Witam Koledzy. pojeździłem moją M 5 i doszedłem, że jest coś nie tak, otóż nie mogę "opanować szarpania przy zmianie biegu z pierwszego na drugi. Na początku pomyślałem , że to kwestia przyzwyczajenia, ale coraz bardziej skłaniam się ku temu , ze jest to wina uwalonej poduszki silnika. Dodam jeszcze ze na postoju,na biegu jałowym dodając gazu czuć jak silnik szarpie. Czy jest ktoś z okolic Tomaszowa Maz. kto mógłby na to zerknąć, lub polecić jakiegoś mechanika , który prawidłowo zlokalizowałby usterkę, a nie wymieniał części metodą prób i błędów? pozdrawiam Kuba.
Poszedłem się przejechać i mam jeszcze jedno spostrzeżenie , może pomocne w diagnozie,otóż jak jadę na tempomacie to gdy nagniotę "+" aby zwiększyć prędkość jest pojedyncze szarpniecie w momencie przyspieszenia
Szarpanie przy zmianie biegu
Strona 1 z 1
Mam czasami podobne objawy podczas zmiany z I na II bieg, jest to efekt podobny do zmiany biegów przy niepełnym wysprzęgleniu. Obstawiam na którąś poduchę skrzyni lub silnika. Swoją przepustnicę czyściłem profilaktycznie i nie sądzę aby, to było problemem. Jak się postarsz, to uda Ci się zrobić czyszenie przepustnicy bez jej demontażu – trza mieć "długie" palce
.
Koledzy,wyjąłem przepustnicę i egr, wyczyściłem z sadzy, efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Przepustnica nie była brudna, ona była zaklejona sadzą.Egr już lepiej wyglądał. ale za to rurka idąca od egr-a do przepustnicy nie miała prawie prześwitu podobnie jak wlot do przepustnicy.Zmiana biegu z jedynki na dwójkę jest łagodniejsza.Zauważyłem że sprzęgło w maździe jest sztywne i trzeba się obchodzić z nim delikatnie,poza tym szarpanie występowało tylko przy zmianie biegu 1-2. Pozdrawiam Kuba
- Od: 27 kwi 2015, 20:54
- Auto: MAZDA 5 2,0D, 110 KM 2006 r
U mnie był ok troszkę tylko przeczyściłem przepustnice i egr pierwszy raz wyciągałem to z mazdy 5 operacja bardzo łatwa, egr był czysty przesmarowałem go tylko wd-40 wiec fotek nie robiłem
Strona 1 z 1