Napięcie po wyłączeniu silnika
1, 2
Panowie
Mozę orientuje sie ktoś z Was czy gdzieś w mazdzie 6 GG diesel pojawia się masa po wyłączeniu silnika?
Potrzebuje sterowania przekażnikiem żeby zadziałał po zgaszeniu silnika...
POnieważ + nie pojawia się wiec jedyna nadzieja że gdzieś pojawi się masa...
Pozdrawiam Pawel
Mozę orientuje sie ktoś z Was czy gdzieś w mazdzie 6 GG diesel pojawia się masa po wyłączeniu silnika?
Potrzebuje sterowania przekażnikiem żeby zadziałał po zgaszeniu silnika...
POnieważ + nie pojawia się wiec jedyna nadzieja że gdzieś pojawi się masa...
Pozdrawiam Pawel
robię sterowanie otwieraniem nawigacją.
O ile otworzenie navi po stacyjce udało sie zrobić poprzez przekaźnjk z czasame działania to teraz muszę znaleść jakis sygnał sterujący który da impusl do zamkniecia nawigacji przy wyłaczeniu kluczyka.
Ponieważ nigdzie po wylaczeniu nie pojawia sie plus, szukam miejsca gdzie pojawi sie masa –.
Mam przekażnik kótry reaguje na pojawienie się własnie masy ale nie wiem gdzie tego szukać o ile jest cos takiego w samochodzie.
O ile otworzenie navi po stacyjce udało sie zrobić poprzez przekaźnjk z czasame działania to teraz muszę znaleść jakis sygnał sterujący który da impusl do zamkniecia nawigacji przy wyłaczeniu kluczyka.
Ponieważ nigdzie po wylaczeniu nie pojawia sie plus, szukam miejsca gdzie pojawi sie masa –.
Mam przekażnik kótry reaguje na pojawienie się własnie masy ale nie wiem gdzie tego szukać o ile jest cos takiego w samochodzie.
z przekaźnika zasilania układu wtryskowego.będziesz miał nawet z opóźnieniem.
przez diodę prostowniczą łapiesz się za styk przekaźnika NO ten bez zasilania.katodą diody w jego kierunku.napięcie w momencie uruchomienia silnika nie "poleci" w stronę navi,a po wyłączeniu silnika w tym miejscu pojawi się masa (po prostu zamknie się przez odbiorniki silnika do masy).
przez diodę prostowniczą łapiesz się za styk przekaźnika NO ten bez zasilania.katodą diody w jego kierunku.napięcie w momencie uruchomienia silnika nie "poleci" w stronę navi,a po wyłączeniu silnika w tym miejscu pojawi się masa (po prostu zamknie się przez odbiorniki silnika do masy).
Dzięki za podpowiedź.
A mozę wiesz gdzie znajdę 12v pojawiające się po przekręceniu kluczyka i nie zanikające na chwile przy uruchamianiu silnika
Szukałem już z miernikiem ale to sie można namachać samemu miernik-kluczyk
A mozę wiesz gdzie znajdę 12v pojawiające się po przekręceniu kluczyka i nie zanikające na chwile przy uruchamianiu silnika
Szukałem już z miernikiem ale to sie można namachać samemu miernik-kluczyk
Dzięki
W weekend sprawdze.
W kabinie szukałem ale to upierdliwe zajęcie trzymać sonde od miernika i przekręcać klluczyk, mogłem coś pominąc albo źle zmierzyć bo nei znalazłem.
A powinno być bo np kontrolki i licznik nie gaśnie przy odpalaniu
W weekend sprawdze.
W kabinie szukałem ale to upierdliwe zajęcie trzymać sonde od miernika i przekręcać klluczyk, mogłem coś pominąc albo źle zmierzyć bo nei znalazłem.
A powinno być bo np kontrolki i licznik nie gaśnie przy odpalaniu
Najłatwiej było by założenie przekaźnika, który gdy dostanie zasilanie to poda +, a gdy jest brak zasilania to będzie podawał –. Taki przekaźnik np. był instalowany w polonezie do pracy tylnej wycieraczki. Czyli podawał zmiennie + lub –.
- Od: 12 maja 2007, 16:30
- Auto: Mazda 6 sport kombi 2.0 141KM
chcem zobaczyć co kolega wymyślił ,nie mogę
jak zechce to pokaże<faja>
Chyba źle zrozumiałeś mój post ,bo ja sie tu z nikogo nie naśmiewać ,Napiżdżaczu
Chyba źle zrozumiałeś mój post ,bo ja sie tu z nikogo nie naśmiewać ,Napiżdżaczu

Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
No wiec zadziałało wszystko
Nawigacja otwiera sie po kluczyku i zamyka również po kluczyku
Ale niestety coś sie stało z wyswietlaczem klimy
Podłaczyłem nowy wyświetlacz ze sterowaniem nawigacją, nie wiem czy przed czy poliftowy był.
I przestało wyświetlac dane z klimy i nawiewu.
Zegarek, komputer i radio działa.
czyli swiatczyłoby to że wyswietlacz jest poliftowy. Wiec podłaczyłem stary i tez nie wyświetla.
Cos gdzies sie uszkodziło
Czy poliftowy wyswietlacz mógł uszkodzic radio (bo tam jest chyba sygnał do wyświetlacza)
Nawigacja otwiera sie po kluczyku i zamyka również po kluczyku
Ale niestety coś sie stało z wyswietlaczem klimy
Podłaczyłem nowy wyświetlacz ze sterowaniem nawigacją, nie wiem czy przed czy poliftowy był.
I przestało wyświetlac dane z klimy i nawiewu.
Zegarek, komputer i radio działa.
czyli swiatczyłoby to że wyswietlacz jest poliftowy. Wiec podłaczyłem stary i tez nie wyświetla.
Cos gdzies sie uszkodziło
Czy poliftowy wyswietlacz mógł uszkodzic radio (bo tam jest chyba sygnał do wyświetlacza)
1, 2