Olej do skrzyni biegów
Ja wlałem Valvoline DuraBlend 75W/90 GL-5, działa tak samo jak działało. ani lepiej ani gorzej. koszt wymiany w ASO 100zł. nie zdecydowałem się na kupno oleju w serwisie bo panowie nie chcieli mi nawet powiedzieć czy dadzą olej mazdowski czy jakiś inny więc wolałem kupić olej sam 
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
Witam!
Koledzy jestem nowy na forum, ale liczę, że mi pomożecie. Mianowicie Mazda 3 2,0 diesel 2007r.
zbieram się do wymiany oleju silnikowego jak i oleju skrzyni biegów:
silnikowy dexelia 5w30 (można kupić 5l za 140zł. więc przystępnie)
skrzyni biegów ? (nie mam pojęcia jaki olej kupić i ile jego wchodzi?) przy okazji jakbyście byli tak dobrzy i od razu napisali mi jakie filtry idą do mojej Mazdy to nie musiałbym siedzieć 2h (bo nowy jestem) i szukać po forum.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Koledzy jestem nowy na forum, ale liczę, że mi pomożecie. Mianowicie Mazda 3 2,0 diesel 2007r.
zbieram się do wymiany oleju silnikowego jak i oleju skrzyni biegów:
silnikowy dexelia 5w30 (można kupić 5l za 140zł. więc przystępnie)
skrzyni biegów ? (nie mam pojęcia jaki olej kupić i ile jego wchodzi?) przy okazji jakbyście byli tak dobrzy i od razu napisali mi jakie filtry idą do mojej Mazdy to nie musiałbym siedzieć 2h (bo nowy jestem) i szukać po forum.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
- Od: 12 lis 2013, 18:51
- Auto: Mazda 3, 2.0 diesel, 2007r.
jaki olej polecacie do skrzyni biegów manual 2.0 przedlift 
3 litry musisz kupić np. Motul Gear300 75W90.
Olej do skrzyni nalewamy przez korek kontrolny umieszczony na obudowie bocznej skrzyni, przez specjalnie do tego przystosowaną rurkę dł. 10 cm umieszczoną wewnątrz na stałe w każdej butelce z olejem.
Olej do skrzyni nalewamy przez korek kontrolny umieszczony na obudowie bocznej skrzyni, przez specjalnie do tego przystosowaną rurkę dł. 10 cm umieszczoną wewnątrz na stałe w każdej butelce z olejem.
Witam
Mam pytanie na zdjeciu zamiescilem zdjecie spodu pojazdu i zaznaczylem czerwonym kółkiem korek spod ktorego mi kapie najprawdopodobnie olej ze skrzyni biegów. Czy mozecie mi potwierdzic ze to jest na pewno korek od skrzyni biegów?? Czy od czegoś innego?? Jesli od skrzyni to gdzie znajduje sie korek wlewoy oleju
, bo w instrukcji nie moge znalesc.Moze ma ktos jakies zdjecie tego korka w ktorym miejscu sie znajduje.
Mazda 3 2004r. 1,6 benzyna
Pozdrawiam i prosze o pomoc, bo na forum jak czytalem to wiekszosc jest poswiecona olejowi a ja potrzebuje wlasnie to co opisalem na początku
Mam pytanie na zdjeciu zamiescilem zdjecie spodu pojazdu i zaznaczylem czerwonym kółkiem korek spod ktorego mi kapie najprawdopodobnie olej ze skrzyni biegów. Czy mozecie mi potwierdzic ze to jest na pewno korek od skrzyni biegów?? Czy od czegoś innego?? Jesli od skrzyni to gdzie znajduje sie korek wlewoy oleju
Mazda 3 2004r. 1,6 benzyna
Pozdrawiam i prosze o pomoc, bo na forum jak czytalem to wiekszosc jest poswiecona olejowi a ja potrzebuje wlasnie to co opisalem na początku
- Od: 10 paź 2014, 21:16
- Auto: Mazda 3 1.6 benzyna 2004 rok Hatchback
Tak, to co zaznaczyłeś to jest korek spustu oleju ze skrzyni biegów. To, że kapie to pewnie wina uszczelki pod korkiem. Poniżej zamieszczam fotkę silnika gdzieś z internetu gdzie zaznaczyłem korek gdzie wlewamy olej.

Korek wlewu jest równie duży. więc łatwo go zlokalizować. Znajduje się na bloku silnika.

Korek wlewu jest równie duży. więc łatwo go zlokalizować. Znajduje się na bloku silnika.
- Od: 31 paź 2014, 16:53
- Auto: Mazda 3
sedan
1,6 benzyna
2004r.
Jak wymiana – udało się dokonać? Jaki olej zalewałeś?
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Doradźcie mi proszę czy któryś z n/w olejów przekładniowych będzie dobrym wyborem dla manualnej, 5-biegowej skrzyni w mojej M3:
– K2 Texar75W90 GL-5 Syntetyczny
– Valvoline MaxLife 75W80 GL-4 Syntetyczny
– Valvoline MaxLife 75W90 GL-4 Syntetyczny
Wiem, ze mają różne lepkości o różne normy – co do lepkości to spotkałem info o obydwu i nie wiem, której się trzymać. Co do normy to chyba GL-5 (choć widziałem, też info o GL-4) – pytanie jakie różnice są pomiędzy GL-4 i GL-5 i który byłby lepszy?
A może macie jakieś inne, lepsze propozycje.
– K2 Texar75W90 GL-5 Syntetyczny
– Valvoline MaxLife 75W80 GL-4 Syntetyczny
– Valvoline MaxLife 75W90 GL-4 Syntetyczny
Wiem, ze mają różne lepkości o różne normy – co do lepkości to spotkałem info o obydwu i nie wiem, której się trzymać. Co do normy to chyba GL-5 (choć widziałem, też info o GL-4) – pytanie jakie różnice są pomiędzy GL-4 i GL-5 i który byłby lepszy?
A może macie jakieś inne, lepsze propozycje.
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
W sprawie konkretnego oleju zapraszam do dzialu "Baza Wiedzy"... Nalezy lac taki jaki zaleca producent...
Prosze moderatora o przeniesienie tematu do odpowiedniego dzialu... "Podwozie"
TT user
Prosze moderatora o przeniesienie tematu do odpowiedniego dzialu... "Podwozie"
TT user
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Wojtek napisał(a):W sprawie konkretnego oleju zapraszam do dzialu "Baza Wiedzy"... Nalezy lac taki jaki zaleca producent...
Ok, zapoznałem się
Mam natomiast jeszcze pytanie odnośnie uszczelki pod korkiem – jakie oznaczenie ma oryginał?
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Witam
Serwis ASO Mazdy, Ford, Audi jak i innych marek twierdzi, iż nie wymienia się oleju
w skrzyni biegów. Lecz z doświadczenia wiem, że to bzdura. Olej w skrzyni w aucie
5-7 letnim po przebiegu 130 – 160 tys km ma konsystencję rzadkiego srebrnego żelu.
I w związku w/w mam kilka pytań
1) wymienialiście olej w skrzyni biegów ?
2) po jakim przebiegu warto było by wymienić olej w skrzyni biegów.
3) jaki olej przekładniowy 75W-90 proponujecie Castrol, Motul, Elf ...
4) ile oleju wchodzi do M3
– skrzynia 5-cio biegowa
– skrzynia 6-cio biegowa
Ja przy przebiegu 130 000 zdecydowałem się na wymianę "oliwy" w mojej M3.
5-7 letnim po przebiegu 130 – 160 tys km ma konsystencję rzadkiego srebrnego żelu.
I w związku w/w mam kilka pytań
1) wymienialiście olej w skrzyni biegów ?
2) po jakim przebiegu warto było by wymienić olej w skrzyni biegów.
3) jaki olej przekładniowy 75W-90 proponujecie Castrol, Motul, Elf ...
4) ile oleju wchodzi do M3
– skrzynia 5-cio biegowa
– skrzynia 6-cio biegowa
Ja przy przebiegu 130 000 zdecydowałem się na wymianę "oliwy" w mojej M3.
viewtopic.php?f=471&t=168050
viewtopic.php?f=471&t=89228
to tak na szybko
viewtopic.php?f=471&t=179423
viewtopic.php?f=471&t=168050
viewtopic.php?f=471&t=89228
to tak na szybko