Mazda3 BK LF '08 TOP – czerwony szatan
Jest koleszka co robi je i wystawia na alledrogo. Robi do różnych stagów. Wystawił do jakiegoś innego, ale jak zagadałem czy ma do QBOXa Plusa to odpisał "przerobie i będzie" 
Nie radzę zostawiać na stałe bo wcina ok 45mA ;/
nick: kielecka55
tel. 783307480
Nie radzę zostawiać na stałe bo wcina ok 45mA ;/
nick: kielecka55
tel. 783307480
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
oldwin napisał(a):ciut za małe dysze lub/i ciśnienie (książkowo mnożnik w STAG'u powinien zaczynać się na ~1.2 i dążyć do 1 na końcu)..
nie do końca , mazda klika benzyną nawet 1,5ms więc na niskim mnożniku i zimnym LPG może mocno przelewać w tych czasach
jeśli nie ma zapętleń , a czasy benzyny są krótkie można spokojnie iść lekko ponad 1,2 i też jest książkowo
Ostatnio edytowano 26 mar 2015, 22:06 przez gazparts, łącznie edytowano 1 raz
no klika.. u mnie poniżej 2ms schodzi tylko na momencik w czasie hamowania silnikiem.. wyciąłem wszystko co poniżej 1.8ms i chodzi wzorowo. 
wystarczy mnożnik dźwignąć i nie trzeba nic ciąć, a wtryskiwacze LPG swoimi parametrami całość zakresu ogarną 
Dobrze, że są te soboty... 
– Wydłubałem windę od nawigacji, aby zrobić dokładne pomiary wnęki pod przyszły tablet.
– Po ostatnim szperaniu w tej okolicy zauważyłem, że nie gra mi muzyczka w drzwiach kierowcy
. Więc wczoraj postanowiłem przy okazji sobotniego majsterkowania, zerknąć również do wtyczki na tyle. Niestety, wszystko sztywno osadzone, ruszałem kablami przy wtyczce jak i w wiązce od drzwi – nic się nie poprawiło ;/ Już myślałem, że po prostu się spalił, podmieniłem miejscami i lewy nadal milczy ;/
– Na deser zostawiłem sobie drobną modyfikację przy uprzednio zamontowanym CB w miejscu popielniczki. Grucha na stałe przykręcona do radia
– To nie był już koniec wieczoru ;/ Moja mazda miała szatańską niespodziankę. Poskładałem wszystko i... nie działa podświetlenie kabiny wraz z bagażnikiem oraz nie daje znaku życia radio/wyświetlacz.
Przy próbie odpalenia auta, aby wjechać do garażu: test zegarów, zerowanie przebiegu górnego.
Pierwsza myśl: długo grało radio, kombinacje z oświetleniem itp. ...akumulator :?
Teoretycznie tak, ale dlaczego nie rozkodowało się programowanie szyb? -Działają wszystkie inne przyciski funkcyjne. Żarówka w schowku świeci.
Zbliżała się północ, po przejrzeniu bezpieczników, nie znalazłem żadnego ewidentnie upalonego a nie mając pod ręką rozpiski układu bezpieczników postanowiłem iść w stronę pomysłu z prostownikiem. Rano wróciłem do garażu... sytuacja po ładowaniu bez zmian. Wyposażony w rozpiskę podmieniłem bezpiecznik "31 Room 15A – Oswietlenie wnętrza" -rozjaśniło się wnętrze i co ciekawe, zagrało radio a ono ma swój bezpiecznik "44 Radio 7,5A System audio", którego nie ruszałem
Czego się nauczyłem? – mieć pod ręką w aucie, rozpiskę bezpieczników i równie ważne: kupić rezerwowe bezpieczniki bo te co mam (3auta w domu) to są rozmiarowo większe niż te co pasują do mazdy.
– Wydłubałem windę od nawigacji, aby zrobić dokładne pomiary wnęki pod przyszły tablet.
– Po ostatnim szperaniu w tej okolicy zauważyłem, że nie gra mi muzyczka w drzwiach kierowcy
– Na deser zostawiłem sobie drobną modyfikację przy uprzednio zamontowanym CB w miejscu popielniczki. Grucha na stałe przykręcona do radia
– To nie był już koniec wieczoru ;/ Moja mazda miała szatańską niespodziankę. Poskładałem wszystko i... nie działa podświetlenie kabiny wraz z bagażnikiem oraz nie daje znaku życia radio/wyświetlacz.
Przy próbie odpalenia auta, aby wjechać do garażu: test zegarów, zerowanie przebiegu górnego.
Pierwsza myśl: długo grało radio, kombinacje z oświetleniem itp. ...akumulator :?
Teoretycznie tak, ale dlaczego nie rozkodowało się programowanie szyb? -Działają wszystkie inne przyciski funkcyjne. Żarówka w schowku świeci.
Zbliżała się północ, po przejrzeniu bezpieczników, nie znalazłem żadnego ewidentnie upalonego a nie mając pod ręką rozpiski układu bezpieczników postanowiłem iść w stronę pomysłu z prostownikiem. Rano wróciłem do garażu... sytuacja po ładowaniu bez zmian. Wyposażony w rozpiskę podmieniłem bezpiecznik "31 Room 15A – Oswietlenie wnętrza" -rozjaśniło się wnętrze i co ciekawe, zagrało radio a ono ma swój bezpiecznik "44 Radio 7,5A System audio", którego nie ruszałem

Czego się nauczyłem? – mieć pod ręką w aucie, rozpiskę bezpieczników i równie ważne: kupić rezerwowe bezpieczniki bo te co mam (3auta w domu) to są rozmiarowo większe niż te co pasują do mazdy.
Ostatnio edytowano 22 kwi 2015, 00:14 przez widmo82, łącznie edytowano 3 razy
-
Moderator "3BK" -Paweł
widmo82 napisał(a):Moja mazda miała szatańską niespodziankę. [..] bezpiecznik "31 Room 15A –
haha miałem dokładnie taką samą historię w zeszłym roku latem (opisałem u siebie).
Moja żona do dzisiaj wspomina, że latałem wtedy zaaferowany jak kot z pęcherzem.

Ten bezpiecznik (jego układ) jest widocznie czuły na skoki. Ciach i uwalony.
widmo82 napisał(a):Czego się nauczyłem? – mieć w schowku rozpiskę bezpieczników i równie ważne: kupić rezerwowe bezpieczniki bo te co mam (3auta w domu) to są rozmiarowo większe niż te co pasują do mazdy.
No ja mam taki komplet, plus schematy w pdf'ie na komórce – zawsze pod ręką.
-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
widmo82 napisał(a):Dobrze, że są te soboty...
3tygodnie (z przerwą na przeziębienie) drążyłem temat dlaczego umilkło mi nagłośnienie w drzwiach i okazało się, że sam sobie tego piwa naważyłem. Mianowicie z racji nieużywania fabrycznej nawigacji, postanowiłem pozbyć się balastu ze schowka w postaci napędu DVD przez który przebiega dzwięk
Dzień w którym objawiała się usterka, był obfity jeśli chodzi o ingerencję w aucie, stąd nie skojarzyłem co mogło być przyczyną
Dzięki gorącej dyskusji z dwoma mózgami od audio (airbob i zibitenis1965) udało się znaleźć przyczynę awarii
To był strzał w dziesiątkę, później jeszcze dzięki chłopakom, udało się potwierdzić, że jeśli chcę się pozbyć tego DVD to muszę zewrzeć odpowiednie przewody
Gdyby ktoś kiedyś szukał kilku ciekawych ujęć i schematów systemu audio w naszych 3BK to zapraszam do lektury:
viewtopic.php?f=28&t=180940
Ze względu na wyjęty schowek, postanowiłem odgrzybic klimatyzację, solidnie czyszcząc komorę za porównikiem między innymi pianka. Oczywiście pozdrawiając przy tej okazji wielokrotnie po łacinie, japońskich konstruktorów!
PS: zibitenisa niektórzy kojarzą jako twórcę emulatora dzięki któremu uzyskujemy w starszych radiach AUXa
-
Moderator "3BK" -Paweł
Dzięki za podzielenie się informacjami w sprawie audio 
Muszę kiedyś wreszcie wyjąć swoją stację mm i przyjrzeć, czy jednak nie dałoby się uruchomić sterowania z kierownicy.
Muszę kiedyś wreszcie wyjąć swoją stację mm i przyjrzeć, czy jednak nie dałoby się uruchomić sterowania z kierownicy.
Wreszcie zrzuciłem stalówki (w zeszłym tygodniu), ale dopiero dziś była chwila na zrobienie zdjęcia. Tuż po rozpoczęciu sezonu letniego, jako chyba pierwszy, rozpocząłem przygotowania do sezonu zimowego 
Trochę czaiłem się na ten wzór i już są wyważone i czekają na zimę
Trochę czaiłem się na ten wzór i już są wyważone i czekają na zimę
-
Moderator "3BK" -Paweł
Gratuluję ogarnięcia tematu
teraz śnieg może spaść w każdej chwili
A tak serio serio to upolowałeś bardzo zacną zwierzynę 

- Od: 27 lip 2014, 20:41
- Auto: Mazda3 BK Y6 2006 140KM/330Nm Winning Blue
A ja popłynę pod prąd ... nie podobają mi się te zimówki
Przy letnich wypadają strasznie blado. I oba zrobiłbym ciemniejsze 

Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
W rozszerzony weekend majowy moja eM, odwiedziła między innymi GaPa 
Oczywiście bez żadnych problemów w trasie prawie 2500km ze średnim spalaniem 9.23l
Ciekawostka: śladowa różnica w cenie LPG w .de w stosunku do zróżnicowań w .pl
LPG przy autostradzie w .de 2,56-2,48 euro, poza autostradą 2,44-2,48
LPG przy autostradzie w okolicy Zgorzelca 2.50-2,54!! a w samym Zgorzelcu na 1..2..3.. 1,94
Przy okazji wycieczki, poleciała seta!

Oczywiście bez żadnych problemów w trasie prawie 2500km ze średnim spalaniem 9.23l

Ciekawostka: śladowa różnica w cenie LPG w .de w stosunku do zróżnicowań w .pl
LPG przy autostradzie w .de 2,56-2,48 euro, poza autostradą 2,44-2,48
LPG przy autostradzie w okolicy Zgorzelca 2.50-2,54!! a w samym Zgorzelcu na 1..2..3.. 1,94
Przy okazji wycieczki, poleciała seta!

-
Moderator "3BK" -Paweł
Piękne rejony
w lipcu śmigam i ja
przebijałeś się może z Ga-Pa w okolice Zugspitze i dalej na Austrię ? Interesują mnie te drogi dalej, jak już kończy się A95. Będę przebijał się do Ischgl i ciekawi mnie droga z Ga-Pa do Imst
musi tam być pięknie 

- Od: 27 lip 2014, 20:41
- Auto: Mazda3 BK Y6 2006 140KM/330Nm Winning Blue
Raczej nie pomogę. Mieliśmy plan na 4 skocznie, niestety pogoda zmusiła nas do ograniczeń więc z GaPa gdzie była wspaniała, polecieliśmy już tylko do pobliskiego Innsbrucku. Sama A95 wygląda miejscami tragicznie, ale jakoś nie czuć tej pajęczyny pojawiającej się miejscami na jezdni i bez problemu odważyłem się przez dłuższy czas gnać ile jeszcze koniki dawały radę.
Jako dodatkowe oko, mazda wzbogaciła się o kamerkę wsteczną z ekranem w lusterku.
Więcej w tym wątku:
viewtopic.php?p=2989907#p2989907
Jako dodatkowe oko, mazda wzbogaciła się o kamerkę wsteczną z ekranem w lusterku.
Więcej w tym wątku:
viewtopic.php?p=2989907#p2989907
-
Moderator "3BK" -Paweł
widmo82 napisał(a):do "krwioobiegu" podano Motul 8100 X-clean C3 5W30
Dlaczego akurat C3 to 8100 X-clean czy 8100 X-clean + ?
Grzebiemy w bombie na maxa 
Motul stworzył dwa konfiguratory:
http://www.motul.com który zaleca X-Clean (bez PLUSa)
http://www.dobierz-olej.pl nie zaleca żadnego X-cleana
Dałbym sobie rękę uciąć, że z jakichś konkretnych/słusznych powódów zdecydowałem się na tego motula a zakup nie był przypadkowy. Zaistniałą sytuację, zgłosiłem motulowi i czekam na odpowiedz. W między czasie dostałem odp. od LucArt
Motul stworzył dwa konfiguratory:
http://www.motul.com który zaleca X-Clean (bez PLUSa)
http://www.dobierz-olej.pl nie zaleca żadnego X-cleana
Dałbym sobie rękę uciąć, że z jakichś konkretnych/słusznych powódów zdecydowałem się na tego motula a zakup nie był przypadkowy. Zaistniałą sytuację, zgłosiłem motulowi i czekam na odpowiedz. W między czasie dostałem odp. od LucArt
Z oficjalnych danych producenta wynika, że seria X-Clean+ ma wyższą temepraturę zapłonu (242*C przy 230*C serii X-Clean) – pozostałe różnice są minimalne, w praktyce nie do wykrycia przy typowym wykorzystaniu oleju.
Większość katalogów zaleca zastosowanie oleju zgodnego z normami C2/C3 – poza topowym dla tego modelu Mazdy Eco-Clean 5W30, obydwa wspomniane oleje będą świetnie spisywać się w Pana przypadku.
-
Moderator "3BK" -Paweł
Różnice zapewne są, ale na tyle niewielkie, że pomijalne przy porównywaniu. Takie właśnie odniosłem wrażenie podczas rozmowy telefonicznej z przedstawicielem Motula i takie zdanie wyraża znany nam z alledrogo sprzedawca.
-
Moderator "3BK" -Paweł