Mazda6 GG RF ’05 CiTD 2.0 121 KM, AERO, Eibach, DOTZ
Delikatnie widać krawędź ramki i osłonę prowadnicy, ale to już taka charakterystyka produktu. Sam demontaż całego tego ustrojstwa to pewnie około 10 minut potrzeba i giętkie pace 
Swoją drogą, jak się uda, a to zależy też od finansów, może zjawię się w Czaplinku
na jeden dzień, bez udziału w konkurencjach, po prostu aby się spotkać, pogadać, obejrzeć jakieś "5" przy okazji 
Może część z Was uzna mnie za wariata, bo wiele się pisało na forum o oleju, ale jednak mimo tych samych parametrów Dexelia i Elf, ja osobiście odczuwam różnicę w jeździe na Dexelii w stosunku do Elfa. Dla mnie silnik na Dexelii lepiej pracuje
Swoją drogą, jak się uda, a to zależy też od finansów, może zjawię się w Czaplinku
Może część z Was uzna mnie za wariata, bo wiele się pisało na forum o oleju, ale jednak mimo tych samych parametrów Dexelia i Elf, ja osobiście odczuwam różnicę w jeździe na Dexelii w stosunku do Elfa. Dla mnie silnik na Dexelii lepiej pracuje
- Od: 21 maja 2012, 12:48
- Auto: Mazda 5 2.0 SPORT benzyna, 2010, CW LF
Póki co nic ciekawego się nie dzieje. Ot zwykła eksploatacja, mycie, jeżdżenie, etc. Plany jak to plany, znowu się zmieniły i zapewne "szósteczka" jeszcze trochę dłużej u mnie zostanie.
Ostatnimi dniami doszły nakrętki na wentyle z logo Mazdy. Ponieważ niedługo będzie zmiana obuwia, a jedna z oryginalnych nakrętek na wentyle gdzieś w wulkanizacji się zawieruszyła, więc zakupiłem nowe
Kupiłem też trochę rzeczy do detalingu. W niedalekich planach jest polerka, jednak z braku odpowiedniego talerza w sklepie, jeszcze się wstrzymałem.
Na przednim zderzaku mam lekką obcierkę (za Chiny Ludowe nie wiem skąd, wiem tylko, że to moja robota
), ale przy najbliższym myciu poleci UC Megsa i powinno być ok. Wrzucę fotki z roboty przy zderzaku.
Ostatnimi dniami doszły nakrętki na wentyle z logo Mazdy. Ponieważ niedługo będzie zmiana obuwia, a jedna z oryginalnych nakrętek na wentyle gdzieś w wulkanizacji się zawieruszyła, więc zakupiłem nowe
Kupiłem też trochę rzeczy do detalingu. W niedalekich planach jest polerka, jednak z braku odpowiedniego talerza w sklepie, jeszcze się wstrzymałem.
Na przednim zderzaku mam lekką obcierkę (za Chiny Ludowe nie wiem skąd, wiem tylko, że to moja robota
Dziś dotarła mała paczka,
powoli dokompletowuję zestaw na lato
Jeszcze trochę zostało w tym najważniejsze – polerka
Aktualnie wpadły:
1. Szczoteczka do czyszczenia skóry i tapicerki
2. Shiny Garage Bug Off Insect Remover 500ml
3. Ręcznik z microfibry do osuszania Fluffy Dryer 60x90cm
4. Zestaw pędzelków ValetPro Detailing Brushes 5-pack
5. Szampon samochodowy 4nano Ultra Violet 1L
6. IPA Alkohol Izopropylowy 500ml
7. Kubek z podziałką 0,385L (z przykrywką)
8. Ściereczki z microfibry do szyb 36x36
Do tego dokupiłem dziś wodę demineralizowaną do IPA. W tym tygodniu będzie mycie i muszę koniecznie usunąć obtarcie na przednim zderzaku.
Zastanawiam się jeszcze nad dorzuceniem drugiej rurki i końcówek, się zobaczy
powoli dokompletowuję zestaw na lato
Jeszcze trochę zostało w tym najważniejsze – polerka
Aktualnie wpadły:
1. Szczoteczka do czyszczenia skóry i tapicerki
2. Shiny Garage Bug Off Insect Remover 500ml
3. Ręcznik z microfibry do osuszania Fluffy Dryer 60x90cm
4. Zestaw pędzelków ValetPro Detailing Brushes 5-pack
5. Szampon samochodowy 4nano Ultra Violet 1L
6. IPA Alkohol Izopropylowy 500ml
7. Kubek z podziałką 0,385L (z przykrywką)
8. Ściereczki z microfibry do szyb 36x36
Do tego dokupiłem dziś wodę demineralizowaną do IPA. W tym tygodniu będzie mycie i muszę koniecznie usunąć obtarcie na przednim zderzaku.
Zastanawiam się jeszcze nad dorzuceniem drugiej rurki i końcówek, się zobaczy
Do pracy przy szczegółach, detalach. Na przykład czyszczenie miejsc, gdzie masz bardzo ograniczony dostęp (grill, szczeliny między drzwiami a karoserią), albo do nakładania balsamów (np. na plastiki). Ogólnie detaling 

Wczoraj Magdalena została dopieszczona. Niestety "tylko" ręczna robota, bo polerki jeszcze brak, ale się narobiłem, aż dziś czuję efekty w kolanach i ramionach.
Dodatkowo Madzia wróciła na letnie obuwie.
Zestaw startowy (w użytku nie było tylko APC, bo już nie było czasu)
Pierw mycie, potem glinkowanie i ponowne mycie i suszenie.
Potem zabrałem się za pracę z Ulitmate Compound i usuwanie defektów, które od ostatniego polerowania powstały. Większość została usunięta, ale jeden niestety raczej wymaga pracy z polerką (wszystko w swoim czasie
)
Poniżej ten jeden defekt, który udało się choć trochę zniwelować (UC+ IPA i ponownie UC + IPA)
Efekt końcowy jak dla mnie zadowalający
Dodatkowo Madzia wróciła na letnie obuwie.
Zestaw startowy (w użytku nie było tylko APC, bo już nie było czasu)
Pierw mycie, potem glinkowanie i ponowne mycie i suszenie.
Potem zabrałem się za pracę z Ulitmate Compound i usuwanie defektów, które od ostatniego polerowania powstały. Większość została usunięta, ale jeden niestety raczej wymaga pracy z polerką (wszystko w swoim czasie
Poniżej ten jeden defekt, który udało się choć trochę zniwelować (UC+ IPA i ponownie UC + IPA)
Efekt końcowy jak dla mnie zadowalający

totalover napisał(a):Daje coś ta glinka?
Uohoho i to ile, przede wszystkim czyści lakier z wszelkiego rodzaju syfu, którego mycie nie zdejmie, powierzchnia jest jak lustro.
Polecam do glinkowania zastosować Quick Detailer Megsa. Czytałem różne opinie, żeby na przykład po myciu auta glinkować w oparciu o wodę, która jest jeszcze na aucie. Zastosowałem to teraz na połowie maski i lipa była po polaniu maski wodą. Tam gdzie glinkowałem bez detailera woda stała, a tam gdzie był detailer, spływała aż miło
Oczywiście co jeszcze nie dopisałem, całe auto przeleciałem Ultimate Polish dla wyciągnięcia koloru i potem wosk
Kilka fotek z dzisiejszego dnia, tym razem normalnym aparatem
A w czarnym jeszcze lepiej
Jaki jest najlepszy sposób na usunięcie listew. Proszę tylko o metodę, którą mogę zastosować pod blokiem
Chyba w niedługim czasie zamontuję też na koło nakrętki ALU D1 SPEC niebieskie, bo aż na nie zachorowałem

Celin napisał(a):
Jaki jest najlepszy sposób na usunięcie listew. Proszę tylko o metodę, którą mogę zastosować pod blokiem![]()
Suszarka lub opalarka i nic dentystyczna. Podgrzewasz trochę listwy, następnie podcinasz nicią. Potem przemywasz to benzyną ekstrakcyjną i z głowy
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
Celin napisał(a):Zastosowałem to teraz na połowie maski i lipa była po polaniu maski wodą. Tam gdzie glinkowałem bez detailera woda stała, a tam gdzie był detailer, spływała aż miło
no jak naniosłeś QD Megsa to nie dziwne że spływała – tylko to nie ma żadnego związku z tym jak był wyglinkowany lakier
- Od: 25 paź 2011, 21:48
- Auto: BMW 330e xDrive
xRafalx napisał(a):Suszarka lub opalarka i nic dentystyczna. Podgrzewasz trochę listwy, następnie podcinasz nicią. Potem przemywasz to benzyną ekstrakcyjną i z głowy
Za duzo zabawy!!! Zagotuj wode w czajniku i polej listwe,zdejmij i tak kazda nastepna.Prosciej niz naruch.ć prąd pod blokiem heheh
-
WisniaUs