez ma dodatkowy przycisk, niestety nie mam zielonego pojecia gdzie sie same czujniki znajduja. No i lusterka rowniez moga sie roznic. Skoro glupia nawigacja kosztuje tyle samo co pakiet bezpieczenstwa jego istalacja nie moze byc zbyt skomplikowana
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Czujniki martwego pola znajdują się w tylnych zderzakach.
Ja tez przypuszczam, że część funkcji można najprawdopodobniej uruchomić poprzez podpięcie komputera, bo czujniki na przedniej szybie w każdej wersji wyposażenia wyglądają tak samo.
Ja tez przypuszczam, że część funkcji można najprawdopodobniej uruchomić poprzez podpięcie komputera, bo czujniki na przedniej szybie w każdej wersji wyposażenia wyglądają tak samo.
wojtix napisał(a):Czujniki martwego pola znajdują się w tylnych zderzakach.
Nie wiesz czy będą widoczne od spodu auta? Zastanawia mnie, czy chociaż wiązka do nich jest w mojej BM. Skoro w klapie mam podłaczenie do kamery, której nawet w opcji nie ma to wiązka do RVM też powinna być.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
wojtix napisał(a):Ja tez przypuszczam, że część funkcji można najprawdopodobniej uruchomić poprzez podpięcie komputera, bo czujniki na przedniej szybie w każdej wersji wyposażenia wyglądają tak samo.
Nie wyglądają tak samo
darow napisał(a):HBC kozysta z przedniej kamery – ta u mnie jest. Moze sie przelacznik przy kierownicy jakos rozni, tego nie wiem.
Nie różni niczym, dziwną w UK macie wersje, masz AFS a nie masz RVM, bynajmniej powinien do niego być wyłącznik u Ciebie, powinien być jak masz.
Tak to wygląda u mnie
Co do uruchamiania innych funkcji w biedniejszych wersjach pewnie się da ale nie będzie to tylko systemowo. Na pewno będzie trzeba dokładać jakieś dodatki, sama kamera to nie wszytko, coś musi to obliczać sprawdzać, kierować do auta itd.
Ilość kamer i za co każda odpowiada, zaczerpnięte z katalogu Mazdy
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Marianek napisał(a):wojtix napisał(a):Ja tez przypuszczam, że część funkcji można najprawdopodobniej uruchomić poprzez podpięcie komputera, bo czujniki na przedniej szybie w każdej wersji wyposażenia wyglądają tak samo.
Nie wyglądają tak samo
No patrz, myslalem ze wiecej czujnikow to sie tam nie da juz wstawic
U mnie sa 3, wydawalo mi sie, ze ten szeroki z para oczu to ten optyczny – teraz to juz hgw.
Marianek napisał(a):darow napisał(a):HBC kozysta z przedniej kamery – ta u mnie jest. Moze sie przelacznik przy kierownicy jakos rozni, tego nie wiem.
Nie różni niczym, dziwną w UK macie wersje, masz AFS a nie masz RVM, bynajmniej powinien do niego być wyłącznik u Ciebie, powinien być jak masz.
Ano dziwna wersja, obecnie RVM jak i asystent pasa ruchu nie sa dostepne w UK w zadnej wersji wyposazenia. Na RVM czy asystencie pasa ruchu srednio mi zalezalo, za to kupujac auto bylem w zasadzie pewien, ze ma HBC (bo byl AFS). Nie pogardzil bym za to adaptacyjnym tempomatem ale on w europie chyba nie jest dostepny.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Mam aktywny tempomat, bajka w podróży
ale to już nie ten temat
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Marianek napisał(a):Mam aktywny tempomat, bajka w podróżyale to już nie ten temat
No to Mazda niezle wali brytoli w

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
To może jeszcze napiszę dla potomnych, że belgijska (jak mniemam) konfiguracja kamer, czujników i przełączników na desce i kierownicy Marianka, jest analogiczna do mojej polskiej SkyPassion z początku 2014r – kiedy jeszcze nie było rozróżnienia na SkyPassion i SkyPassion z safety packiem.
Tak na marginesie, to wg mnie dodanie do cennika safety packa miało na celu ukrycie podwyżki ceny auta. Stare SkyPassion (pełne) było w analogicznej cenie jak póżniejsze przycięte SkyPassion, a różnicę stanowi cena safety packa.
Tak na marginesie, to wg mnie dodanie do cennika safety packa miało na celu ukrycie podwyżki ceny auta. Stare SkyPassion (pełne) było w analogicznej cenie jak póżniejsze przycięte SkyPassion, a różnicę stanowi cena safety packa.
Faktycznie w SkyEnergy brak jednego czujnika na szybie. No ale dalej nie mamy odpowiedzi, odnośnie pojawienia sie opcji HBC po aktualizacji w menu w w/w wersji.
Odnośnie czujnika jeżeli są tzy to jeden odpowiada za automatyczne światła i wycieraczki, drugi za system antykolizjowy (mała prędkość), a trzeci?
Odnośnie czujnika jeżeli są tzy to jeden odpowiada za automatyczne światła i wycieraczki, drugi za system antykolizjowy (mała prędkość), a trzeci?
Aktywny tempomat do tego jeszcze radar za logiem z przodu, logo jest zalane w plastikowej bezbarwnej osłonie.wojtix napisał(a): a trzeci?
Scorsese myślę że masz coś z pamięcią albo zapisywaniem na USB, u mnie to działa bez problemu na kilku nośnikach, w poprzedniej wersji też działało bez problemu.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
A u mnie nie działa na kilku nośnikach, więc nie sprawdza się żadna z twoich koncepcji
(chyba, że ja też mam "coś z zapisywaniem na USB", cokolwiek to znaczy). Za 10 dni mam przegląd – zrobią mi upgrade, ale już widzę, że to pewnie nic nie da.
Marianek napisał(a):Aktywny tempomat do tego jeszcze radar za logiem z przodu, logo jest zalane w plastikowej bezbarwnej osłonie.wojtix napisał(a): a trzeci?
No ale Ty masz 4 nie 3
No chyba, ze tak "zaawansowane" funkcje jak automatyczne wycieraczki i swiatla zajmuja mi pol szyby i kazdy z nich potrzebuje osobnego czujnika. Wtedy SCBS to bylby ten 3ci.
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
U mnie również, podobnie jak u child, nie działa na kilku nośnikach, więc to raczej nie jest wina pendrive (no chyba, że mam "szczęście" i posiadam same uszkodzone). Raczej nie jest to też wina samych plików mp3, bo zapamiętuje/zapomina na zupełnie różnych utworach i za każdym razem na innych.
Ja mam nieodparte wrażenie, że nasze samochody można pod tym względem podzielić na dwie grupy:
* działa bez problemu na różnych nośnikach
* rypie się na różnych nośnikach
Wniosek – to nie nośniki są problemem. Możliwe, że przyczyna jest hardware'owa, ale nie tkwi w nośnikach, lecz w samochodzie.
* działa bez problemu na różnych nośnikach
* rypie się na różnych nośnikach
Wniosek – to nie nośniki są problemem. Możliwe, że przyczyna jest hardware'owa, ale nie tkwi w nośnikach, lecz w samochodzie.