Zmiana karoserii przód

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Snopeczek » 28 maja 2015, 10:47

Witam,

Od ponad roku jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 323f BJ Sportive z 2000r. Autko zadbane, stale kontrolowane przeze mnie, zabezpieczane... Nigdy nie widziało blacharza i lakiernika.

Niestety, 2 tygodnie temu miałem zdarzenie drogowe, w bok auta uderzył wbiegający na drogę jeleń. Twardy błotnik, zginął na miejscu..

Do wykonania jest poważna naprawa, do wymiany jest lewy przedni błotnik i zderzak, lewy reflektor, natomiast do wyklepania lewe przedni drzwi i maska...

Obrazek

Zastanawiam się, czy skoro i tak muszę wydać sporo, a np. nowe błotniki do wersji przedliftowej nie są oferowane (oryginalny znalazłem tylko jeden za 999zł brutto), to można by dołożyć niewiele więcej i odświeżyć przód auta?

Chciałbym wymienić lampy na wersję po lifcie, w związku z tym oba błotniki i zderzak. Czy wymiana maski również byłaby konieczna? Czy mocowania tych elementów są inne, czy dam rade poskładać to wszystko bez specjalnych modyfikacji? Czy ktoś próbował takiego rozwiązania i napotkał jakieś problemy?

Proszę o odpowiedź, bo Madzia stoi smutna, chciałbym ją pocieszyć :)

Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 29 maja 2015, 01:44 przez Snopeczek, łącznie edytowano 1 raz
Snopeczek

Postprzez Bolsblue » 28 maja 2015, 16:38

Ty to masz problem.Jedziesz na szrot dogadujesz się z Mirkiem i kupujesz używane elementy.
Maska jak nie ma fali Dunaju to się ją uratuje.I o jakich innych mocowaniach tu znowu piszesz?
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 19:49
Auto: 323F 1.6 16V (ZM) 98KM 2002r

Postprzez benq323 » 28 maja 2015, 17:42

Jeśli chodzi ci o wersję poliftu to nie raz było poruszane ze nie da się przełożyć tak w prost do przedlift. Jest nawet inny pas przedni.
Regeneracja DPF........info PW
Forumowicz

Od: 31 mar 2009, 17:10
Auto: Opel Signum 1,9 CDTI (Z19DT) 2004r

Postprzez Snopeczek » 29 maja 2015, 01:42

Jeśli chodzi o maskę to jak widać, dwa wgniecenia, trzeba przemalować. Gorzej z drzwiami :/

Rozumiem, właśnie to mnie interesowało. benq323 dzięki, polecisz temat do poczytania o tym? Sam niestety nie znalazłem. Czyli innymi słowy nie ma szans na własnoręczne liftowanie? ;)
Snopeczek

Postprzez rav 75 » 29 maja 2015, 04:23

Jak sobie policzysz same części: maska,zderzak z atrapą i kratkami,błotniki,lampy,wzmocnienie czołowe i jak znam życie podochodzą różnego rodzaju plastiki;wzmocnienie nie jest jak w fordzie focusie – przykręcane tylko wspawane,więc mamy koszt robocizny+lakierowanie = koszt podobny do zakupu polifta...
rav 75

Postprzez Snopeczek » 29 maja 2015, 17:22

Nie brałem pod uwagę wymiany przedniego pasa, stąd moje pytanie. Same nowe zamienniki wychodzą ledwo trochę więcej niż naprawa starych. Dzięki za odpowiedzi.
Snopeczek