Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez brii » 19 sie 2015, 13:11

loockas napisał(a):Bardziej obawiam się oswojenia z ekosystemem apple, który do mnie jeszcze nie przemawia, ale to pewnie kwestia czasu.

"Ekosystem" jabłkowy jest dosyć wygodny, ale to jak siedzenie w złotej klatce. Znam ludzi którzy z premedytacją w to wdepnęli i siedzą, są świadomi tego, że im dłużej siedzą tym trudniej (kosztowniej) będzie się wyrwać.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Norreca » 19 sie 2015, 15:19

brii napisał(a):
loockas napisał(a):Bardziej obawiam się oswojenia z ekosystemem apple, który do mnie jeszcze nie przemawia, ale to pewnie kwestia czasu.

"Ekosystem" jabłkowy jest dosyć wygodny, ale to jak siedzenie w złotej klatce. Znam ludzi którzy z premedytacją w to wdepnęli i siedzą, są świadomi tego, że im dłużej siedzą tym trudniej (kosztowniej) będzie się wyrwać.

nie rozumiem do konca.... wbrew panujacej opni uzywanie ich produktow jest tansze w przestrzeni czasu niz innych.
Obrazek
Klubowicz

Od: 10 sty 2013, 13:17
Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez Xenocyd » 19 sie 2015, 17:32

Soft który później na windowsie się nie przyda oraz fakt, że jak nakupujesz do takiego trochę drogiego kompa górę akcesoriów z nim kompatybilnych i kiedyś postanowisz się z Jabłkiem pożegnać, to wieksza część z nich będzie nieprzydatna w połączeniu ze standadrowym kompem, więc musisz je kupić ponownie i zainwestować kolejne siano.
Oczywiście jak kupisz przejściówki, akcesoria itd w ChRL to będzie dużo taniej niż w tym śmiesznym makszopie, niemniej akcesoria te wciąż będą bezużyteczne w połączeniu z lapkiem Lenovo jak Cię najdzie ochota na taką przesiadkę, o fotoszopach czy innych licencjach na Mac OS w które w trakcie użytkowania zainwestujesz już nie wspomnę.
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez loockas » 19 sie 2015, 18:56

No nie wiem... do lenovo musiałem dokupić poza dockiem (używka za 200zł) przejściówkę z display port na coś cywilizowanego (dvi/hdmi). Oczywiście nie przyda się tuż jedno i drugie do niczego :) Do macbooka jedyne co musze kupić to adapter mini display port do czegoś cywilizowanego i to był koszt 30zł, w sklepie, nie w chinach. Wiec dla mnie to są akurat kwestie pomijalne. Do macbooka jeszcze czeka mnie zakup klawiatury, żeby wygodnie pracować wraz z monitorem. Uznaję, że jest cenowy remis bo wszędzie są jakieś dziwne wynalazki :)

Nikt mi nie każe kupować monitora retiny za 5kzł, spokojnie podłącze mojego LG za 699zł :) Tak samo jak myszka, działa doskonale myszka pecetowa. maci od dawna wykorzystują dwa przyciski myszy :) W zasadzie to nawet klawiatury nie muszę wymieniać, bo pecetowa też działa, ale układ klawiszy jest nieco inny i po co się męczyć? :)

Z oprogramowaniem jest dokładnie tak samo... Nic mi po licencji na office z windowsa, no chyba, że będę wirtualizował ale po co w takim wypadku? Na moje potrzeby wystarczy mi darmowy libreoffice. Więc kasa wydana (ale nie przypominam sobie, bym za dużo wydał) na soft pod windowsa tak samo przepadnie jak w przypadku zakupu softu na mac. Do tej pory wszystko co potrzebowałem znalazłem jednak darmowe (komputer w pracy). A to na co mam ochotę kosztuje kilka dolarów.

Ostatnia sprawa... Odkąd w obu przypadkach mamy te samą platformę sprzętową, to mac ma te zaletę, że nie ma problemy z zainstalowaniem windowsa (bez wirtualizacji) i jak ktoś bardzo się uprze to może w razie niepowodzenia z mac os wrócić do windowsa :)

Norreca napisał(a):nie rozumiem do konca.... wbrew panujacej opni uzywanie ich produktow jest tansze w przestrzeni czasu niz innych.

Też mi się tak wydaje. Przynajmniej jak patrze po częstotliwości z jaką znajomi zmieniają mac'i na nowe.

Poza tym dalej będę się upierał, że w tej cenie konkurencja "pecetowa" wcale nie jest tańsza. Jest mniej więcej tak samo, bo za dobrego ultrabooka z windowsem zakres cenowy jest w zasadzie identyczny jak w przypadku macbooków.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Norreca » 19 sie 2015, 19:21

loockas napisał(a):Też mi się tak wydaje. Przynajmniej jak patrze po częstotliwości z jaką znajomi zmieniają mac'i na nowe.

Poza tym dalej będę się upierał, że w tej cenie konkurencja "pecetowa" wcale nie jest tańsza. Jest mniej więcej tak samo, bo za dobrego ultrabooka z windowsem zakres cenowy jest w zasadzie identyczny jak w przypadku macbooków.

dokładnie tak, dla mnie częstotliwość zmieniania jak i wartość na rynku wtórnym jest ogromnym plusem dla maców.
dodatkowo "pecetowy" laptop z podobna konfiguracja jest zwyczajnie droższy... a te z górnej polki są po 20k pln.
jak i awaryjność jest kolejnym punktem... mniej dopracowane jak i rożnych producentów podzespoły szybciej się psuja lub zużywają.

programy nie są żadnym problemem... można już kupić klucz na produkt do każdej platformy pasujący i potem tylko DL z strony producenta odpowiednia wersje.
Obrazek
Klubowicz

Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez brii » 19 sie 2015, 21:04

Zakupy z appstore są przenośne w razie opuszczenia środowiska apple?
Patrząc na możliwości i licencję to wychodzi na to, że DisplayPort jest rozwiązaniem cywilizowanym ale mniej popularnym ;)

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Norreca » 19 sie 2015, 21:14

brii napisał(a):Zakupy z appstore są przenośne w razie opuszczenia środowiska apple?
Patrząc na możliwości i licencję to wychodzi na to, że DisplayPort jest rozwiązaniem cywilizowanym ale mniej popularnym ;)

nie są ale jest dużo programów specjalistycznych jakie działają w obu środowiskach a kupujesz je od producentów nie w appstore.
Obrazek
Klubowicz

Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez loockas » 19 sie 2015, 21:41

brii napisał(a):Patrząc na możliwości i licencję to wychodzi na to, że DisplayPort jest rozwiązaniem cywilizowanym ale mniej popularnym

Lenovo pokochało displayport, ale... apple również. Producenci domowych monitorów niekoniecznie :P Dlatego tutaj dla mnie jest remis.

brii napisał(a):Zakupy z appstore są przenośne w razie opuszczenia środowiska apple?

Trochę czasy się zmieniły. To tak samo jakbyś wymagał, żeby przenośne były apki z google play lub windows store :P

Myślę, że w przypadku takich produktów jak adobe nie ma problemu z licencją, jest wieloplatformowa, a przynajmniej tak twierdzi Internet.

Serio nie sądzę by apki były jakimś problemem. Używam tego systemu od ponad tygodnia i serio nie ma problemu, żeby znaleźć większość potrzebnych apek za free, nawet do zastosowania komercyjnego.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 19 sie 2015, 21:55

loockas napisał(a):Producenci domowych monitorów niekoniecznie

Patrząc na ceny monitorów Dell/HP i tego co potrafią, to nawet już nie patrzę na producentów monitorów domowych, a w wymienionych jest DP :) Apple chyba w tej generacji nie ma już DP tylko TB + przejściówkę?

loockas napisał(a):Trochę czasy się zmieniły. To tak samo jakbyś wymagał, żeby przenośne były apki z google play lub windows store :P

Nie, ale chodzi o to, że możesz przeskoczyć z Samsunga na HTC czy inną Motorolę i problemu nie będzie. A jak Ci się zachce to nawet skoczysz na typowe chinole i wszystko jest. Z resztą ponoć Windows Phone ma mieć sandbox Androida :)

Bardziej niż o appki martwiłbym się o ewentualne zakupione media. Sam nie rozgryzałem tematu wyciągnięcia muzyki na inne platformy ale wiem, że kilka osób siedzi na apple bo nie wie jak muzykę wyciągnąć (pewnie to jest proste dla ludzi technicznych) ;)

Forumowicz

Postprzez loockas » 19 sie 2015, 22:01

brii napisał(a):Nie, ale chodzi o to, że możesz przeskoczyć z Samsunga na HTC czy inną Motorolę i problemu nie będzie. A jak Ci się zachce to nawet skoczysz na typowe chinole i wszystko jest. Z resztą ponoć Windows Phone ma mieć sandbox Androida

Nie zamierzam zmieniać telefonu na apple. Chyba, że dorobi się dual sima :P Nie używasz windowsa i nie jesteś może obyty, ale od windowsa 8, apki można kupować w sklepie. Nie są one niestety kompatybilne z telefonami z windows phone. Więc tutaj podobnie jak w przypadku apple store – utkniesz z nimi tylko w tej platformie.

brii napisał(a):Bardziej niż o appki martwiłbym się o ewentualne zakupione media. Sam nie rozgryzałem tematu wyciągnięcia muzyki na inne platformy ale wiem, że kilka osób siedzi na apple bo nie wie jak muzykę wyciągnąć (pewnie to jest proste dla ludzi technicznych)

Bez sensu jest kupowanie muzyki w ten sposób, ale to może tylko moje zdanie... Ja nadal jestem fanem rozwiązań subskrypcji i tutaj bez znaczenia czy to spotify, google music czy apple music. Nie mam z czym migrować, bo słucham online. Offline pobieram tylko na telefon, bo to jedyne urządzenie, które może w jakiś sposób nie mieć dostępu dosieci. Nie widze sensu migrowac do rozwiązania appla, skoro google music działa wieloplatformowo. A i z pozbieranym do tej pory zasobem mp3 nie ma problemu w żadnym z systemów :)

Jak już muszę kupić muzykę, to wybieram krążek :)

Dopisano 19 sie 2015 21:04:

brii napisał(a):Apple chyba w tej generacji nie ma już DP tylko TB + przejściówkę?

TB = mini DP. Dokładnie to samo gniazdo.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 19 sie 2015, 22:04

Czym jest (w przypadku monitorów) 'thunderbolec' jak nie displayportem?

Edyta:
wiki podaje, ze 'thunderbolec' wchodzi tez do pecetów (miedzy innymi lenovo) :P
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez loockas » 19 sie 2015, 22:11

mini DP jest na pewno w Dellu XPS i Lenovo X1, którymi się interesowałem. Z tego co podaje wiki, to jeszcze Toshiba i Sony używają. Wiec pewnie w obecnych ultrabookach to dość powszechny interfejs.

Thunderbolt to nie tylko interfejs, a magistrala. Ale tak jak pisze julek w przypadku audio/video to po prostu displayport.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 20 sie 2015, 12:49

Patrząc na powyższe to w żaden "ekosystem" nie wchodzisz tylko będziesz używał tego jako PC z systemem UNIXowym ;) Z resztą czym są maki jak nie pecetami z udziwnionym UEFI? :)

sq2jul napisał(a):Czym jest (w przypadku monitorów) 'thunderbolec' jak nie displayportem?

Z tego co kojarzyłem jak przeglądałem dawno temu informacje o Light Peak Intela (które później Apple przemianowało na Thunderbolta i jako jedyne zaczęło używać zamiast USB 3.0) to złącze to było niczym innym jak przedłużeniem PCI Express. Pomysł by użyć tego jako zamiennik USB 3.0 był niedorzeczny bo to za drogie i ma inne przeznaczenie nie wspominając, że żaden producent niedrogich akcesoriów nawet nie myślał i nie myśli o użyciu tej magistrali bo to jak strzelanie z rakiety międzykontynentalnej do muchy ;). Dodanie do tego DP i zastosowanie wtyczek DP to świetna sprawa <spoko>

Forumowicz

Postprzez loockas » 20 sie 2015, 13:31

brii napisał(a):Patrząc na powyższe to w żaden "ekosystem" nie wchodzisz tylko będziesz używał tego jako PC z systemem UNIXowym

pomału... mam już swoje apple id :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 20 sie 2015, 18:37

brii napisał(a):żaden producent niedrogich akcesoriów nawet nie myślał i nie myśli o użyciu tej magistrali

Rozejrzyj się teraz na Aliexpress... :P
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez brii » 20 sie 2015, 18:59

Może i jestem ślepy ale pendrajwów, tanich kieszeni na dysk i innych drukarek czy skanerów na TB nie widzę, może jeszcze później poszukam.

Forumowicz

Postprzez sq2jul » 20 sie 2015, 20:25

Nie jest to aliexpress, ale mimo wszytko cena chyba nie urywa patrzac na to ile kosztuja adpatery? ;)

http://www.amazon.com/dp/B008D4X9UI/ref ... B009HQCARY

Co do pendrive'ow i skanerow, moze dlatego tak jest, ze nikt badz prawie nikt ich nie produkuje?
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez brii » 20 sie 2015, 20:52

sq2jul napisał(a):Nie jest to aliexpress, ale mimo wszytko cena chyba nie urywa... http://www.amazon.com/dp/B008D4X9UI/ref ... B009HQCARY

No promocja jak się patrzy: 560zł za 1TB + cło i VAT – może źle kalkuluję ale 1TB + kieszeń można kupić za 250zł brutto.

sq2jul napisał(a):Co do pendrive'ow i skanerow, moze dlatego tak jest, ze nikt badz prawie nikt ich nie produkuje?

<czytaj>
brii napisał(a):Pomysł by użyć tego jako zamiennik USB 3.0 był niedorzeczny bo to za drogie i ma inne przeznaczenie nie wspominając, że żaden producent niedrogich akcesoriów nawet nie myślał i nie myśli o użyciu tej magistrali bo to jak strzelanie z rakiety międzykontynentalnej do muchy

Forumowicz

Postprzez loockas » 20 sie 2015, 21:18

Ale poza TB, mam 2x USB 3.0 więc chyba apple poszło po rozum do głowy.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 21 sie 2015, 08:13

Poszło i odkąd nie ma Steva widać, że częściej po ten rozum chodzi np.: duży iPhone :)

Forumowicz