Mazda Tribute 2.0 Pb, 2003, (allegro: 5194012858), 14.900 zł, Warszawa.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez kiprak » 27 mar 2015, 00:51

Koledzy, proszę Was o opinię dotyczącą poniższej oferty sprzedaży Mazdy Tribute.

http://allegro.pl/mazda-tribute-2-0-ben ... 12858.html

Z informacji jakie zweryfikowałem, auto posiada certyfikat/poświadczenie przeglądu, książkę serwisową i dokumentację serwisową w DSR Mazdy (udostępnione przez Marianka). Niestety, brakuje dokumentu Car-Pass... Zastanawiam się czy pojazd jest w ogóle wart uwagi. Wpisy kończą się przy przebiegu 157759 km tj. 23 stycznia 2014 roku.

Moje kolejne pytanie w związku z tym ogłoszeniem. Jeśli Mazda warta jest uwagi, czy ktoś z Was, kto dysponuje większym doświadczeniem motoryzacyjnym ode mnie, mógłby na miejscu w Warszawie rzucić okiem na tą Tributke?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Zastanawiający jest fakt, dlaczego auto posiada tablice rejestracyjne? Z tego co mi wiadomo, powinny pozostać w Belgii? Zdjęcia zamieszczone w aukcji wykonano 19 marca 2015 roku.
Początkujący

Od: 16 mar 2015, 21:27
Auto: Być może Mazda...?

Postprzez AndrzejCarpasja » 27 mar 2015, 00:57

Odnoszę wrażenie, że prawy przód był grzebany.Ciekawe gdzie pogubił asygnaty z tylnej klapy .
Taka mała dygresja.Szukasz auta które będzie miało kilkanaście lat.Nie wymagaj zbyt wiele jeżeli chodzi o historię serwisową.13 lat i co rok miał latać do serwisu?Czasami się zdarza, że już po kilku latach nie jeżdżą serwisować auta ze względu na koszty i wszelkie prace wykonują w wolnych warsztatach.
Moim zdaniem weryfikacja przebiegu jak najbardziej wchodzi w rachubę, również (drobne prace blacharsko -lakiernicze powinieneś dopuścić) na serwis czy nie złożony z trzech i cieszyć się autem jak jest dobre.Wiem, że każdy chce auto używane jak nowe,ale to można popaść w paranoję.
Swoją drogą ,jak mi się coś trafi, a auta nie kupisz to dam znać.
Firma

Od: 31 paź 2011, 21:22
Auto: 323 BF GTX 4x4 1,6 T 140 KM 1988 r
Subaru WRX STI 1998 300 KM

Postprzez kiprak » 27 mar 2015, 10:25

Panie Andrzeju, dziękuję za cenne uwagi. Emblematów brak, w oczy rzucają się równierz nieoryginalne lub zmodyfikowane tylne lampy oraz niestandardowa końcówka tłumika. Być może fakt ten wynika z modyfikacji na kształt "tuningu". W kwestii prawego przodu nie wypowiem się, nie mam doświadczenia. Być może to kwestia samych zdjęć, stąd poprosiłem o pomoc kogoś kto znajdzie chwilę. Ja jestem z Poznania i tym samym mógłbym uniknąć niepotrzebnej trasy. Oczekuję na skany dokumentów auta, aby potwierdzić w Belgii ich autentyczność.

Doskonale wiem, że przez 13 lat mogło wydarzyć się wiele. Samemu kupiłem Toyotę z pełną historią w polskim ASO, a jedynie z malowanym tylnym elementem oraz zmienioną lampą, już po mojej stronie. Auto spisuje się od 5 lat. Szukam auta bezpiecznego, abym z czystym sumieniem mógł zabrać rodzinę w trasę. Również sprawnego technicznie i nienagannego blacharsko, aby uniknąć dużych nakładów finansowych tuż po zakupie.

Gdyby coś wpadło Panu w oko, będę wdzięczny.
Początkujący

Postprzez AndrzejCarpasja » 27 mar 2015, 13:17

No jasne, trzeba kupić jak najlepszy samochód.

Szukasz 4x4?
To może warto przyjrzeć się Subaru Forester?
Firma

Od: 31 paź 2011, 21:22
Auto: 323 BF GTX 4x4 1,6 T 140 KM 1988 r
Subaru WRX STI 1998 300 KM

Postprzez kiprak » 27 mar 2015, 13:46

Myślałem o Foresterze. Kolega posiada model z 2005 roku. Wygląda jednak na to, że byłby droższy w eksploatacji z uwagi na ceny części i serwisu. Forester w wersji I jest zdecydowanie mniej atrakcyjny od II, która jest jednak droższa. :(

Dopisano 27 mar 2015, 18:32:

Temat tej Mazdy Tribute uznaję raczej za zamknięty. Moje prośby o skany dokumentów jakie pojazd posiada zakończyły się fiaskiem. Od dwóch dni właściciel samochodu wodzi mnie za nos. Zweryfikowałem co prawda sam przebieg i przeglądy samochodu (wymiany płynów eksploatacyjnych oraz filtrów), jednak to zbyt mało, aby udać się na oględziny. Chcąc uniknąć rozczarowań i 600 kilometrowej trasy "na marne", usilnie prosiłem o fatygę i zeskanowanie dokumentów – kilka minut roboty. Właściciel zapewniał, że gdy znajdzie chwilę, zrobi zdjęcia/skany. Brzmiało to jednak bardzo niechętnie i w sumie mało przekonująco, "na odczepkę". Po wcześniejszym kontakcie e-mailowym i telefonicznym, zadzwoniłem dziś ponownie...

Właściciel z lekką irytacją oświadczył, że przecież zweryfikowałem przebieg w ASO, więc w czym rzecz i czego tak naprawdę jeszcze chcę? Oczywiście zrobiłem to na własną rękę i swój koszt. Poprosiłem, że chciałbym zajrzeć we wcześniejszą historię samochodu, ta w DSR rozpoczyna się od ok. 100 000 km. Ponadto, poprosiłem o skan dowodu rejestracyjnego (weryfikacja VIN itp.) oraz certyfikatu poświadczającego badanie techniczne, aby zweryfikować jego autentyczność w stacji diagnostycznej, która go w Belgii wystawiła – sprzedawca samochodu na tą informację wyśmiał mnie w słuchawce telefonu. Oznajmił, że nie chce mu się wysyłać tych dokumentów. Stwierdził, abym "lepiej" szukał samochodu gdzie indziej.

Cz podstawowe dokumenty o jakie prosiłem to zbyt wiele? Nie wiem, ale takie traktowanie potencjalnego klienta strasznie mi się nie spodobało. Wg mnie dalsza "próba" współpracy z tym człowiekiem nie ma sensu.
Początkujący

Postprzez Marianek » 27 mar 2015, 21:13

Możliwe że nie chciał wysłać bo wie że auto ma coś na sumieniu i można by to było zweryfikować.
Co do Tablic, standard polskich handlarzy, jeżdżą na dorobionych tablicach z pseud ubezpieczeniem. Gorzej jak do tablic jest przypisany inny samochód, u nas w Belgii tablice są własnością ludzi i do nich przypisane.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.